Aslında bu kelime "çamur" anlamındaki "balık" isminden, '+aç+ ' küçültme ekiyle türetilmiştir.
14.yüzyılda kirtü kökünden “gerçek” sözcüğünün-kirtü+çe+ok>kirçek >girçek>gerçek (Ayverdi:2011, 413) türeyerek köni ve çın gibi Eski Türkçeden gelen yapıları unutturan “hakikat” kelimesiyle aynı kullanım sıklığında olması, Türkçe açısından direncin “gerçek” sözcüğüyle sağlanmasına yol açmıştır.
Eski Türkçe kızar- “kırmızı olmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *kız veya *kızıġ “kan rengi” biçiminden Eski Türkçe +(g)Ar- ekiyle türetilmiştir.
Etimoloji. Kelime sözcüğü Arapça "söylenen şey, söz" manasına gelen كلمة (kalima(t)) sözcüğünden ödünçlenmiştir. Arapça sözcük yine aynı dilde bulunan كَلَمَ (kalama) "söyledi" fiilinin faˁila(t) vezninde türevidir.
anla- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca) aŋla- “ayırt etmek, idrak etmek, hatırlamak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe aŋ “ayrım” sözcüğünden Eski Türkçe +lA- ekiyle türetilmiştir.
İlgili 39 soru bulundu
ilke - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi ilk sözcüğünden Yeni Türkçe +A ekiyle türetilmiştir.
Eski Türkçe soġık “soğuk” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe soġı- fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için soğu- maddesine bakınız.
herkes - Nişanyan Sözlük. Farsça har هر “her” ve Farsça ve Orta Farsça kas کس “kişi, kimse” sözcüklerinin bileşiğidir. Bu sözcük Eski Farsça kaşçī “herhangi biri, bir kimse” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Telefon sözcüğü Eski Yunanca Telos “Uzak” ve Phone “Ses” sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Türkçeye Fransızca telephone'den geçmiştir.
ödev - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi öde- fiilinden Yeni Türkçe +Av ekiyle türetilmiştir.
sağlam - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi sağla- “takviye etmek” fiilinden Türkiye Türkçesi +Im ekiyle türetilmiştir.
Türkçe'de ise kimlik, "kim" soru kökünden türetilmiş olup aynı şekilde zorunlu bir mensubiyeti (aidiyet), aynı olmayı, tek olmayı, hangi kişi olmayı ifade eder.
cümle - Nişanyan Sözlük. Arapça cml kökünden gelen cumla(t) جملة “1. bütünlük, tamlık (isim), 2. bütün, tüm (sıfat), 3. gramerde önerme” sözcüğünden alıntıdır.
uyku - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uyu- fiilinden Türkiye Türkçesi +gU ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için uyu- maddesine bakınız. uykuluk: Kuzunun gırtlağında bir irice bez.
uygun - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi uy- fiilinden Türkiye Türkçesi +gIn ekiyle türetilmiştir.
büyük - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe bedük “büyük” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bedü- “büyümek” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
İnternet, İnter (arasında) ve net (ağ) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Bu da “Ağlar arasında” anlamına geliyor. İnternet tüm kısıtlama ve sınırlardan bağımsız, merkezi kontrol dışında işlev gösteren ve bilgisayarların bir ağ dâhilinde birbiri ile bağlantıda olmasını sağlayan bir iletişim ağı olarak nitelendirilir.
Etimoloji. 1985 yılında kullanılmaya başlayan İngilizce internet kelimesi, "kendi aralarında bağlantılı ağlar" anlamına gelen Interconnected Networks teriminin kısaltmasıdır. Ön ek olan inter-, İngilizcede arasında ve karşılıklı anlamlarına gelir. Net kelimesi ise ağ anlamına gelir.
Bu sözcük Eski Türkçe kıs- “sıkmak, daraltmak, cimri olmak” fiilinden Eski Türkçe +gA ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kıs- maddesine bakınız.
yara - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe yara sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca yara “geçmeyen yara, ülser, uyuz” sözcüğü ile eş kökenlidir. Türkçe yar- fiilinden türediği düşünülse de, eski ve yeni Türkçede +A ekinin işlevi açıklanamamıştır.
Türkiye Türkçesi kapaġlu sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kapıġ veya kapaġ “kapak, kapı” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +lI(g) ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için kapı maddesine bakınız.
Eski Türkçe (yalnızca Oğuzca) aŋla- “fehmetmek, idrak etmek” fiilinden Türkiye Türkçesi +It- ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için anla- maddesine bakınız.
Toplum kelimesi İngilizce community kelimesinin karşılığı olarak getirilmiştir. Köken bakımından "mecmu" manasındaki toplu kelimesi ile +Im ekinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.
Kökeni. Türkçe kökenli bir sözcüktür, arka çıkmak deyiminde kullandığımız arka zahîr, hâmi, yardımcı ile bağlantılı görünmektedir. Buna göre arkadaş birbirine arka (destek) olan insanları ifade etmek üzere arka isim köküne ortaklık bildiren +daş ekinin getirilmesiyle türetilmiştir.
“Dünya” kelimesinin kökeni “dünüvv” kelimesi olup, gerek bizzat gerekse hüküm olarak “yakın olmak” anlamına gelmektedir ve çoğu- lu “dünâ” şeklindedir.2 Yakınlık ifade ettiğinde bu kelimenin zıddı, uzak anlamındaki “aksâ” olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri