1. Yükümlülerin sağlık muayeneleri 31/10/2016 tarihli ve 2016/9431 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esaslara göre yapılır.
Askerlik muayenesi, vatani görevlerini yapmak isteyen kişilerin gündeminde yer alıyor. Sağlık muayenesi olmadan askerliğe elverişli olup olmadığı netlik kazanacak olan er ya da yedek subay adayları, muayenelerini resmi sağlık kuruluşlarında yapmak zorunda olacak.
(3) Yoklaması yapılacakların tam bir fizik muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Hekimlerce yükümlülerin genel fiziki durumları kontrol edilir varsa uzuv eksikliği, ortopedik özrü, görme ve duyma bozuklukları, ameliyat izi, kesik, düztabanlık vb. tespit edilecektir.
Askerlik muayenesi için 20 yaşında olmak gerekir. 20 yaşına giren yükümlüler bu yaşın başlangıcı esas alınarak ocak ayının birinci günü itibarı ile askerlik muayenesi yaptırmakla yükümlü olur.
Bu muayeneler, askerlik şubesinin bulunduğu yerde öncelikle varsa kayıtlı olduğu aile hekimi tarafından, yoksa en yakın resmi sivil sağlık kuruluşlarında tek tabip tarafından yapılır.
İlgili 36 soru bulundu
Burada amaç yükümlünün yoklama esnasında yapılan muayene ile askeriyeye teslimi arasında geçen sürede herhangi bir hastalığın ortaya çıkmış olması ihtimalini tespit etmektir. Bu nedenle sevk tarihinde askeri birliğine teslim olan yükümlü, askeriyede geçirdiği ilk bir hafta içerisinde yeniden muayene edilir.
Bunlar arasında idrar, saç ve kan testleri bulunmaktadır. Test yaptırmadan önce şüphelenilen kişiyle konuşmak gerekir.
Türkiye'de zorunlu askerlik mevcuttur. Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki her erkek 20 yaşına geldiğinde ilk askerlik yoklamasını yaptırır.
3. Tabi olduğu yoklama yılı içerisinde yoklamasını yaptırmayanların, müracaatlarında veya yakalandıklarında haklarında, Askeralma Yönetmeliğinin 99'uncu ve 101'inci madde hükümlerine göre yoklama kaçağı olarak işlem yapılır. 4.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
1) Erkek Askeri Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 165 cm, Kadın Askeri Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 160 cm olarak uygulanacaktır. bölümü uygulanır. 3) Ağırlık alt ve üst sınırlarının hesaplanmasında vücut kitle indeksinin alt sınırı 19 (kg/m²), üst sınırı 26 (kg/m²) olarak esas alınmıştır.
AĞUSTOS 2023 SINIFLANDIRMA DÖNEMİ DUYURUSU
2. Ağustos 2023 sınıflandırma döneminde silahaltına alınmak isteyen yükümlülerin, 31 Mayıs 2023 (dâhil) tarihine kadar yoklama ve askerlik hizmet tercihi ile celp tercihini e-Devletten veya en yakın askerlik şubesine müracaat ederek yaptırmaları gerekmektedir.
Sağlık hizmeti veren tabip, diş tabibi, eczacı, sağlık ve sıhhiye sınıflarının barış ve savaş şartlarında görevleri; TSK personelinin sağlık durumunu muhafaza etmek maksadıyla, koruyucu hekimlik faaliyetlerini planlamak ve yürütmek, hasta ve yaralıların muayene, tanı/tedavi ve tahliyelerini planlamak ve icra etmektir.
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın (SGK) Resmi Gazete'de yayımlanan genelgesine göre, askerler ile yakınları askerî hastanelerin dışında devlet ve özel hastanelerden de sağlık hizmeti alabilecek.
a) Akciğer grafisi, direkt üriner sistem grafisi. b) HBsAg, Anti-HCV, Anti-HIV. c) Tam kan sayımı ve sedimantasyon. ç) Tam idrar muayenesi. d) Kanda üre ve kreatinin, AST, ALT, ALP, bilirubinler, TSH, LDH, total kolesterol, trigliserit.
Yoklama kaçağı saklı ve bakayalar Askeralma Kanunu'nun 24. Maddesine göre idari para cezasıyla cezalandırılırlar. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Yoklama kaçağı yakalanması halinde mesai saatleri içerisinde en yakın askerlik şubesine teslim edilecektir. Mesai saati içerisinde yakalanmadıysa kolluk kuvveti tarafından kendisine 3 gün içerisinde en yakın askerlik şubesine gitmesi için yazılı tebliğ verilecektir. Bu kişiler zorla askere götürülemezler.
Yoklama işleminizin birinci adımını tamamladıktan sonra sürecin durumunu takip ederek diğer adımları gerçekleştirmelisiniz. Site içi arama alanına “Millî Savunma Bakanlığı” yazdığınızda, "Askerliğim" altında bulunan “Yoklama Başvurusu Süreç Takibi” bağlantısına tıklayarak süreci takip edebilirsiniz.
Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir.
*18.2.2021 tarihli ve 7281 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40'ıncı maddesi değiştirilmiş ve uzman erbaşların yasal yaş sınırı 57'den 60'a çıkarılmıştır.
2024 Yılında Zorunlu Askerlik Kaç Ay Olacak
Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle, 2024 yılında zorunlu askerlik süresi 6 ay olacaktır.
Muayenesini 2022 yılında yaptıran yükümlüler 2023 yılında asker olacaklar. Bir başka deyişle 2003 doğumlular en erken 2023 Şubat celbinde asker olabilecek diyebiliriz. Bu tarihten önce asker olmaları mümkün değildir.
15 Temmuz 2003'ten itibaren kısa dönem askerlik 8 aydan 6 aya, 18 ay olan uzun dönem askerlik ise 15 aya iniyor.
Askerlik yoklaması için gerekli belgeleri oluşturmak ve sağlık muayene işlemlerinizi başlatabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/mill-savunma-asal-yoklama-basvurusu adresini ziyaret edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri