Grip, influenza A ve B virüslerinin neden olduğu, ani başlayan yüksek ateş, öksürük, yorgunluk ve kas ağrısı gibi semptomlar gösteren, burun, boğaz ve bazen akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir viral enfeksiyondur.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları (veya ÜSYE'ler) akut öksürüğün en yaygın nedenidir. ÜSYE'ler neredeyse her zaman virüslerin neden olduğu boğaz enfeksiyonlarıdır. Genellikle ateş, boğaz ağrısı ve burun ile geniz akıntısı ile ilişkilidir. Bu gruba soğuk algınlığı, (ses kısıklığı görülen) viral larenjit ve grip dahildir.
Ilık Duş: Ilık duş almak kas ağrılarını hafifletebilir ve rahatlama sağlayabilir. Bal ve Zencefil: Balın doğal antibakteriyel özellikleri vardır ve zencefil anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Bu kombinasyon boğaz ağrısını ve öksürüğü hafifletebilir.
GRİP HASTALIĞININ BELİRTİ VE BULGULARI
Sık görülen belirtiler; ateş (38 - 41°C), baş ağrısı, yorgunluk hissi, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve kas ağrıları gibi yakınmalardır.
Enfeksiyona bağlı maddeler kana karıştığı sırada vücut sistemi, bu maddelerle savaşmak ve mücadele etmek için ısıyı artırır ve ateş yükselir. Kana salgılanmış olan maddeler vücutta bazı belirtilere yol açmaktadır. Bu belirtiler; halsizlik, yorgun hissetme, eklemlerde ağrı, kaslarda ağrı gibi belirtilerdir.
İlgili 42 soru bulundu
Bol bol dinlenip ter atmak, bol sıvı tüketmek, et ve tavuk suyu gibi gribe iyi gelen çorbalar içmek, c vitamini almak, balla tatlandırılmış ekinezya, yeşil çay, zerdeçal, zencefil veya karanfil çayı içmek, burunu tuzlu su ile durulamak, nemlendirici kullanmak ve buhar solumak grip hastalığını atlamaya yardım eder.
Öksürük, burun akıntısı ve tıkanıklığı, boğaz ağrısı, hapşırma, yüz ve alın bölgesinde dolgunluk, kulaklarda dolgunluk, gözlerde sulanma, hafif ateş, kas ağrısı yani miyalji, bitkinlik, baş ağrısı ve iştahsızlıktır.
Özellikle terlemek soğuk algınlığının yarattığı ateşi düşürmeye yardımcı olur. Ardından alınacak ılık bir duş ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlayarak soğuk algınlığının geçmesini sağlar.
Şikâyetler genellikle 7 gün sürer, ilk 2-3 gün içerisinde şiddetlenir ve sonrasında düzelme başlar, ancak iyileşme süresi 1- 2 haftaya kadar da uzayabilir. Grip Nasıl Bulaşır?
Eris varyantı (EG.5) Covid-19 nedeni olan SARS-CoV-2 virüsünün yeni bir varyantıdır. Bu varyant ilk olarak İngiltere'de tespit edilmiş ve daha sonra dünya genelinde yayılmıştır.
Enfeksiyon hastalıkları dışında larenjit, boğaz enfeksiyonu, bademcik iltihabı, sinüzit, alerjiler ve reflü gibi durumlar da kuru öksürük nedenleri arasında yer alır. Covid-19 hastalığı sırasında ateş ve nefes darlığı ile birlikte kuru öksürük gelişimi oldukça sık görülen şikayetlerdir.
Sabah Uyanınca: Sıcak Duş
Çünkü sıcak su kaslarınızın rahatlamasını sağlar. Ayrıca sıcak suyun oluşturduğu buhar burnu temizleyerek rahat nefes almanıza yardımcı olur.
Soğuk Algınlığı/Nezle
Ateş sık görülür ve 38 derecenin üzerindedir. 3-4 gün devam edebilir. Ateş nadiren görülür. Sık görülür, şiddetlidir.
Şiddetli öksürük, yakın zamanda geçirilen soğuk algınlığı ve gribin sonucunda meydana gelir. Şiddetli ve güçlü öksürüğe neden olan olası faktörler arasında astım, KOAH, bronşit, alerji, geniz akıntısı, asit reflü, sigara içmek ve içinde bulunulan ortamın havasızlığı yer alır.
Trakeit yani soluk borusu enfeksiyonu, şiddeti giderek artan öksürük, soluk borusunda hissedilen ağrı, nefes darlığı ve halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Genellikle bakteri ve virüslerin neden olduğu bu hastalık çocukları daha çok etkiliyor.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Hastalandığımızda neden hapşırırız? Alerjiler, grip, nezle, soğuk algınlığı, bunların hepsi burun akıntısına ve sinüs doluluğuna neden olabilir. Ve bu tip durumlarda vücut sürekli hapşırık oluşturarak burun içinde bulunan sıvılardan kurtulmaya çalışır.
Tuzlu Su ile Burnu ve Boğazı Rahatlatmak. Tuzlu su burun ve boğazda biriken mukusun çözülmesine ve tıkanma hissinin azalmasına yardımcı olur. Grip sırasında oluşabilen burun ve boğaz tıkanıklığına karşı burnu tuzlu su ile yıkamak ve tuzlu su ile gargara yapmak oldukça işe yarar.
Üşütme burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırmaya neden olur. Ayrıca boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı veya hafif ateş gibi semptomlarda görülebilir.
Terleme, vücudunuz için bir dezenfektan görevi görür. Ter içerisinde yer alan bazı maddeler, vücudunuza tutunmuş olan mikropları ve bakterileri temizler. Böylece vücudunuzun içinde bulunan zararlı maddelerin yanı sıra derinizde yer alan maddeler de terle birlikte vücuttan atılır.
Önemli olan hiç hasta olmamak değil, enfeksiyon dönemlerini en hasarsız şekilde atlatmaktır. Çocuğunuz hasta dahi olsa banyo rutinini aksatmayın, hatta daha sık suyla temas ettirin.
Sabah kahvaltı dahil her öğünde sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmeli günde en az 5 porsiyon tüketilmelidir. A ve C vitamininden zengin havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bol bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyveler tercih edilmeli.
Üşütme olarak ifade edilen soğuk algınlığı, vücudun üst solunum yolunda yani burun boşluğu, geniz, ağız boşluğu ve gırtlak bölgesinde iltihaplanmayla sonuçlanan bir virüs enfeksiyonunu ifade eder.
Ateş (38 °C ve üzeri) yükselir ve titreme görülür, bunlara baş ve karın ağrısı eşlik etmektedir. Kuru bir öksürük görülür. Bunların dışında, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, baş dönmesi de grip hastalığında görülebilir.
Grip ve soğuk algınlığı arasındaki fark;
Gripte öksürük, kas ağrıları, baş ağrısı, kırgınlık ve halsizlik belirgin görülürken soğuk algınlığında ise bu belirtiler nadir görülür. Burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı belirtileri soğuk algınlığında gribe göre daha sık görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri