Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
Muhayyile, sosyolojik düşünme tarihinin en özel alanlarından biridir. Muhakeme, tahkik etme, analiz yapma, yorumlama, anlama uğraşlarıyla yakından ilgili olan muhayyile, gerçeği yeniden kurma, onu kavrama, onun ardındaki ilişkileri ve nedenleri araştırma adımıdır.
Muhayyel sözcüğünün sözcük anlamı, hayal gücü ile yaratılan ya da hayal edilen olarak tanımlanmaktadır. Kişinin hayal gücüyle yaratmış olduğu herhangi bir durum da muhayyel olarak bilinir.
Tahrir, yazıya geçirmek, kaleme almak anlamına gelirken muharrir de yazar demektir. Kelimenin çoğulu muharriran şeklinde yazılır. Osmanlı döneminde katiplik mesleğini ifa eden kişilere de muharrir denirdi.
a. Hayal gücü: “O andan itibaren muhayyilesi çalışmaya başlamıştı.” -A. H. Tanpınar. muhayyile, 9 karakter ile yazılır.
İlgili 39 soru bulundu
Başlangıçta tartışma sanatı ya da çelişkili yollardan muhataplarını ikna etme sanatı anlamına gelmektedir. Karşıtlıkları kullanarak gerçekleştirilen akıl yürütme biçimidir, diyalektik ve Sokratik yöntem, tartışma ve düşünme sanatı olarak diyalektiğin Antik Çağ'daki en yetkin hâlidir.
Aldatmak veya bir kişiye yanlış iş yaptırmak iğfal anlamını taşımaktadır. Eş anlamlı sözcükleri üzerinden aldatmak olarak da ön plana çıkar. Yani kişi ya da kişileri kandırmak, onları yanlış bir yola sokmak ve yönlendirme gibi durumları ifade eder.
Müellif kelimesi anlam olarak, herhangi bir konu hakkında belli bir yeterliliğe sahip olan kimselerin yazı yazmasıdır. Türk Dil Kurumuna göre müellif kelimesi, herhangi bir edebi eseri ortaya koyan, yazar kimse olarak açıklanmaktadır.
Osmanlıca olan mütefekkir kelimesi; düşünür anlamlarına geliyor. TDK kelimeyi "Mütefekkir" olarak sözlüğünealırken anlamını düşünür olarak aktarıyor.
Tekamül kelimesinin anlamı; gelişme, evrim, olgunlaşma anlamlarına gelmektedir. Değişik alanlarda farklı ve özelleşmiş manalarda kullanılan bir terim olarak açıklanabilir. Maneviyatla ilgilenen alanlarda maddi evrim veya biyolojik evrim manasında kullanılmaz.
aşırı tutkuları olan (kimse). Elindekilerle yetinmesini, şükretmesini ve kanaat etmesini bilmeyen, bu nedenle beklentileri çok yüksek olan kişiler muhteris olarak nitelendirilir. Muhteris olarak adlandırılan kişiler elindekinin kıymetini bilmezler ve hep daha fazlasını isterler.
1. Zihinde hazırlanan, canlandırılan, tasarlanan, tasavvur edilen: “Şekl-i mutasavver.” 2. Yapılmasına karar verilen, niyet edilen: “Mutasavver bir seyâhat.”
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Hayal gücü ve muhayyile gücü, bir insanın herhangi bir olay, durum, kişi, nesne ve kavramlardan yola çıkarak oluşturmuş olduğu tüm yaratıcı düşünceler ve fikirler bütünüdür. Muhayyile ile muhayyile gücü yerine hayal gücü ve tahayyül gücü ifadeleri de kullanılabilir.
Komplike, karmaşık anlamıyla bilinen bir kelimedir. Komplike düşünmek ise, karmaşık düşünmek anlamına sahiptir. Bireyler karmaşık düşünceler yaşadığında, yaşanan durumu komplike düşünmek olarak ele alabiliyor.
Genelde tutkun olmak ya da birine tutulmak üzerine kullanılan bir sözcüktür. Meftun Ne Demek? Birine tutulmuş veya o kişiye gönül vermiş anlamları doğrusunda meftun kelimesi ön plana çıkar. Diğer bir ifadeyle aşkın içine düşmüş ve birine tutulmuş, baştan çıkmış kişi olarak değerlendirilir.
Tefekkür, İslam dininde günahlarını, evreni, varlıkları, doğayı, yaratıkları, kendini ve Allah'ı düşünmek; Allah'ın yarattığı varlıklardan, evrendeki düzenden ders çıkarmak demektir.
Müftehir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir şeyi övünç bilerek onunla sevinen, övünen, iftihar eden.
- Tembellik, - İşsizlik ya da işsiz kalma, - İşlemezlik, Bu anlamları üzerinden cümlede ya da tek başına amaca uygun farklı yerlerde değerlendirebilirsiniz.
Nüsha kelimesi anlam olarak, yazılı olan bir eserin tıpkısı aynısı ve eşi olan anlamına gelmektedir. Türk Dil Kurumuna göre nüsha kelimesi, birbirinin aynısı olan yazılı şeyleri ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Nüsha kelimesi aynı zamanda; benzeri olan, tıpkısı ve kopya anlamlarında da kullanılmaktadır.
Müstensih Nüshası: Elyazması eserler dünyâsında, nüsha çıkarma ya da istinsah işini yapan kişinin ortaya çıkardığı şey “müstensih nüshası”dır.
Dilimize Arapçadan geçen mülazım kelimesi, mülazemet sözcüğünden türetilmiştir. Mülazemet, bir yerde durmak, devamlılık sağlamak ve sebat etmek anlamına gelir. Bir yerde uzun bir süre çalışan kişilere ise mülazım denir.
Fehim ve Fehime isimleri ''fehm'' kökünden türetilmiştir. Fehmetmek, bir şeyi tüm yönleriyle idrak etmek ve anlamak demektir. Kavramak, düşünmek, bilmek ve vakıf olmak, bu sözcükle eş anlamlıdır.
Fek kelimesi etimolojik olarak dilimize Arapçadan geçmiştir. Sözlük anlamı TDK sözlüğüne göre “kesme, koparma, ayırma, feshetme ve bozma” anlamına gelmektedir.
İfa kelimesinin TDK anlamı da; bir işi yerine getirmek, herhangi bir işi yapmak anlamlarına gelir. İfa Etmek Tanımı: İfa etmenin kelime anlamı; borç ödemek, herhangi bir görevi yerine getirmek, emir ve buyruk yapmak olarak ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri