İptal edilmemesi halinde olası bir hasar sonucu aşkın sigorta durumu söz konusu olursa sigorta bedeli sigorta değerine göre tekrar hesaplanarak ödeme yapılır. Ayrıca aşkın sigortada sigorta bedeli yüksek olduğu için prim ödemeleri de yüksek olacaktır. Bu da uzun vadede sigortalının zarar etmesine neden olur.
Aşkın Sigorta, Sigorta, Sigortacı, Batıl, Türk Ticaret Kanunu. Sigorta bedelinin sigorta konusu menfaatin gerçek değerinden fazla olmasına aşkın sigorta denir. TK m. 1463 hükmünün birinci fıkrasına göre, sigorta bedeli sigorta olunan menfaatin değerinin üstünde ise, aşan kısım geçersizdir.
Sigortalanan varlığın sigorta bedeli, sigorta değerinden fazla olursa aradaki oluşan fark, “aşkın sigorta” olarak adlandırılır.
Bu duruma sigorta literatüründe aşkın sigorta denmektedir. Örnek vermek gerekirse; eğer 250 bin TL değerindeki bir malı sigortalanırken sigorta bedeli 350 bin TL olarak belirlenirse bu malın zarar görmesi durumunda piyasa fiyatı, yani 250 bin TL değerinde tazminat ödenecektir.
Sigorta; bir kişinin ya da sigorta kapsamına giren bir olgunun ileride karşılaşabileceği zararı gidermek için sigorta şirketi ile yaptığı, riskin gerçekleşmesi durumunda ödediği primler karşılığında kayıplarını teminat altına aldığı iki taraflı yasal bir sözleşmedir.
İlgili 35 soru bulundu
Sigorta ürünleri, gerçekleşmesi ihtimal dahilinde olan risklere karşı, zararın giderilmesi için maddi kaynak sağlamanın bir yöntemidir. Risklerin gerçekleşmesi durumunda oluşan maddi kayıplar poliçe esaslarına göre ortadan kaldırılabilir ya da azaltılabilir. Sigorta poliçeleri mal varlıklarınız için güvence sağlar.
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Sigorta bedelinin hesaplanmasında yapılan başka bir yanlışlık sonucu ortaya çıkan aşkın sigorta, poliçedeki sigorta bedelinin sigorta değerinden fazla olmasını ifade eder. Kısacası eksik sigortanın tersidir. Aşkın sigorta olarak tespit edilen sigorta sözleşmesi, sigorta şirketi tarafından iptal edilebilir.
Trafik kazası sonucu hasarlı araç için açılan hasar dosyasının sigorta şirketi tarafından kabul edilmemesi ve bunun sonucu olarak hasar ödemesinin yapılmaması durumudur.
Bunlar; yangın sigortası, kaza sigortası, araç sigortası (kasko ve trafik sigortası), tarımsal sigortalar ve makine sigortaları olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu sigortalar sayesinde de kişi, herhangi bir risk gerçekleşmesi sonucunda gerekli tespitler elde edildikten sonra maddi hasara karşılık tazminat almaktadır.
Poliçe, sigorta şirketleri ile müşterilerinin karşılıklı haklarını ve sorumluluklarını detaylı şekilde düzenleyen yazılı bir sözleşmedir. Sigorta poliçesi olarak adlandırılan bu belge sayesinde sigortanın kapsamı net bir şekilde ortaya koyulmuş olur.
Zorunlu deprem sigortası, poliçede sigorta ettiren sıfatıyla yer alan kişi tarafından ödenir. Sigorta ettiren, ev sahibi olmak zorunda değildir. Ancak sigorta ettiren kim olursa olsun poliçede sigortalı, ev sahibidir.
Düğün Sigortası Nedir? İki bireyin hayatlarını birleştirme kararı aldığı evlilik süreci, aile olma yolunda atılan en kıymetli adımların başında geliyor. Düğün sigortası poliçeleri, düğün sürecindeki çiftleri ve ailelerini yaşanabilecek çeşitli risklere karşı teminat sağlıyor.
Kâr Kaybı Poliçesi Nedir? Bir işletmede yangın ve diğer riskler sonucunda meydana gelebilecek hasarlar yangın sigortası ile karşılanmaktadır. Ancak bu hasarlar gerçekleştikten sonra ortaya çıkacak olan maddi kayıplar (ciro düşmesi, masraf artışı vb.) kâr kaybı poliçesiyle karşılanmaktadır.
İlk ateş sigortası, mülkünüzü yangın, yıldırım düşmesi ve patlama gibi risklere karşı güvence altına alır. Bu sigorta türü, binanızın veya mülkünüzün yangın nedeniyle zarar görmesi, yıldırım çarpması sonucu meydana gelen hasarlar ve patlama durumlarında maddi kayıplarınızı karşılamak amacıyla tasarlanmıştır.
Hasar ihbarı ve hasara ilişkin evrakların teslim edilmesiyle birlikte en geç 15 iş günü içerisinde sigorta şirketinin hasar durumu ve tazminat tutarını belirleyerek sigortalıya bilgi vermesi gerekir. Dosyaya onay geldikten sonra ortalama 30 iş günü içinde hasar ödemesi yapılır.
Tarsim sahada ekspertiz yaptırdıktan sonra bir de kendi merkez ofisinde poliçeyi, hasar ihbarını eksper raporlarını, fotoğrafları ve diğer belgeleri inceleyerek hasarı red ya da kabul eder. Dosyayı kendi yetkili makamlarının onayına sunar, onayı müteakip 30 gün içinde hasar tazminatını banka kanalıyla öder.
Maddesinde yasa hükmü belirlenmiştir. “Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar.
Teminat, kişilerin bir kaza, afet ya da diğer olumsuz olaylarla karşılaşmaları sonucunda oluşan kayıpların giderilmesini sağlayan bedel ve güvencelerdir.
Örneğin Betonarme yapı tarzında ve 100 m² alanı olan bir bina için DASK poliçesi sigorta bedeli, 100 x 3.016 TL = 301.600 TL'dir. DASK'ın Azami Sigorta Bedeli Nedir? Zorunlu Deprem Sigortası yapılan bir meskenin sigorta bedeli, 25 Kasım 2022 itibarıyla bütün yapı tarzları için azami 640.000 TL'dir.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Suçlu olunsa da karşı tarafın hasar bedeli aracın TRAMER'ine işlenmez aksine hangi araca kaza sonrası onarım için işlem yapıldıysa tekil olarak ayrı ayrı her bir aracın şasi numarasına işlenir.
Kasko sigortası kaza sırasında kusurlu olunması durumunda da masrafları öder. Yani bir kaza sırasında kusurlu olduğun için trafik sigortan karşı tarafın hasarlarını öderken, kasko sigortan ise kendi aracındaki hasar masraflarını karşılar.
Trafik kazasının ardından yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir: Kazayı polise bildirmek, kaza yerinde tutanak düzenlemek, kaza anına ait fotoğraflar çekmek ve tüm tarafların bilgilerini toplamak. Polis çağırmanın maliyeti, kazanın ciddiyetine ve durumuna bağlı olarak değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri