Askerliğini; askerlik çağına gelmemiş, tecilli, muaf ve yapmış olanların memur olarak atanmalarına engel bir durum bulunmamaktadır. Asker kaçağı olanların askerlik durum belgesi almaları mümkün olmadığından atanmalarının yapılmayacağı değerlendirilmektedir.
- İzinli olsalar bile silâhaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler (yedek subay öğrencileri dâhil), - Türk vatandaşlığını kaybedenler, - Ceza infaz kurumunda hükümlü olarak bulunanlar, oy kullanamazlar.
Yoklama kaçağı olan yükümlüler yakalandıklarında idari para cezası ile cezalandırılır. Bunun yanı sıra yakalanmaları durumunda en geç 24 saat içinde askerlik şubesine getirilmektedirler.
Anayasa'nın 67. maddesinin beşinci fıkrasında; “Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
İlgili 45 soru bulundu
Yurttaşın oy kullanmama durumunda YSK idari para cezası uygular. YSK tarafından 2023 oy kullanmama cezasının ne kadar olduğuna dair henüz net bir açıklama gelmese de 2017 yılındaki seçimde oy kullanmama cezası 22 lira olarak belirlenmişti.
Oy kullanma yaşı kaçtır? Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.
YOKLAMA KAÇAĞI CEZASI 2023
Maddesine göre idari para cezasıyla cezalandırılırlar. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. İdari para cezası miktarı 2023 yılı için gün başına kendiliğinden gelenler için 20,31 TL, yakalananlar için ise 40.62 TL'dir.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
Yurt dışı seçmenler yurt dışında veya gümrük kapılarında oy kullanabilir. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda bu tarih itibariyle (29 Mayıs 2005 tarihinden önce doğmuş olanlar) 18 yaşını doldurmuş olanlar bu turda oy kullanabilir.
Oylamalarda, geçersiz oy boş, hasarlı, muğlak ya da herhangi bir sebeple oylama kurallarına uygun olmayan, doğru kullanılmamış oylara denir. Geçersiz oylar oylama sonucuna etki etmez. Bir oy veren kazayla ya da bilerek geçersiz oy kullanabilir.
Yoklama kaçağı yakalanması halinde mesai saatleri içerisinde en yakın askerlik şubesine teslim edilecektir. Mesai saati içerisinde yakalanmadıysa kolluk kuvveti tarafından kendisine 3 gün içerisinde en yakın askerlik şubesine gitmesi için yazılı tebliğ verilecektir. Bu kişiler zorla askere götürülemezler.
Üniversiteye kayıt olabilmeniz için askerlik şubesince tarafınıza askerlik durum belgesi verilir ancak, öğrenime başlangıç tarihinden önce yoklama kaçağı olmanız sebebiyle askerliğiniz ertelenmez.
YOKLAMA ESASLARI
1. O yıl askerlik çağına girenlerle, bu doğumlularla işleme tabi olanların yoklamaları; 1 Ocak günü başlar ve o yılın 31 Aralık (dâhil) tarihine kadar devam eder.
www.turkiye.gov.tr sayfasındaki ''Kurumlar''başlığı altında yer alan Milli Savunma Bakanlığı “Askerlik Durum Belgesi Sorgulama” hizmetinden ulaşabilirsiniz. Bilgilerinizde hata veya eksiklik bulunuyorsa detaylı bilgi için Milli Savunma Bakanlığı ile görüşebilirsiniz.
Askerlik vazifesinin yerine getirilmesi o an için mümkün değilse kişiler tecil işlemi yaptırarak askerlik vazifesini daha ileri bir tarihe erteleyebilirler. Kişiler 2 defa tecil işlemi yapamazlar.
Bedelli askerlik, 26 Haziran 2019'da yeni askerlik kanunu ile kalıcı hale geldi. Bu kapsamda bedelli askerlik 28 gün yapılmaktadır.
Bu nedenle 2023 yoklama kaçağı cezasının yukarıda belirtildiği gibi yakalananlar hakkında yoklama kaçağı kaldığı her gün için 10 TL; Kendiliğinden gelenler için yoklama kaçağı durumunda kaldığı her gün için 5 TL; olarak herhangi bir değişiklik yapılmadığını söylemek mümkündür.
Askerlik Yoklama Kaçağı Para Cezası Nereye Ödenir? Askerlik yoklama kaçağı cezasına maruz kalan kişilerin en çok araştırdığı konulardan birisi de cezanın nereye ödeneceğidir. Asker yoklama kaçağı cezası vergi dairelerine ödeme yapmak mümkündür. Ayrıca e-devlet üzerinden de bu ceza bedeli yine ödenmektedir.
Bu kurullarca verilen yoklama kaçağı ya da bakaya kalma nedeniyle verilen idari para cezası kararlarına karşı kararın muhataba tebliğinden itibaren 15 gün içinde kararı veren idarenin bulunduğu yerdeki Sulh Ceza Hâkimliğine başvurulabilir.
Kimler Oy Kullanamaz
Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler.
Türkiye'de seçme yaşı
1982 Anayasası ise 21 yaşını dolduran vatandaşlara seçme hakkı tanıdı. 1987 yılında seçme yaşı 20'ye, 1995 yılındaki anayasa değişikliğiyle de seçme yaşı 18'e indirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 10 Mart 2023'te imzalanan bir kararnameyle seçimlerin yenilenmesine karar verildi. Aynı gün Yüksek Seçim Kurulu genel seçimlerin ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun 14 Mayıs'ta ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun da 28 Mayıs'ta yapılmasına karar verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri