Patates Hangi Ayda Toplanır? Patates ekimden yaklaşık 2,5 ile 4 ay sonra hasadı yapılır. Patatesler şubat ve mart aylarında ekilen patates nisan ayı ile temmuz ayı arasında toplanır.
Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesin hasadında çok dikkatli olmak gerekir.
Patates çiçek açtığı zaman patatesi hasat zamanı yaklaşmış demektir. Bu süreçte çiçekte gözlemleyeceğiniz her olan patates yumrusu için de geçerlidir.
Ekimden 2,5 ila 4 ay sonra patates hasadı yapılır. Patatesler traktörler aracılığı ile modern patates hasat makineleri ile toplanır. Makineler patates bitkilerini kazarak imha ederken, aynı zamanda elek arıcılığı ile yumrular toplanır.
Patates, vejetatif üreme yoluyla çoğalıyor. Yani tohumla değil, yumruyla patates yetiştiriciliği yapılıyor. Patatesin büyüdüğünü nasıl anlarız? Patatesin yaprak ve saplarının kurumasından, yumruların kabuğunun sertleşmesinden hasat zamanının geldiğini anlayabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Patatesleri yetiştirme aşamasında toprakta çıkan yabani otları ayıklamayı da unutmayın. Hasat işlemi için, filizleri incitmeden toprağın altındaki patatesleri çıkartabilirsiniz. 5-6 adet patatesten yaklaşık 1 çuval patates elde edebilirsiniz. Şimdiden elinize ve emeğinize sağlık.
Kış mevsimin de şubat ayında, ilkbahar mevsiminde nisan ayında, yaz mevsiminde temmuz ve ağustos ayları ekim için seçilir. Ekimden 3 ya da 4 ay sonra da hasat yapılır. Patates tohumu sebze satışı yapılan tohum alanlarındaki yerlerden satın alınabilir.
Patates, ilkbahar mevsiminde yetişir. Şubat ve Mart aylarında ekilen patates, Nisan-Temmuz ayları arasında hasat edilir. Hasat edileceği zaman yumrular kesilmemeli, toprak nemli olmamalıdır. Ayrıca hasat işlemi elle dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.
Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır.
Toprakta aşırı nemin olması, patatesin çürümesine neden olabilir. Patates Ne Sıklıkla Sulanır? Patates yetiştiriciliğinde sulama oldukça kritik bir konudur. Toprağın altında yumrular halinde büyüyen patates fazla sulamada çürüyebilir.
Patateslerin büyümesi için bol güneş ışığına ihtiyaçları olduğundan, güneşli günlerde ekim yapmak daha uygundur. Patates ekim zamanı öncesinde, toprağın işlenmesi ve gübreleme işlemlerinin tamamlanması gereklidir. Gübreleme işlemi, patateslerin besin ihtiyacını karşılamak ve verimini artırmak için önemlidir.
Örneğin turfanda patates yetiştiriciliğinde 75-80 günde olgunlaşan erkenci çeşitler, normal yetiştiricilikte ise 120-140 günde olgunlaşan orta geç veya geççi çeşitleri ekilmelidir.
Patates ekimden yaklaşık 2,5 ile 4 ay sonra hasadı yapılır. Patatesler şubat ve mart aylarında ekilen patates nisan ayı ile temmuz ayı arasında toplanır.
Patates, ilkbaharda toprak ısısı 8-10°C yi bulduğu ve geç donların sona erdiği zaman dikilir. Bölgemizde dikim zamanı Şubat-Mart aylarıdır. Dikim mesafeleri yetiştiricilik sistemine göre değişir.
Patates ne zaman ekilir? Tohum patatesi kış aylarında (ya da ilkbaharda şubat-nisan aylarında) veya yazın (çoğu bölgelerde temmuz-ağustos aylarında) tepe veya eğimli tarların güneşli bir bölümünü seçerek ekeriz. Ekimden 3-4 ay sonra yer altında oluşan yumruların hasadını yapabiliriz.
Patates hasadından sonra bu topraklarda Yonca veya diğer baklagiller de yetiştirilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde patates yetiştirilen tarlalarda ikinci nöbet mahsulü olarak yonca yetiştirmek çok yaygındır.
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
Fusarium solgunluğunda; alt yapraklar sararır, üst yapraklarda sarı benekler oluşur, gövde içi kabarır ve bitki solarak kurur. Yumruların iletim demetlerinde kararma veya göbek bağından başlayan çürüme görülür. Yumrudaki ilk belirtiler; koyu renkli, çökük lekelerdir.
PATATESLERİ ÇOK GEÇ HASAT EDEBİLİR MİSİNİZ? Patatesleri çok uzun süre yerde bırakmak onların çürümesine ve bozulmasına neden olur.
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Eğer patatesleri kabuklu ve bütün halde, tencerede pişirmek isterseniz, patateslerin boyutuna göre ortalama 30-40 dakikanızı ayırmanız gerekebilir. Kabuklu patatesleri ikiye bölerek haşlarsanız bu süreyi 25-30 dakikaya indirebilirsiniz.
Yaz sıcaklarında haftada 1-2 kez olacak şekilde sulama işlemini yapmanız doğru olacaktır.
Filizlenen patatesler, yaklaşık 20 cm kadar büyüdüğünde toprak ekleme işlemini yapabilirsiniz.
İKLİM İSTEĞİ:
olarak ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yapılmaktadır. Kış mevsiminde ise turfanda olarak yetiştirildiğinde,kısa gün koşulları nedeniyle yumru oluşumu önemli ölçüde kısalmakta verim de düşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri