Stopaj kesintileri sosyal medya gelirlerinin yatırıldığı banka hesabı üzerinden ilgili banka tarafından yapılıp, vergi dairesine iletiliyor. Bu sayede sosyal medya içerik üreticilerinin yıllık beyanname vermesi gerekmiyor. 1 Milyon 900 bin TL'yi geçen sosyal medya gelirleri ise gelir vergisi kapsamına alınıyor.
Web sitesi vergisi ne kadar mı diyorsun? Dijital gelirlerin için kesilecek vergi tutarı yüzde 15.
VERGİ ÖDEMELERİNİZ İNTERNETTEN YAPIN
Vergi ödemelerinizin tamamını Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'ın banka kartları ile İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ'nin (ivd.gib.gov.tr) adresi ya da mobil uygulaması (GİB Mobil) üzerinden yapabilirsiniz.
Öncelikle sosyal medya içerik üreticisinin Türkiye'de kurulu bir bankada bu işe özel bir hesap açması ve yurt dışı ödemelerinin bu hesaba gelmesi gerekmektedir. Özel hesaba gelen paralar üzerinden banka %15 stopaj kesintisi yapacak ve bu tutarı doğrudan vergi dairesine ödeyecektir.
e-Ticarette şahıs üzerinden yapılan ticari faaliyetler gelir vergisi, tüzel kişiler üzerinden yapılan ticari faaliyetler kurumlar vergisi kapsamında yer alıyor. Ayrıca e-Ticarette gerçekleştirilen satışlar KDV kapsamına da girmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi
Yıl sonunda E-Ticaretsatıcılarının kazançlarına göre yüzde 15 ila yüzde 35 arasında bir oran olarakhesaplanır. Basit usulde yıllık gelir vergisinin, iki taksit şeklinde ödenmesigerekir. İlk taksit şubat ayında, ikinci taksit ise Haziran ayında ödenir.
Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı" denildi.
Bu durumu bir örnek üzerinden anlatalım. Örneğin, hesabınıza YouTube 1.000 TL göndermiş olsun. Banka bu tutardan 150 TL'yi sizin adınıza vergi dairesine ödeyecek ve kalan 850 TL'yi istediğiniz gibi kullanabileceksiniz. Stopaj oranı %15 olarak sabit olup 2023 yılı için 1.900.000 TL'ye kadar değişmeyecek.
Instagram üzerinden satış yapmak için yürürlükte özel bir vergilendirme sistemi bulunmamaktadır. Ancak bu durum satışları gerçekleştiren kişilerin vergi zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Kurumsal firmaların mağazalarında veya internet sitelerinde yaptığı satışlar vergi vermeyi zorunlu kılmaktadır.
TİKTOK FENOMENLERİ VERGİ AÇILIŞI
Bu banka hesabına gelen her paradan %15 vergi kesintisi yapılacak. Eğer yıl içerisinde Tiktok gelirleri 880.000 TL'yi aşar ise aşan kısmı için yıllık beyanname vermek gerekir. 880.000 TL'yi aştığında Mali müşavirlik hizmeti alınmalıdır.
Vergi borcu ödeme süresi içinde ödenmezse borç takipli hale gelir ve vergi gecikme cezası alınır. Takipli borcun bir süre daha ödenmemesi durumunda, var olan borca faiz eklenir. Ayrıca bu halde mükellefin, haciz ve banka hesaplarına el konma riskleri de söz konusu olabilir.
İşte vergi borcu ödenmezse ne olur sorusuna verilebilecek yanıtlar: Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
Yine E-Devlet üzerinden girilen Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sisteminden vergi borcu ödemek mümkün oluyor. Ayrıca GİB'in İnternet Vergi Dairesi platformunun doğrudan bir giriş bölümü bulunuyor.
Yani yurtdışından gelen paranın vergisi var mı sorusuna, hayır yoktur şeklinde cevap verilebilir. Aslında yurtdışından gelen para vergisi yanlış bir ifadedir. Çünkü vergileri alıcı taraf değil gönderen taraf ödemektedir. Para transferi işlemi sırasında komisyon ve vergiler gönderici taraftan tahsil edilmektedir.
Ancak 2022 yılında yapılan YouTube vergi düzenlemesi ile beraber, gelirlere bakılarak bu zorunluluk ortadan kalktı. Bu düzenlemeden yararlanabilmek için, Youtube gelirlerinin 880.000 TL'yi aşmaması, Türkiye'de bir banka hesabının bulunması ve platform üzerinden gelen tüm gelirin bu banka hesabına yatırılması gerekir.
Fatura kesilmediği takdirde uygulanabilecek idari ve cezai yaptırımlar Vergi Usul Kanunu'nda belirtilmektedir. Faturasız satılan ürün başına kesilen ceza tutarı 2022 yılı itibariyle 500 TL'dir.
Koşullar sağlandığı zaman şirket kurmadan da internet üzerinden satış yapabilir hatta vergi muafiyeti ve indiriminden faydalanabilirsiniz. Şirket sahibi olarak ya da olmadan e-ticaret yapmak istiyorsanız devletten vergi mükellefiyeti ya da vergi muafiyeti belgelerini resmi olarak temin etmeniz gerekir.
Sosyal medyada içerik üreterek kazanç elde edenler, bir yıl içindeki kazançlarının (2022 yılı için 880.000 TL)'ye kadar olan kısmı için %15 stopaj öder. Ayrıca Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açılarak, tüm kazancın yalnızca bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi gerekmektedir.
Genellikle ortalamalar Youtube'un 1000 izlenme için 0,5 dolar ile 6 dolar arasında ödeme yaptığını göstermektedir. Fakat günümüzde Youtube'da içerik üreten kişilerin büyük bölümü 1000 izlenme için 0,5 dolar almaktadır.
Youtube Vergi Cezası
Vergi borcu ödenmediği zaman bu borç faizlenir ve amme alacaklarının tahsil usulü kuralları doğrultusunda cebri icraya konu olur. Ancak cezai anlamda bir suç değildir.
İzleyici kitlesine, içeriğin türüne, içerikte gösterilen reklamlara göre 1 milyon izlenme karşılığında 4 bin ile 40 bin dolar arası kazançların elde edilebildiği görülebiliyor.
Yapılan yasal değişiklikle, 1 Ocak 2021'den itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere evlerde üretilen malların internetten satışında esnaf muaflığı tanındı.
Türkiye sınırları içerisindeki Emlak Vergisi Kanunu'na göre emlak vergisinden muaf olan kişiler emekliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığından ibaret olan kişiler, ev hanımları, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli vatandaşlardır.
E-ticarette basit usul vergi olur mu diye merak edenler için basit usul e-ticaret konusunda mümkün olmamaktadır. E-ticaret ile uğraşan kişi ya da işletmeler gerçek usule göre vergilendirilmektedir. Basit usul internetten satış mümkün görünmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri