Asma yaprağı yılda 2 kez, Mayıs ve Haziran aylarında toplanır. Bu aylardan önce toplanırsa henüz olgunlaşmamış, sonra toplanırsa çok olgunlaşmış demektir. Asma yaprağı genellikle beyaz üzüm yapraklarından tercih edilir. Beyaz üzümün yaprağı hem daha incedir, hem de damarları daha azdır.
Taze uç yaprak nedir. Asma ağaçları Nisan gibi yeşillenmeye ve yapraklar büyümeye başlar. Mayıs ayının başlarında yapraklar toplanır hale gelir. Aslında bu dönemde toplanan yapraklar oldukça kaliteli olur.
Herhangi bir kimyasal yöntem kullanmadan güneş görmeyen ve rutubetsiz bir alanda 2 yıl boyunca saklamak mümkün. Bunun da oldukça uzun bir süre olduğunu ifade etmek gerekir. Nisan ve Mayıs aylarında toplanan asma yaprakları salamura yöntemi üzerinden, 2 sene taze şekilde kalabilmektedir.
Tokat Yaprağı - Tokat
Yapraklarımız Mayıs sonu ve haziran başında ilk sürgünlerden toplanan yapraklardır.Tokat salamura yaprağı bölge iklimi ve toprakları özelliğinden dolayı dünyanın en kaliteli yapraklarından biridir.
Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur.
İlgili 45 soru bulundu
Asma yapraklarını muhafaza etmekle ilgili merak edilen önemli konulardan biri buzdolabında saklanır mı konusudur. Yaprakların tazeliği koruması ve uzun süre dayanması için buzlukta saklanması önerilmektedir.
1 kg taze yaprak. 3-4 adet kuru soğan(bol soğanlı güzel oluyor) 2 su bardağı pirinç
narince cinsi üzümden elde edilen asma yaprakları, yaprak sarma yaparken kullanılan en ideal asma yaprağıdır. Altın sarısı yaprağımız narin, ince, sarımı kolay ve damarsız olmasının yanı sıra mükemmel bir aromaya sahiptir.
Yapraklar kaynar suya alınır ve ters yüz edilir. Rengi değişmeye başladığında çıkartılır. Yaprakları süzülüp soğutulduktan sonra bir pişirimlik olacak şekilde ayrılır ve buzdolabı poşetlerine doldurulur. Poşetlerin ağzı bağlandıktan sonra derin dondurucuya konulur.
Salamura olarak asma yaprağı saklanacaksa serin ve güneş almayan bir ortamda saklanmalıdır. Diğer yandan uygun bir şekilde buzdolabı poşetlerine konularak buzlukta ya da derin dondurucuda saklanabilir.
Bazı durumlarda salamura yaprakların küflendiği gözlemlenir. Bunun tek nedeni bidonun hava almasıdır. Küflü yapraklar bidondan alınır ve atılır. Bidona yeniden tuzlu su eklenir ve yaprakların su dengesi korunur.
Hazırladığınız salamur yaprağını serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Asma yapraklarını istediğiniz zaman ön haşlama yapmadan direk kullanabilirsiniz. Eğer yapraklar çok tuzlu gelirse bol su içinde bekletip, bu şekilde tuzunun azalmasını sağlayabilirsiniz.
Eğer sofralık zeytin toplamak istiyorsanız, yani çizme ve kırma yeşil zeytin olarak işlenecek zeytinler Eylül-Ekim aylarında toplanmaktadır. Siyah salamura veya sele zeytini olarak işlenecek zeytinlerin toplama işlemini yılın sıcaklık gidişine bağlı olarak Ekim-Kasım-Aralık ayları olarak belirtebiliriz.
Aldığınız yaprağın rengi istediğiniz yeşillikte değilse fazla haşlamadan sarmaya elverişli hale getirebilirsiniz. Asma yaprağını toplarken rengi açık, damarları sert ve çok olmayan yapraklarını seçmeye dikkat etmelisiniz. Topladığınız yaprakları poşete koymaktansa kese kağıtlarına koymak daha doğru bir harekettir.
Sonbahar, ağaçların yapraklarını dökme mevsimidir.
Bu nedenle her çeşidin yaprakları sarma yapımında kullanılmamaktadır. Yaprakların ince, az tüylü ve mümkün olduğunca dilimsiz bütün şekilli olması istenirken, kalın, tüylü ve fazla dilimli yapraklar tüketiciler tarafından beğenilmemektedir.
Yaprak sarma hazırlamak için taze asma yaprakları toplayacak ya da alacaksanız, taze yaprakları salamura yapraklardan daha uzun süre kaynatmanız ve sıcak suda bekletmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Aksi halde yapraklar istediğiniz gibi yumuşamayacak, hem sarması zor hem de pişirmesi zahmetli bir hal alacaktır.
Bahar aylarında yetişen taze asma yaprakları toplanarak sap kısımları 3 veya 4 mm kalıncaya kadar kesilerek demet yapılır. İlk yöntem üç veya dört yaprak alınarak tüylü kısmı içerde kalacak şekilde rulo olarak kıvrılır, ipe geçirilir, 1 hafta kadar gölgede kurutulur böylece kış için hazır hale getirilir.
Yapraklar basılmadan önce bir gece bekletilmelidir. bu şekilde yaprak yumuşar ve desteleri dizmesi de sarması da kolaylaşır. Yapraklar kesinlikle yıkanmaz. Yaprakların uzun sapları bir parmak kadar kalacak şekilde kesilmelidir.
Tokat Yaprak 1 Kg - 80.51 TL + KDV.
Sofralarda sarma olarak da karşımıza çıkan asma yaprağı, vücuda alındığında göz sağlığında boşaltım sistemine kadar birçok alanda fayda sağlar. Bunun yanında çay olarak da tüketilen asma yaprağı, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde varis tedavisine de iyi geldiğini bilinmektedir.
Pişilerin ne büyük problemlerinin başında ise çok fazla yağ çekiyor oluşu ve kabarmıyor oluşu geliyor. Pişilerin kızarırken sönmemesi için hamuruna soda koymak önemli püf noktalarından biri. Bu sayede tam kıvamında pişiler yapabilirsiniz. Kek harçlarınızın içerisine 1 su bardağı kadar soda koyun.
SALAMURA YAPRAK 5KG BİDON (3-3,5 KG)(YENİ SEZON) - 324.07 TL + KDV.
35,90 TL Taze Asma Yaprağı (200 Gr) Anamur Bahçesi Organik Sebzeler Taze Asma Yaprağı
Yaprak sarması yapan kişiler ne kadar su koyacaklarını da merak etmektedirler. Yaprak sarmasına 2 ya da 3 su bardağı su ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri