Aslanlar Afrika'da daha çok yaşayan canlılardır. Doğu ve güney Afrika bölgelerinde aslan görmek mümkündür. Aslanlar etçil hayvanlar arasında yer alıyor.
Nesli yaşam alanlarının işgal edilmesi ve insanlar tarafından zarar görmeleri nedeniyle tehlike altına girmiş olan aslanların günümüzde en çok yaşadığı bölge Güney Afrika Bölgesi olarak karşımıza çıkar.
Artık çoğu aslan, Doğu ve Güney Afrika'da yaşamaktadır.
Dünya Aslan Günü dolayısıyla soruları yanıtlayan Doğa Koruma Merkezi Biyolojik Çeşitlilik Uzmanı Dr. Mustafa Durmuş Güney, Afrika Cumhuriyeti, Tanzanya, Kenya, Botsvana ve Zimbabve`nin, aslan nüfusunun en yoğun bulunduğu ülkeler olduğunu söyledi.
Günümüzde ise sadece Hindistan'ın batısında bulunan Gir Ormanı'nda yaşamaktadır. 2020 sayımına göre toplam nüfusu 674 kadardır. Türkiye'de Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşadığı bilinen Asya aslanının Anadolu'da nesli tükenmiştir. Son olarak 13. yüzyılda Anadolu'da yaşadığı tahmin edilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
9. Aslan. Aslanlar , insanları besin kaynağı olarak gördükleri için karşılaşma esnasında hiç çekinmeden saldırabilirler.Her yıl 250 kadar insan aslanlar tarafından avlanmaktadır.
Yine Myrtle Beach Safari isimli vahşi yaşam koruma merkezinde yaşayan Herkül isimli liger, 450 kilo ağırlığı ile dünyadaki en büyük liger olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir. 3 metre boyunda olan bu liger erkek aslan ile anne kaplanın çiftleşmesinden dünyaya gelmiştir.
Aslan heykellerinin sayısı, yaşayan aslanlardan fazladır! En fazla olduğu şehir de kuşkusuz Ukrayna'nın Batıya açılan kapısı Lviv... Şehrin isminin Rusça “Lev”den, yani “Aslan” dan geldiğinin de işareti bu sayısız heykeller.
Güney Afrika Cumhuriyeti, Tanzanya, Kenya, Botsvana ve Zimbabve, aslan nüfusunun en yoğun olduğu ülkeler. Aslanlar, Afrika kıtası dışında sadece Hindistan'daki Gir Forest Ulusal Parkı'nda yaşıyor.
Kaplan, acımasız ve hızlı bir savaşçıdır. Kaplan, Aslan'dan çok daha büyük ve daha güçlü avları düzenli olarak üstlenir ve bunu tek başına yapar.
Aslanın dili büyük ve diken gibi sert kıllarla örtülü olduğundan, yalarken avının derisini ve etini kemiklerden sıyırır. Kuyruğunun bir darbesi ile bile insanı devirebilen bu canlıyı kızdırmaksa yürek ister. Dişi bir aslan ise en az erkek aslan kadar yırtıcıdır.
Aslanlar gruplar halinde yaşar. Tipik bir toplulukta 20 dişi, yavrular ve bir iki erkek bulunur. Erkeklerden biri ailenin reisidir ve bu ona gruptaki dişilerle çiftleşme tekeli verir. Erkek aslan günde kırk defaya kadar sevişebilir.
Dişileri çiftleşmeye zorlamak için saldırıyor, ısırıyor, vuruyor ve bazen de yaralıyor. Bu saldırgan tavır, çiftleşme olmadan iki-üç yıl sürebiliyor.
ASLAN İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Aslan ismini kullanan 16.710 kişi bulunmaktadır.
Çölde gezinen aslanın fiziksel olarak anlamlı bir konumu olamayacağından avcı onu yakalayamaz. Bu nedenle aslan avı ancak oturan, devinimsiz aslanlar için gerçekleşebilir.
Yazılışı konusunda tereddüte düşülen kelimelerin doğru yazılışını öğrenmek için de TDK sözlüğüne bakmak gerekir. TDK sözlüğüne göre aslan kelimesi okunduğu şekli ile “aslan” şeklinde yazılır. Bu kelimenin arslan şeklinde yazılması ise yanlıştır.
Afrika, Asya hatta Avrupa'da rastlanabilen aslanlar artık sadece Afrika'da yaşıyor.
Aslanlar, çevrelerinde bulunan hayvanları avlayarak yerler. Etçil canlılar oldukları için sebze ve meyve gibi bitkileri yemezler. Avladıkları hayvanları sürüyle bölüştükleri için genelde büyük hayvanları tercihe derler. Geyik, ceylan, gergedan, fil ve domuz gibi hayvanları aslanlar rahatlıkla yerler.
Aslanlar Afrika'da daha çok yaşayan canlılardır. Doğu ve güney Afrika bölgelerinde aslan görmek mümkündür. Aslanlar etçil hayvanlar arasında yer alıyor. Etçil olmaları nedeniyle genellikle avlanarak besin ihtiyaçlarını karşılarlar.
Yetişkin bir erkeğin vücut ağırlığı ortalama 225 kilogramdır. Dişilerin kafa-gövde uzunluğu 1.40 ila 1.75 metre, omuz yüksekliği bir metre, kuyruk uzunluğu 85 santimetre ve vücut ağırlığı yaklaşık 150 kilogramdır.
Ortaya çıkan sonuca göre, bugün olarak aslan olarak bilinen 'Panthera leo' türü ilk olarak Afrika'nın doğu ve güney bölgesinde ortaya çıktı. Geç Buzul Çağı'na rastlayan yaklaşık 124 bin yıl önce alttürler evrimleşmeye başladı.
Jaguar (Panthera onca), kedigiller (Felidae) familyasından ve Panthera cinsinin dört büyük kedisinden biri olan bir Yeni Dünya memelisidir. Diğer üç büyük kedi, Eski Dünya'nın kaplan, aslan ve parstır. Kaplan ve aslandan sonra en büyük üçüncü kedi olan jaguar Batı Yarımküresinin en büyük ve en güçlü kedisidir.
Mustafa Adem Yusuf Sibirya kaplanı, aslandan 1,5 kat daha büyük.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri