Kesinlik Zarfları: Fiillerin ve fiilimsilerin yapılışına kesinlik anlamı katan zarflardır. Başlıca kesinlik zarfları; elbet, şüphesiz, ne olursa olsun, elbette, mutlaka, kuşkusuz, eninde sonunda, er geç, hiç, asla, hiç mi hiç gibi sözcükler ya da kelime gruplarıdır.
Doğrulanmış Cevap. Asla kelimesi ne zarfıdır? Durum Zarfıdır.
Kesinlik Zarfı: “Mutlaka, şüphesiz, kesinlikle, elbet, asla, hiç, katiyen, vs.” Elbette olur ev yıkanın hanesi viran.
Durum zarfı
Hızlı, hızla, tek tek, iyice, sora sora, geze geze, böyle, şöyle gibi kelimeler ve kelime grupları durum zarflarına örnek olarak verilebilir. Durum zarflarının cümle içinde ayırt edilebilmesi için fiile nasıl sorusu sorulur: Adam koşarak yanımıza geldi. Bardağı yavaşça masaya bıraktım.
Durum zarfı diğer adıyla hâl zarfı olarak bilinmektedir. Fiillerin durumlarını anlatır. Fiilde bildirilen hareketin nasıl yapıldığını bildiren kelimelere durum zarfı denir. Durum zarfı şu kelimelerle anlaşılabilir: Hızlı, hızla, tek tek, iyice, sora sora, geze geze, böyle, şöyle gibi kelimeler…
İlgili 33 soru bulundu
Örneğin: ''Nasıl bir insan?'' cümlesindeki nasıl soru sıfatıdır. ''Buraya nasıl geldin?'' cümlesinde ise ''nasıl'' kelimesi soru zarfı olarak kullanılmıştır. Soru Zarfı Nedir? Cümle içerisinde doğrudan doğruya yükleme yöneltilen soruların tamamı soru zarfıdır.
Durum zarfı nasıl bulunur? Bu türdeki zarflar aynı zaman içinde fiilin oluş ve kılış açısından durumu da göstermektedir. Bu tür zarfları bulmak adına fiile “Nasıl?” sorusunu yöneltmek gerekmektedir. Bir fiilin “Nasıl?” sorusuna vermiş olduğu cevap durum zarfı olarak kabul görebilir.
Beş çeşit zarf türü bulunur. Zarf çeşitleri; durum zarfları, zaman zarfları, azlık-çokluk zarfları, yer-yön zarfları, soru zarflarıdır. Zarfların özellikleri; zarflar, tek başına kullanıldığı zaman isimleşir. Zarflar, isim çeki eklerini almazlar.
Yüklem bulunduktan sonra, zarf tümlecini bulmak için yükleme "nasıl, ne zaman, neden, niçin, niye?" soruları sorulmaktadır. Bu sorular, zarf tümlecinin farklı alt bölümlerini gösterir. Genel olarak ise hepsi zarf tümlecidir. Zarf tümlecinin yeri cümle içinde değişebilir, sabit bir yeri yoktur.
Miktar (Azlık-Çokluk) Zarfları: Fiillerin, fiilimsilerin, sıfatların ya da başka zarfların anlamlarını ölçü yönünden tamamlayan, artıran, azaltan zarflardır. “en, daha, pek, çok, az, biraz, kadar, denli, gibi, fazla…” Özellikleri ve Örnekler: Fiile veya sıfata sorulan “ne kadar?” sorusunun cevabıdır.
Bu modal sözler, eminim, kesin, kesinlikle ve kuşkusuz sözleridir. Eminim de kesinlik bildiren bir yapı olarak cümlenin her yerinde kullanılabilmektedir.
Zeynep Korkmaz, “hiç”, “hiç mi hiç” yapılarını durum bildiren zarflar içinde kesinlik pekiştirme işleviyle (Korkmaz 2003: 507), azlık-çokluk zarfları içinde aşırılık derecesi gösterme işleviyle (s. 521) ele alır.
Bir işin, oluşun, hareketin gerçekleşmesinin kesin olarak meydana geleceği cümlelere kesinlik bildiren cümleler denir. Kesinlik bildiren cümlelerde kararlılık da söz konusudur. Mutlaka, asla, kuşkusuz, şüphesiz, elbette kelimeleriyle birlikte kullanılan cümleler de kesinlik ifadesi yer alır.
Örnekler: 1- Bu ihtimal beni çok heyecanlandırıyor? - Ne Kadar - Çok. 2- Buraya kadar yürüyerek mi geldin? - Nasıl - Yürüyerek. Belirteç Nedir? Cümledeki eylem ya da eylemlerin ne zaman, nasıl ve hangi koşullarda yapıldığını belirten kelimelere zarf ya da belirteç denir.
Fiillere -esiye, -ip, ıp, -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir … -mez, -diğinde, -e … -e, -meksizin, -cesine eklerinin getirilmesiyle oluşturulur. Bu ekler, Türkçedeki ses uyumlarına veya ağızlara bağlı olarak, değişiklik gösterebilir.
Cümle içerisinde zarları bulmak oldukça kolaydır. Cümlede zarf olan kelimeyi bulmak için bazı sorular sorulabilir. Bunlar; nasıl, ne zaman, nereye, ne kadar sorularıdır. Bu sorulardan alınan cevap olan kelime cümle içerisinde zarf olarak kullanılan kelimedir.
Cümlede dolaylı tümleci bulmak için özneyle birlikte yükleme "nereye, nerede, nereden, kime, kimde, kimden, neye, neyde, neyden" soruları sorulur: Şu çiçekleri eve bırakır mısın? (Nereye bırakır mısın?) Bugün hastaneye gideceğim.
"Çocuk korkudan titriyordu." (eylemin nedenini belirtir) "Eve koşarak gittim." (eylemin nasıl yapıldığını belirtir) "Öğretmen uzunca bir cetvelle tahtaya çizgiler çizdi." (eylemin ne ile yapıldığını belirtir) "Yatmadan önce biraz kitap okudum." (eylemin ne kadar yapıldığını belirtir)
Dolaylı tümleç, yükleme sorulan “kime, kimde, kimden; nereye, nerede, nereden; neye, neyde, neyden?” gibi sorularla bulunur. İsmin “-e, -de, -den” hâl eklerini alan her sözcük cümlede dolaylı tümleç görevinde bulunmaz. Bu ekleri alan sözcükler, cümlede zaman veya durum bildirirse, zarf tümleci olur.
hitler almanya'sında gestapo'nun yöntemidir boş zarf göndermek. siyah zarf, sizi biliyoruz nereye giderseniz gidin istediğimiz zaman sizi bulacağız demek.
ancakın karşılığında verilen kelimeler de, sırf, sadece vb., zaten zarf görevinde kullanılan kelimelerdir.
2.4.1.5.Gösterme Zarfı: Eylem ve eylemsileri gösterme yoluyla belirten zarflardır. Gösterme zarfı olan “işte” sözcüğü tanıtma görevi yapar. Gösterme zarfının belirgin özellikleri eylemi gösterme yoluyla kesinleştirmesi, özneyi belirtmesi, cümlenin anlamını belirginleştirmesidir.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Durum zarfı olduğunu düşünüyorum. Açıklama: Zarflar 5'e ayrılıyordu: durum zarfı, yer-yön zarfı, zaman zarfı, miktar zarfı ve soru zarfı.
nicelik zarfı, 13 karakter ile yazılır. Ayrıca, n harfi ile başlar, ı harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'n', 'i', 'c', 'e', 'l', 'i', 'k', ' ', 'z', 'a', 'r', 'f', 'ı', şeklindedir. nicelik zarfı kelimesinin tersten yazılışı ıfraz kilecin diziliminde gösterilir.
Cümledeki soru sıfatlarını bulmak için isme, soru zarflarını bulmak içinse fiile ya da fiilimsilere niçin, ne kadar, nasıl sorularından biri sorulur. Soru Zarfları Nelerdir?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri