Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur. çok küçük bir Ortodoks azınlık Batum'da.
Lazlar Gürcülerin dört kolundan biridir.
Lazlar etnik olarak Türk değillerdir. Lazlar Kafkas halkıdır. Dilleri, kültürleri, tarihi ve bir çok şeyi Türklerden faklı olduğu gibi Osmanlı imparatorluğundan çok daha önce de bu coğrafyada vardılar. Lazca, Trabzon'un bazı ilçe ve köylerinde konuşulan Rumca(Pontusça) ile aynı dildir.
Lazlar bu günkü Rize ilinin 25 km kadar doğusunda bulunan Kemer'in doğusuna doğru uzanan sahil bölgesinde yaşar ve konuştukları dil Rumların konuştuğu Antik Yunan kökenli dilden tamamen farklı bir dil ailesine mensuptur.
Hayır, değillerdir. Gerçek Lazlar, Rize'nin Fındıklı, Ardeşen, Pazar ve Çamlıhemşin ilçelerinde, ayrıca Artvin'in Hopa, Arhavi ve Borçka ilçelerinde yaşamaktadır. Trabzon insanı, genel kanının aksine Laz değildir.
İlgili 37 soru bulundu
Yani bakıldığın da bölgeye(Özellikle Trabzon, Rize ve Artvin) çok sayıda sarışın-kumral renkli gözlü bir yapıya sahip olan 100.000'den fazla Kuman-Kıpçak Türkleri de yerleşmiştir.
Çepni kelimesi düşmanla savaşan, mert, yiğit, asi, cesur anlamında kullanılmıştır. Günümüzde Rumeli ve Anadolu'da yaşayan Oğuz/Türkmen boylarından biridir.
Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.
Doğu Karadeniz'in tarihi Bizans döneminde Hıristiyanlıkla birlikte Rumlaşmış, Osmanlı döneminde Müslümanlaşıp Türkleşmiş doğu karadenizli kafkas genlerine sahip bir halktır.
Rize pazardan başlayıp gürcistan Batum'a kadar olan bölge lazdır bunun dışında Laz olarak adlandırılmış il ilçe yoktur. Ancak lazlar tarafından göç edilmiş yerler olabilir. Ama Samsun kesinlikle Laz değildir.
Lazların Helenleştirilmesi veya Yunanlaştırılması; Laz halkının tarihin ilk dönemlerinden Yunanların Karadenize gelip adında "Pontus" koydukları koloniyi ortaya çıkarmasıyla başlar. Helenleştirme/Yunanlaştırma; Yunan olmayan kişilerin, Yunanlaştırma politikasıyla Yunan kültürünü ve dilini benimsemesidir.
Trabzonlu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Trabzon ilinden olan kimse.
2. Lazlar Kıpçakların Gürcülerle işbirliği sonucu Gürcistana yerleştirilmiş 40 000 askerin Gürcistanın batı bölgesine iskan ettirilmesi ile Gürcü dil ve kültürü ile kaynaşarak ortaya yeni bir ırkın çıktığı görüntüsü oluşturan aslı Kıpçak Türklerine dayanan topluluktur.
Öncelikle şunu belirtelim ki Rize bilinenin aksine Lazların çoğunluk olduğu bir il değildir. Ancak Laz nüfusunun başlangıç yeridir. Bir karadeniz türküsü olan 'Çayelinden öteye gidelum yali yali' türküsünden hareket edebiliriz. Zira Çayeli ilçesinden öte tarafta kalan kısım çoğunluk olarak Lazların yaşadığı bölgedir.
Günümüzde Trabzon'un doğusunda Pontus Rumcasını konuşmaya devam eden Müslüman Rumlar bulunmaktadır.
Megreller ve Lazlar aynı kökten gelen iki Kafkas kavmidir. Büyük devletlerin güç mücadelesi sonunda sınırlar yeniden çizilmiş, Megreller Ortodoks Hristiyan Sovyet Rusya'nın Lazlar ise Sünni Müslüman Osmanlı Devleti'nin sınırları içinde yaşamaya başlamışlardır.
Lazlar Türk değil Kafkasya kökenli bir halktır. Genel görüş Gürcü kökenli olduklarıdır. Karadeniz'de nüfusları en fazla 200 bin en az 80 bindir.
1921 yılında Lazistan Sancağı'nın büyük bölümü Türkiye, küçük bölümü Gürcistan sınırları içinde kaldı. Gürcistan sınırı içinde kalan topraklar (Acaristan), halk oylaması sonucu Gürcistan'a bağlanmıştır. Buna karşılık, Lazistan, Trabzon vilayetinin sancağı oldu. 1925'te Lazistan Sancağının yerine Rize ili kuruldu.
Lazistan Sancağı (Osmanlıca: سنجاغی لازستان, Lazistan Sancağı), Osmanlı Devleti'nde önce Trabzon Eyaletine, sonra Trabzon Vilayeti'ne bağlı idari birimlerden biridir. 1920 yılında ise bağımsız hale getirilmiştir.
Laz tarihi MÖ 8. yüzyıla (MÖ 764-735) kadar geriye götürülebilmektedir. Bu tarihe ait Urartu yazıtlarında ilk kez Kolkh adından bahsedilmektedir (Lang: 1997). Laz adından ilk bahseden kaynak Pilinius'un “Naturalis Historia” (M.S 79-23/24) adlı eseridir.
Önceleri Romalıların, bölgede Elen kültürüyle yaşayan "yukarı" kültürle, bölgenin yerli ve Kafkasyalı "geri" halkını ayrıştırmak için kullandığı "Laz" adı, Lazlar Yunanlar karşısında Atina'ya (Pazar) kadar eriyip, asimile olsalar da günümüze kalacaktır.
2021 yılında 21.661 ilçe nüfusuyla Artvin ilinin en büyük 4. ilçesidir. 21.661 şehir nüfusu ise Türkiye'de 301. ve Artvin ilinde Artvin ve Hopa'dan sonra en büyük 3. ilçedir. Arhavi nüfusunun büyük bir bölümünü Lazlar oluşturur.
Türkmen toplulukları arasında Kürt adı, yalnız dağlarda yaşayanlara verilen isimdir.
XV. yüzyıla ait tahrir defterlerinde Çepnilere ait 44 yer adı tespit eden Faruk Sümer'e göre Trabzon Bölgesinde Giresun, Görele, Tirebolu, Vakfıkebir ve Kürtün yerleşkeleri Çepnilerdendir.
Trabzon´a bağlı bulunan Giresun ve çevresi Moğol nüfuzu altına girmiştir. İşte bu sırada, Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan biri olan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illeri sınırlarına yerleşmeye başlamışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri