Asmolen Döşemenin Avantajları · Asmolen döşeme ses ve ışık yalıtımı gibi görevleri vardır ve sesi çok az yayar, · İyi bir ölçüde sağlıklıdır, · Toz alacak girinti ve çıkıntılara sahip değildir, · Asmolen döşeme ile düz bir tavan görüntüsü elde edilir.
Dolgu malzemeleri inşaatın statik ve betonarme hesaplamaları göz önüne alınarak seçilmelidir. Taşıma amacıyla kullanılmayan asmolen döşemeler için bu hesaplamalar göz önüne alınmayabilir. Plak döşemelere göre daha ağır olduğu için deprem durumunda risk yaratabilir. Bu nedenle deprem bölgelerinde kullanılması önerilmez.
Asmolen döşemeler rijit yapıları sebebiyle deprem etkisi altında kirişli yapı sistemlerine nazaran daha çok deprem etkilerine maruz kalır. Estetik görüntüsü sebebiyle oldukça çok kullanılsa bile deprem karşısında negatif etki oluşturacak bir davranışı mevcuttur.
Asmolen döşemeli betonarme binaların tasarımında ve uygulama esnasında birçok eksikle karşılaşılmaktadır. Diyagonal çerçeve eksenleri, geniş kiriş-kolon birleşim bölgelerindeki belirsizlikler, düşük yüksekliğe sahip kirişler, asmolen döşemelerin deprem dayanımını olumsuz etkileyen ana faktörlerdir.
Asmolen Döşeme Dezavantajları
Asmolen kullanılması durumunda kirişli döşemelere nazaran daha ağırdır(=daha büyük deprem kuvveti). Asmolen kullanılmaması durumunda kalıp, sıva, boya ve işçilik maliyeti çok yüksek olur. Döşeme yükü dişlerin oturduğu ana kirişlere aktarılır.
İlgili 19 soru bulundu
Çalışmadan elde edilen sonuçlar dikkate alındığında deprem bölgelerinde nervürlü döşemelerin deprem yüklerine karşı iyi bir performans sergileyemediği sonucuna varılmıştır. Bu bölgelerde deprem yükleri plak döşemelerin kullanımı ile daha güvenle karşılanabilir.
Perdesiz tek doğrultulu asmolen döşemeli sistemleri sadece BKS=2 ve BKS=3 olan yapılarda, yani bina önem katsayısı 1 ve 1.2 olan yapılarda kullanabileceksiniz. Bina önem katsayısı 1.5 olan yapılarda PERDESİZ tek doğrultulu asmolen döşemeli sistem kullanılması yasak.
Asmolen döşemede kirişli döşemeye kıyasla daha çok beton daha çok demir maliyeti vardır. Bir de kirişli döşemede olmayan asmolen köpük/tuğla maliyeti vardır. İşin içerisinde fiyat olduğu zaman hesaplama karışık bir hal alacaktır. Günümüzde fiyatlar anlık değişmektedir.
Asmolen döşeme sistemlerinde nervür kirişleri ve çerçeve kirişlerinin yüksekliklerinin aynı boyutta olması ve kirişler arası boşlukların doldurulmasıyla düz bir yüzey (tavan) elde edilir. Asmolen tavan söylemi bu düz tavanı ifade etmektedir.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Deprem bölgelerinde maksimum 5 kat (5kat+2m), 3. ve 4. Deprem bölgeleri için ise maksimum 9 kat (9kat+1m) olarak kullanılabilmektedir.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır.
Bu konuda uzman kişiler straforu tavsiye etmektedirler. Bunun sebepleri olmakla birlikte biz sonuca bakarsak asmolen strafor kullanımı oldukça ekonomik ve kullanımı da diğer asmolen döşemelere göre kolay ve pratiktir. Kullanıldığı alanda oldukça iyi verim alınmakta ve uygulanması da çok kolay olmaktadır.
Asmolen köpük en önemli kullanım amacı yapıların deprem yükünü azaltmasıdır. Hafifliğinden dolayı yapıların inşası esnasında katlara vinç kurularak malzeme taşımasına gerek kalmaz. Kesim kolaylığından dolayı fireyi azaltır.
En ağır Asmolen kilden yapılandır. En çok tercih edilen alternatif ise gazbeton asmolen ve hafif betondur. Asmolen döşemeler plak döşemelere nazaran daha fazla ağırdır, onun kadar rijit (hiçbir etkiye maruz kalmayan, kuvvet etkisi altında şekil değiştirmeyen, şeklini koruyan cisimler) değildir.
Kirişleri olmayan, doğrudan betonarme kolonlara ya da perdelere oturan ve bu yapı elemanları ile eğilime dayanıklı bileşimi sağlanmış iki doğrultuda donatılı sürekli plaklara ya da plak döşemelere kirişsiz döşeme denir. Kalınlıkları 20-40 cm'dir. Yükleri ve kenarlari çok büyük olmayan hacimlerde kullanilabilir.
Asmolen Tuğlalar Statik Yük Taşımayan dolgu malzemeleridir. Döşeme betonu için kalıp gereklidir. Asmolen kalınlıkları 20 cm ile 32,5 cm arasında değişmekte olup her tipte 2,5 cm. yükselir. Tavanın düz olmasını sağlar ve işlenme kolaylığı sunar , bunun yanıda ses ve ısı yalıtımı yapar.
Bir doğrultuda çalışan dişli döşemeler, uygulamada dişli/asmolen döşeme olarak adlandırılmaktadır. İki doğrultuda çalışan dişli döşemeler de uygulamada kaset/ızgara döşeme olarak adlandırılmaktadır. Dişli döşemelerde genellikle dişlerin arası dolgu malzemesi ile doldurulmaktadır.
Çoğu koşulda yeni yönetmeliğe en uygun döşeme tipi kirişsiz (mantar) döşemedir. Kirişsiz döşemelerde kalıp ve donatı işçiliği basitleştiği için uygulama kolaylığı sağlanır, dolayısı ile inşaat süresi kısalır. Yapısal yükseklik en az düzeyde tasarlanabildiği için kat ve bina yüksekliği de azalır.
Temellerde: 35-45 kg. Asmolen Döşemelerde: 30-35 kg. Normal Kat Döşemelerinde: 25-30 kg.
Asmolen kullanılması durumunda ayrı bir kalıba gerek olmaz. Çok katlı binalarda özellikle asma tavan uygulaması yapılacaksa asmolen yerine özel nervür kiriş kalıbı kullanılması daha ekonomik, estetik ve prestijli olabilir.
Üzerine sıva tutmaz; delikli tül üzerine atılan sıva zamanla dökülür.Netice olarak bana göre inşaatte kesinlikle Strafor köpük kullanılmamalı bunun yerine kırmızı asmolen tuğlalar tercih edilmelidir.
İnşaat ve yapı sektöründe kullanılan bir malzeme olan asmolen, çoğunlukla betonarme yapıların temel ve duvar kısımlarında kullanılır. Kullanım amaçları betonarme yapıların dayanıklılığını ve dengesini artırmaktır. Özellikle köşe ve çevre noktalarında bulunarak yapıyı güçlendirirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri