Aslan Kapısı ya da Aslanlı Kapı, antik Miken şehrinin ana kapısıdır. Surlarla çevirili olan kalenin kuzeybatı yönünde bulunur. Aslan Kapısı'nın MÖ 13. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Bununla birlikte kapıya adını veren aslan figürleri Yunan anakarasında bulunan ilk abidevi heykellerdir.
Günümüzdeki kalıntılar itibariyle Hitit kabartmalarının en güzel örneklerini sunan kapı, Hitit İmparatorluğu'nun en görkemli dönemlerinde inşa edildi. Adını iki kenarındaki, birbirine taş bir kemerle bağlanan iki dikdörtgen formlu taş bloğa oyulmuş aslan kabartmaları yer alıyor.
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Önceleri ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine geçtikten sonra “Hattuşa” adını aldı. M.Ö.
Hattuşaş Antik Kenti. Kent, tarih sahnesinde, Hitit İmparatorluğu'nun MÖ 17. ile 13. yüzyıllar arasında başkenti olarak yer almıştır. Hattuşaş, 1986 yılında UNESCO Dünya Mirasları listesine dahil edilmiştir.
Kral Kapı, büyüklüğü ve biçimi bakımından Aslanlı Kapı ile aynıdır. Ancak burada aslan yerine kılıç ve balta taşıyan tanrı kabartması vardır ve boyu 2,25 metredir. Savaş Tanrısı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca kabartma bezeme kapının dışında değil, şehre bakan taraftadır.
İlgili 45 soru bulundu
Hititlerin Türk olduğuna dair herhangi bir tarihsel kanıt bulunmamaktadır. Kafkasya üzerinden Anadolu'ya geldiği tahmin edilen Hititler, Kızılırmak bölgesine yerleşmiş ve Asurluların Anadolu üzerindeki hâkimiyetinin sona ermesiyle beraber bölgenin idaresini ellerine geçirmişlerdir.
Anadolu'nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlerin kültürel mirasına ev sahipliği yapan Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa Antik Kenti'nde bulunan büyük "yeşil kaya", bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Boğazkale İlçesi'ndeki Hattuşa ile Alaca İlçesi'ndeki Alacahöyük kalıntılarını kapsayan 2634 hektarlık alan, 1988 yılında Milli Park ilan edilerek bölgemizin turizm dinamiği haline getirilmiştir.
Hitit İmparatorluk Çağı'na tarihlenen Alaca Höyük Sfenksli Kapı, Hitit çekirdek bölgesinde bulunan, dışa bakan yüzü girişin sağında ve solunda kabartmalı ortostatlarla süslenmiş tek Hitit İmparatorluk Çağı kapı yapısıdır. Bu özelliği ile Hattuşa'daki Aslanlı Kapı ve Kral Kapıdan farklıdır.
"Kral Kapısı" - Kentin güneybatısında, iç yüzünde kılıç ve balta taşıyan bir tanrı kabartmasının bulunduğu Kral Kapısı, bu kapıların en önemlisi. (İç yüzeyde kapı yanındaki kabartma Ankara Medeniyetler Müzesinde korunmakta.)
Efes'teki Artemis Tapınağı dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilir. Efes Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü Selçuk ilçesinin 3 km uzağında bulunan, daha sonra önemli bir Roma kenti olan antik bir Yunan kentiydi. Klasik Yunan döneminde İyonya'nın oniki şehrinden biriydi.
Sardis, Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Sart kasabası yakınlarında bulunan ve Lidya (Lydia) devletine başkentlik yapmış antik kent. MÖ 1300'de kurulup MS 1200'de yıkılmıştır. Salihli merkezine 9 km, İzmir'e 82 km uzaklıkta olup, İzmir-Ankara karayolunun iki yanına yayılmıştır.
İki kült odası olduğu için bu tapınağın, imparatorluğun tanrılarının en büyükleri olan Fırtına Tanrısı Teşup ile Arinna şehrinin Güneş Tanrıçası'na adanmış olduğu kabul edilir.
Antik Yunan Kültüründe Aslan Sembolü
MÖ 750 ve 150 yılları arasında tarihlenen Antik Yunan döneminin felsefi geçmişi ve inanç sistemi dünya tarihinde önemli bir yere sahiptir.
Aslanlı, Şanlıurfa ilinin Hilvan ilçesine bağlı bir mahalledir.
"Anadolu'da kurulan ilk uygarlık" özelliğine sahip Hitit medeniyetine 450 yıl başkentlik yapan Hattuşa, Hititlerin kültür-sanat merkezi olan Alacahöyük ve Anadolu'daki ilk idari-askeri merkezi Şapinuva'dan bugüne uzanan kalıntılar, Çorum sınırları içinde yer alıyor.
Hattuşaş'ın dünyaca ünlü 5 kapısı içinde özellikle 4 tanesi belirgin şekilde öne çıkar. Kral Kapısı, Aslanlı Kapı, Yer Kapı ve Sfenks Kapı olarak bilinen bu kapılar göz alıcı mimarileri ile Hattuşa'ya sanatsal bir değer katarlar. Hattuşaş'taki bir diğer önemli nokta ise Yazılıkaya'dır.
Çorum'un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa Antik Kenti'nde bulunan büyük "yeşil kaya", bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Hattuşaş Antik Kenti UNESCO tarafından 1986 yılında Dünya Mirasları listesine eklenmiştir. Hattuşaş sözcüğü Hatti insanlarının verdiği orijinal ad olan Hattus'tan gelmiştir. Hitit İmparatoru I. Hattuşili'nin ismi devletin başkentinden gelmektedir ve anlamı “Hattuşaş'lı Adam”dır.
Alacahöyük'te Kral mezarları olarak adlandırılan 13 adet gömü lahit mezar bulunmuştur.
Alaca Höyük ana toprak üzerine kurulmuş dört kültür katının oluşturduğu 16 metre yüksekliğindeki bir höyüktür. Ova seviyesinden yüksekliği 20 metredir. 1835 yılında W.C. Hamilton; Alaca Höyük'ü, “İmat Höyüğü” adıyla bilim âlemine tanıtmıştır.
Agat, avanturin, aleksandrit, yeşim taşı (Jade), krizopras, turmalin, safir en fazla olarak bilinen yeşil taşlar arasında yer alır. Yeşil mermer olarak da tanımlanan serpantinitler estetik özellikleri ile iç ve dış mekanlarda süs malzemesi ve dekorasyon ürünü olarak da kullanılan önemli yeşil doğal taşlardır.
Çorum'un güneybatısında, Boğazkale İlçesi sınırları içerisinde bulunan Hattuşaş, İ. Ö. 1650-1200 yılları arasında 180 hektarlık sert ve kayalık bir alana yayılan 450 yıl boyunca Hitit İmparatorluğu'nun başkenti olarak hizmet vermiştir.
Bu bölge, Çorum'un güneydoğusunda bulunan Sungurlu ve Boğazkale ilçesinin içinde kalmaktadır. Hitit İmparatorluğu'ndan kalan yeşil taş ise bu bölgede bin yıllardan beri durmaktadır. Hattuşaş antik kentini inşa eden Hititler, taş duvar konusunda ileri derecede gelişmiş bir toplumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri