Dünyada birçok çeşidi var. Fakat bizim bölgemizde yetişen sumak, bin 200 ile bin 700 rakımlarda yetişebilen, kışın soğuktan etkilenmeyen bir tür. Sumak ağustos aylarının başından eylülün ortalarına kadar toplanır. Özellikle kadınlar toplayıp, sofraya gelecek şekilde işlerler.
Ülkemizde Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen sumak, yöresel yemeklere de lezzet vermektedir. Ağustos, Eylül aylarında toplanır ve daha sonra kurutulup baharat halini alır.
Sumak bitkisinin hasat dönemi, temmuz ile eylül ayları arasını gösteriyor.
Bitki, 2. yıldan itibaren 1-1,5 kilogram arasında ürün veriyor ve bitkiden 6. yıldan itibaren ortalama 7-8 kilogram ürün alınabiliyor. Ürünün 20 yıllık ekonomik ömrü boyunca toplam 533 bin 240 lira yatırım tutarına karşılık, 1 milyon 792 bin 800 lira gelir getirebiliyor.
Sumak ağacından toplanıp top sumak taneleri, makinelerde öğütülür. Öğütülmüş olan sumak taneleri defalarca elekten geçirilir ve böylece daha da ufalanır. Suyla güzelce yıkandıktan sonra tuzla birlikte tekrar öğütülür. Son olarak tuzla öğütüldükten sonra tam olarak toz haline gelir ve baharat olarak kullanılır.
İlgili 28 soru bulundu
Sumak Sıkça Sorulan Sorular
%5 indirimle BenimAktar Gerçek Maraş Toz Sumak 1.Kalite 1 Kg 202 TL'ye, %5 indirimle Lokman Öğütülmüş Sumak 50 G 77 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Gerçek sumak nasıl anlaşılır? Sumak, görüntü itibariyle çalıya benzer. Rengi ise bordo kadife gibidir. Küre biçimindeki sumak bitkisi limon gibi ekşidir.
Pek çok türleri bulunan sumak ağacı birçok farklı coğrafyada da yetişir. Kanada gibi Rusya gibi. Toprak konusunda seçici bir bitki olmadığından ülkemizin her yerinde yetişir. Borçka, Çoruh, Akseki Hatay, Gaziantep bunlara örnektir.
Hem kuru hem nemli yetişme şartlarına kolay adapte olur. Kırmızı mor gösterişli meyveleri vardır. Düzenli sulanmaya ihtiyacı vardır.
Sumak ağacı kök sürgünleri ile ya da tohum yöntemiyle yetiştirilir. Bunun dışında yaygın olarak doğadaki dip sürgünlerden köklü fidanlar ayırarak direkt arazi dikim yöntemiyle de sumak fidanı yetiştirilebilir.
Özel yöntemlerle güneşte iyice kurutulur. Ardından kuruyan çekirdekler havanda iyice dövülür. Defalarca elekten geçirilir. Su ile yıkanıp süzülür ve tuzla birlikte öğütülür.
Dünya üzerinde 100'ün üzerinde çeşidi bulunan bu bitki, ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi hariç hemen her yerde yetiştirilebiliyor, dünyada da en çok Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Akdeniz, İran ve Afganistan'da yetiştirildiği biliniyor.
Karaman'ın kuzeyindeki Karadağ'da yetişen sofraların vazgeçilmez baharatlarından sumak, köylüler için ek gelir kaynağı oluşturuyor.
Meyveler sonbaharda toplanır ve tohumlar çıkartılır. Ekimlerde 5'li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 5-10 gr. arası tohum ekilir.
Sumak nerelerde kullanılır? Tüm ana yemeklerde, çorbalarda, sebze yemeklerinde baharat olarak kullanılabilir. Yemeklerinizin pişerken ya da piştikten sonra üzerine ekleyebilirsiniz. İnce kıyılmış kuru soğana sumak ekleyerek acısını alır ve daha lezzetli bir halde getirebilirsiniz.
Sumağı bir kaba koyun ve üzerini örtecek şekilde su ekleyin. Sumağın rengi suya geçtikten sonra suyunu süzüp kenara alın. Tekrar taze su ekleyerek aynı işlemi tekrarlayın. Topladığınız sumak sularının üzerini tülbent ile kapatın ve 1 gün güneşte bekletin.
Sumak yaprağının antiseptik, ishal ve kan kesici, ateş düşürücü özellikleri vardır. Bu özellikleri sayesinde insanlar tarafından infüzyonu ilaç sanayiinde çokça kullanılmaktadır. Ayrıca, antiseptik özelliğinden dolayı vücudumuzun bakteri ve mikroplarla savaşına yardımcı olmaktadır.
-Sumak Ağacı Fidanı Soğuğa Dayanımı: Soğuklara dayanıklı bir süs bitkisidir. -Sumak Ağacı Fidanı Üretimi: Fidan üretimi genelde çelikle yapılmaktadır.
Kan şekerini dengeleyici bir etkiye sahip olan sumak bitkisi, idrar söktürücü, solunum sistemini rahatlatıcı ve ateş düşürücü etkilere sahiptir. Sumak faydaları arasında anti mikrobiyal özellik ise dikkat çeken unsurlardan birisidir.
Önce bitkinin ucundaki kırmızı taneler toplanır. Toplanan sumak tohumları, damlarda güneşte kurutulur, savrulup temizlenir. Sonra taş dibeklerde 2 saat kadar dövülüp, kabuğu çekirdeğinden ayrılır. Tekrar elenir ve kalan kısım sofralarda kullandığımız sumaktır.
Sumak çok güçlü bir toksin atıcı baharattır. Bu yüzden yüzyıllar boyunca şifa amaçlı tüketildi. Günümüzde ekşi bir tat vermesi için salatalara ve yemeklere konulan sumak baharatı karaciğer fonksiyonları için birebir fayda sağlar. Sumak çayı düzenli tüketildiğinde karaciğerdeki tüm toksinleri atmada yardımcı olur.
Sumağın kesin mikro besin içeriği hakkında çok az veri var, ancak bazı araştırmalar, en azından eser miktarda C, B6, B1 ve B2 vitaminleri dahil olmak üzere birkaç temel besin içerdiğini gösteriyor. Sumak, birçok antioksidan bileşik bakımından zengindir.
Yaprakları yeşil, kırmızı veya kırmızı-yeşil olabilir ve yapraklarının kenarları zehirli sarmaşığa kıyasla daha çıkıntılı bir görünümde olabilir. Ayrıca yapraklar hafif tüylü, pürüzlü bir yapıdadır. Zehirli sumağın yaprakları daima dal başına 7-13 yapraklı büyük salkımlar oluşturur.
Sumak Türk mutfağının çok kullanılan bir baharat çeşidi olarak biliniyor. Yemeklere ve salatalarda tatlı ekşi tat vermesi için kullanılan sumak Türk mutfağının vazgeçilmez baharatları arasında yer alıyor. Hemen hemen her toprakta yetişen bu otun toplamda 150 türü bulunmaktadır. Yalnızca iki çeşidi zehirsizdir.
Sumak tanelerini öğütmeden önce baharatlarınızın bulunduğu serin ve karanlık raf ya da dolap gibi mekanlarda uzun süre tazeliğini koruyacağı şekilde saklamanız gayet uygun olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri