Asli kusur, trafik kazalarında birinci dereceden kazanın meydana gelmesinden sorumlu olan kural ihlaline denilmektedir. Asli kusur trafik kanunda belirtilen bir ya da birden fazla kuralın ihlal edilmesi olarak belirtilmektedir.
Trafik kazası kusur oranı belirlenirken kullanılan iki önemli kavram asli kusur ve tali kusur kavramlarıdır. Asli kusur; kazanın ana sebebi olarak belirlenen tarafı temsil eder. Tali kusur ise kaza sırasında gereken önlemi almamış olan ya da dikkatli davranmayan taraf anlamına gelir.
Örneğin bir aracı arkadan çarpmak gibi asli kusur olarak ifade edilir. Çünkü Arkadan gelen kişi genelde durumun farkında olan ve kontrolü elinde olan kişi olarak anlatılır. Bu bağlamda arkadan gelip araca çarpan kişi ise asli kusurlu olarak bilinmektedir.
Bilirkişi olayın meydana gelmesinde asıl kusurun faile ait olduğunu tespit ederse, fail 'asli kusurlu' sayılır. Asli kusurlu sayılırsa alt sınırdan daha yukarıda bir ceza alacaktır.
İlgili 42 soru bulundu
“2918 sayılı Kanunun 118/5 “Ölümle biten trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri 1 yıl süre ile geri alınır” maddesi emredici bir özellik arz etmektedir.
Asli Kusurlu Tazminat İsteyebilir Mi? Aslı kusurlu olan taraf, trafik kazasında diğer bileşenlere karşı tazminat talep etme hakkına sahip değildir. Asli kusurlu olan taraf, doğrudan elde etme yolu olan davranış veya koruma nedeniyle sorumlu tutulma ve tazminle ilgili hükümler.
Asli kusur, trafik kazalarında birinci dereceden kazanın meydana gelmesinden sorumlu olan kural ihlaline denilmektedir. Asli kusur trafik kanunda belirtilen bir ya da birden fazla kuralın ihlal edilmesi olarak belirtilmektedir.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Sigortalılar kusur oranlarını, http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler" Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" adımından öğrenebilirler.
Alkollü araç kullanma veya dur işaretine uymama gibi durumlarda tali kusur görülmektedir. Bahsetmiş olduğumuz durumlarda belirli araştırmalar olur. Yapılan araştırmalar sonucunda sürücüye kusuruna göre ceza kesilir. Yani asli kusur da kesin ceza, tali kusurda kusurunuza göre ceza verilmektedir.
Ölümlü trafik kazalarından kaynaklı yapılan yargılamalar neticesinde hapis cezasının en üst limiti 7 yıl olmaktadır. Bu tür davalarda 7 yıldan daha uzun bir hapis cezası verilmemektedir. Ancak, hapis cezasının paraya çevrilmesi durumunda sürücünün kusursuzluk derecesi değerlendirilir.
Kusurun belirlenmesinde bunun yoğunluğu esas alınır. Bu esasa dayanılarak kusur; kast, olası kast, taksir ve bilinçli taksir olarak sınıflandırılmaktadır.
Park halindeki araca çarpma maddesi uyarınca sürücünün tam kusurlu bulunması bazı şartlar aranır. Yerleşim birimleri dışında kalan alanlarda, zorunlu park ya da duraklama gibi haller sonucun kaza gerçekleşirse, buna sebep olan sürücü %100 tam kusurlu bulunur.
Suçu faile bağlayan bir bağ aranacaksa, o bağ failin iradi (yani kast veya taksir ile gerçekleştirdiği) fiilidir (davranışıdır). Bu anlamıyla kusur, suç işleyen failin cezalandırılması gerektiğini ifade eden bir değer yargısıdır. Diğer anlamı veya fonksiyonu ile kusur bir ölçüdür.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır.
Eğer farklı kusur oranı veren bir sigorta şirketi olursa dosya, Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu'na veya bir diğer adıyla Tutanak Değerlendirme Komisyonu'na iletilir. Komisyon, 3 iş günü içerisinde ilgili dosyayı sonuçlandırır. Çıkan karar kesin kabul edilir ve hasar ödemeleri gerçekleşir.
Bilindiği üzere, ağır kusur kavramı, bir özel hukuk kavramı olup, kasıt olmamakla birlikte kasta yakın bir kusurun varlığını ifade eder. Bu nedenle sürücünün kasta dayanmayan tam kusuruyla verdiği zarardan dolayı, sigortacının, üçüncü kişiye ödediği tazminat nedeniyle rücu hakkı yoktur.
Bu ihlalin derecesinin artması bir diğer ifade ile bilinçli taksir-olası kast aralığında kalması sürücüyü asli kusur çizgisine yaklaştırır. Mesela taşıt giremez levhası ihlali asli kusurlardandır. Ancak çoğu levha yada yer işaretlerine uymama asli kusur hallerinden sayılmaz.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
52/1a kusur oranı, trafik kazaları ile beraber meydana gelen kavşaklara yaklaşırken hızı azaltmamak anlamına gelmektedir. Bu konuda kurala uyumaması ile beraber ortaya çıkan durum neticesinde yüzde üzerinden cezalandırma gerçekleşmektedir.
Yani şikayetçi olmak, kazaya sebebiyet veren şahsın Türk Ceza Kanunu hükümleri gereğince ceza alması içindir. Dolayısıyla; trafik kazaları sonrasında şikayetçi olmanın gerek sigorta, gerekse şahıstan talep edilen tazminatlar bağlamında etkisi ve ilgisi yoktur.
Yandan vuran ve arkadan vuran araçların yol açtığı trafik kazalarında yandan ve ya arkadan vuran araçlar takip mesafelerini korumadıkları için kusurlu bulunmaktadır. Gerçekleşen bu kaza da kusurun tamamı yandan vuran araca verilmesi halinde tazminat alma hakkı bulunmamaktadır.
Her yıl sigorta teminat limitleri güncellenir. Zararın sigorta teminat limitleri üzerinde kalması durumunda üste kalan tutarı araç sahibi ve sürücüsü ödemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri