3. ancak kelimesi cümlelerde zarf olarak ya da bağlaç olarak görev yapar.
Yalnız : Çoğunlukla zarf ya da sıfat olarak kullanılır. "Bu kalem ancak beş lira eder." (zarf), “Bu işe başlıyorum ancak bugün bitiremem." (bağlaç) Genellikle sıfat olarak kullanılır.
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem …
“Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Eskiden biz "yalnız" sözcüğünü "sadece" anlamı veriyorsa edat olarak veriyorduk ama artık TDK bunu zarf olarak veriyor.
İlgili 36 soru bulundu
Her seviyede yazılmış çalışmaların birçoğunda ancak ve yalnız kelimelerinin edat görevi üstlendikleri ifade edilmekte ve bu yönde örnekler verilmektedir.
Özellikle cümle içerisinde başka bir açıklayıcı etki yaratmak için 'ancak' kelimesi ön plana çıkar. Bir edat olması ile beraber bağlayıcı bir etki ile bağlaç yapısı da oluşturur. Bu doğrultuda günlük yaşamda birçok farklı cümle içerisinde kullanıldığını ifade etmek mümkündür.
"Ancak" kelimesi, cümlenin akışını düzenler, birbirine zıt fikirleri ifade eder veya cümlenin anlamını sınırlar. Örneğin, "Hava dışarıda güneşli, ancak rüzgarlı." cümlesinde "ancak" kelimesi hava durumu ile ilgili iki farklı özellik arasındaki zıtlığı belirtir.
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
Bile kelimesinin edat mı bağlaç mı olduğu sıklıkla karıştırılmaktadır. Bile kelimesi bir bağlaç kelimedir. Cümlede bile kelimesi geçiyorsa bu bağlaç olarak kullanılmıştır. Bile kelimesi edat olarak kullanılamamaktadır.
Kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim ya da anlam yönüyle birbirine bağlayan edatlardır: ama, ancak, belki, çünkü, da (de), eğer, hâlbuki, hiç değilse, ile, ise, ki, lakin, meğer, nasıl ki, öyle, öyle ki, sanki, şu var ki, ta, üstelik, ve, veya, yahut, yalnız, yani, yoksa, zira.
Bir bağlaç olan ancak ve ancak koşullu bir bağlaçtır. En temel tanımı ile birbirleriyle ilişkili olan ifadelerin birbirlerine bağlanması için kullanıldığı bir bağlaçtır. Birbirine bağlı olan iki ifadeyi ve bağlamak için kullanılır.
Ancak ve ancak bağlacı ile ilgili örnek şu şekildedir: p : " Güneş doğacaktır. " q : Sabah olacaktır. " ifadeleri için p ⇔ q bileşiğinin önermesi " Güneş doğacaktadır ancak ve ancak sabah olacaktır. " şeklinde olur.
Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur. Aşağı, yukarı, nazikçe, çok, az, fevkalâde, en, ileri, geri, şimdi, geç gibi kelimeler cümle içerisinde zarf olarak kullanılabilir.
Fiillere -esiye, -ip, ıp, -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir … -mez, -diğinde, -e … -e, -meksizin, -cesine eklerinin getirilmesiyle oluşturulur.
Niteleyen/belirten kelimeler adlara yönelikse sıfat, fiillere yönelikse zarf (belirteç) olarak değerlendirilir. Edatlar ise cümle içinde / cümleler arasında görevli dil ögeleridir1. Zarflarla edatlar çoğu kez birbirine karıştırılır; çünkü her ikisi de “çok müphem ve oynaktır” (Grönbech 1995:30).
1 Haydar Ediskun, “Bulunduğu cümleyi olumsuz cümle yapar.” biçiminde tanımlar “hiç”i (Ediskun 2003:142). Hem edatlar hem bağlaçlar içinde değerlendirir, “hiç olmazsa” yapısını kimi yerde bağlaç (s. 303) kimi yerde edat olarak (s. 362); “hiç de”, “hiç değilse” yapılarını edat (s. 295) olarak görevlendirir.
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Türkçede Edatlar
(Güncel Türkçe Sözlük'te (TDK Internet Sayfası) 36 edat yer alıyor, TDK Türkçe Sözlük'te ise sadece 33 edat bulunuyor.)
Mantıkta, matematik ve psikoloji gibi alanlarda ancak ve ancak, iki ifade arasındaki iki koşullu mantık bağlacını belirtir. Birbirine bağlı olan iki ifadenin birinin doğruluğu için ötekinin doğru olması gerekmektedir, dolayısıyla ya iki ifade de doğru, ya da her ikisi de yanlıştır.
“Ama, fakat, lâkin” aynı anlama gelen bağlaçlardır. “yalnız, ancak, oysa, oysaki, halbuki, ne var ki” bağlaçları da bunlara yakın anlamlıdır. Bu bağlaçlar genellikle aralarında zıtlık bulunan iki ayrı ifadeyi veya cümleyi birbirine bağlar.
Düşüncenin yönünü değiştiren ifadeler
Bir cümleyi olumsuzken olumlu, olumluyken olumsuz yapabilir. ancak, ama, fakat, lakin, rağmen, ne var ki, oysaki, halbuki gibi ifadelerdir.
Bile cümle içinde bağlaç olarak kullanılan bir kelimedir. Genelde birçok kişi tarafından edat mı bağlaç mı olduğu karıştırıldığından araştırılan konular arasındadır. Bile kelimesi bağlaç olarak kullanılan bir sözcüktür.
Zira kelimesi bir bağlaç olarak kullanılmaktadır. Kelimenin kökü Farsçadan gelmektedir. Bu kelime Farsçada "zi:ra" şeklinde kullanılır. Zira kelimesinin yerine Türkçede en fazla çünkü kelimesi kullanılmaktadır.
Türemiş bağlaçlar: üstelik, yalnız, ayrıca, anlaşılan, gerçekten, kısacası, örneğin gibi. 3. Bileşik bağlaçlar: nitekim veyahut veya yoksa sanki öyleyse, halbuki gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri