EYT'DE ASKERLİK BORÇLANMASI SİGORTA GİRİŞ TARİHİNİ ÖNE ÇEKER Mİ? Çeker; ilk sigortalı olduğu tarihten önce askere gidenler askerlik borçlanması yaparak, ilk sigortalı olduğu tarihi öne çekebilir. Böylece EYT'den yararlanma tarihi de öne gelmiş olur ve düzenlemeden yararlanılıp emekli olunur.
Her borçlanma sigorta giriş tarihini öne çekmez. Askerlik borçlanması, doktora ve tıpta uzmanlık borçlanması, avukatlık stajı borçlanması, hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri borçlanması, yurtdışı öğrenci borçlanması sigorta girişini öne çekebilir.
Cevap: Askerlik hizmeti ilk defa sigortalı olunan tarihten önce yapılmışsa askerlik borçlanması yapılması halinde sigortalılık başlangıcı borçlanılan süre kadar geriye gider.
Askerlik borçlanması ile EYT'li olamazsınız.
Askerlik borçlanmanızı hangi tarihte yaparsanız yapın, ödediğiniz primler askerlik yapılan döneme sayılmaktadır. Örneğin 12.08.2001-18.01.2002 tarihleri arasında askerlik görevini yapan bir kişi 12.05.2010 tarihinde askerlik borçlanma talebinde bulunmuş olsun.
İlgili 28 soru bulundu
Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.
Sigortalı çalışanlar, emekli olabilmek için, sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş sınırına ilişkin bazı şartları sağlamak zorundadırlar. Bu şartlardan diğer ikisini tamamlamış ancak prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
Askerlik borçlanması, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasını bekleyen binlerce kişi tarafından sorgulanıyor. 1999 öncesi sigortalı olan fakat prim gün sayısında eksik olan kişiler, askerlik borçlanması ile EYT'den faydalanabilecek.
Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 tarihinden sonra olduğundan EYT kapsamında değilsiniz. Askerlik sürenizi borçlanırsanız sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 tarihi öncesine gelir ve EYT kapsamına girersiniz.
Askerlik borçlanması günlük brüt asgari ücretin %32'sinden az, bu tutarın 7,5 katında fazla ise yapılamıyor. 2023 yılı için brüt asgari ücret 13.414 TL olduğu için günlük brüt kazanç 447,15 TL, askerlik borçlanması bedeli ise 2023 yılı için günlük en az (447,15*0,32) 143,08 TL olarak hesaplanıyor.
Borçlanma her durumda erken emekli etmez
Örneğin, ilk kez 1 Ocak 2000 tarihinde sigortalı olan ve askerliğini 1999 yılında, yani sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce yapan bir sigortalı, altı aylık askerlik borçlanması yaparak iki yıl daha erken emekli olabilir.
Askerlik borçlanması, EYT yasasının yasalaşmasıyla birlikte binlerce kişi tarafından sorgulanıyor. 1999 öncesi sigortalı olan fakat prim gün sayısında eksik olan kişiler, askerlik borçlanması ile EYT'den faydalanabilecek.
Askerlik borçlanmasının emeklilik maaşına katkısı çalışanın ilk sigortalı olduğu tarihe göre değişiyor. 2000 yılı öncesi sigortalı girişli olduğunuz için askerlik borçlanması emekli maaşınızı artırır ama bu artış çok fazla olmaz.
Askerliğini sigortalı çalışmaya başlamadan önce yapmış olanlar, askerlik borçlanması ile erken emeklilik hakkı elde eder. Sigortalı çalışmaya başlama tarihine göre, askerlik borçlanması yapmak suretiyle 1 yıldan 3 yıla kadar erken emeklilik mümkün bulunuyor. Askerlik süresinin tamamını borçlanmak da gerekmiyor.
Prim eksikliği olanlar ya da primini artırmak isteyenler doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanması yapabilecekler. Doğum yapmış kadınların her çocuk için 2 yıl borçlanabildiğini belirten Ekonomist Muhammet Bayram, yurt dışında çalışanların da prim günlerini saydırabildiğini söyledi.
İlave borçlanma hakkınız yoksa prim gününü doldurmak için ya çalışmanız ya da isteğe bağlı sigorta yaptırmanız gerekiyor. Borçlanmaya rağmen prim gününü dolduramayan SSK'lılar ya fiilen bir işte çalışacak ya da 1260 günü aşmamak koşuluyla isteğe bağlı sigorta primi ödeyecek.
Askerlik borçlanmasından yararlanabilmek için şartlar; 1- Askerlik yapmamış veya muaf olanlar askerlik borçlanmasından yararlanamazlar. 2- Askerliğin er veya erbaş olarak yapılması gerekmektedir. Yedek subay okulunda geçen süre de askerlik borçlanmasına dahil edilebilir.
EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlamış olmak gerekiyor. Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 tarihinden sonra olduğundan EYT kapsamında olamazsınız.
1997, 1998, 1999 yıllarında işe girenler 25 yıllık sürelerini 2022, 2023, 2024 yıllarında tamamlayacak ve böylelikle emekli olabilecek. Emeklilikte yaşa takılanlar arasından sigortalılık süresini en son tamamlayacak erkek ise 8 Eylül 2024'te emekli olabilecek süreye ulaşabilir.
ZİRAAT BANKASI A.Ş.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Ödeme süresini kaçıranın borçlanması mümkün olmayıp, yapılan başvuru da geçersiz sayılıyor. 1 Ocak 2023'ten ihya başvurusu yapanların da süreyi kaçırmaması gerekiyor. Aksi halde yeni asgari ücret üzerinden (yüzde 55 daha fazla) primi ödemesi gerekir.
Geriye dönük sigorta boşluklarını doldurma imkanı kanunlarda belirtilen hal ve durumlarda mümkün olmaktadır. Bu imkanları üç ana başlık altında sayabiliriz; 1- Hizmet borçlanması 2- Hizmet ihyası 3- Hizmet tespit davaları.
Askere gittiğiniz tarih sigorta giriş tarihinizden önce ise, ilk sigorta giriş tarihiniz Askerlik Borçlanması yaptığınız süre kadar geriye çekilir. Askerlik borçlanması yaparak sigorta girişinizi Eylül 1999 öncesine alabiliyorsunuz. 18 ay askerlik borçlanması yaparsanız hizmet süreniz de 23 yıl 8 ay olur.
Askerlik ve doğum borçlanması yapsanız da prim gün sayınız eksikse ya da borçlanma yapamıyorsanız prim gün sayısını doldurduğunuzda EYT düzenlemesinden yararlanıp, emekli olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri