Asmolen döşemede kirişli döşemeye kıyasla daha çok beton daha çok demir maliyeti vardır. Bir de kirişli döşemede olmayan asmolen köpük/tuğla maliyeti vardır. İşin içerisinde fiyat olduğu zaman hesaplama karışık bir hal alacaktır. Günümüzde fiyatlar anlık değişmektedir.
Dolgu malzemeleri inşaatın statik ve betonarme hesaplamaları göz önüne alınarak seçilmelidir. Taşıma amacıyla kullanılmayan asmolen döşemeler için bu hesaplamalar göz önüne alınmayabilir. Plak döşemelere göre daha ağır olduğu için deprem durumunda risk yaratabilir. Bu nedenle deprem bölgelerinde kullanılması önerilmez.
Asmolen döşeme genellikle, geniş ve yüksekliği düşük kirişlerden oluşmaktadır. Bu nedenle, deprem yükleri altındaki performanslarının dikkatle incelenmesi gerekir. Tasarıma gereken hassasiyetin gösterilmemesi, olası depremlerde asmolen döşemeli binaların beklenen performansı gösterememesine sebep olacaktır.
Farklı deprem yükleri altında taşıyıcı sistem açısından nervürlü döşemeler (plak döşeme) ile mukayese edilerek sonuçlar elde edilmiştir. Sonuçlar, yapılan analizlerde nervürlü döşemelerin plak döşemelere nazaran deprem sırasındaki davranışının dayanım açısından düşük olduğu gözlenmiştir.
Kirişli döşeme: En az bir kenarı kirişe oturan 5–20 cm kalınlığında bir plaktır. Yükleri ve kenarları çok büyük olmayan hacimlerde (odalarda) genelde tercih edilir. Kısa kenarı 6-7 m olabilir. İnşası kolay ve ekonomiktir.
İlgili 20 soru bulundu
Kirişli Döşeme
Yükleri ve kenarları çok büyük olmayan hacimlerde genellikle tercih edilirler. Konut tipi yapılarda sıklıkla kullanılan döşeme tiplerindendir. Depreme karşı dayanımlarına bakıldığında, en elverişli döşeme sistemlerindendir. Yatay rijitliği sağlamada kolon ve kirişler önemli bir rol oynamaktadır.
Plak döşemeler genellikle 12–15 cm yüksekliklerde oluşturulurken, asmolen döşemeler 30–40 cm yüksekliklerde inşa edilirler. Bu yükseklik farkı da kat yüksekliğinden kayıp anlamına gelmektedir.
Asmolen Döşemenin Avantajları
· Asmolen döşeme ses ve ışık yalıtımı gibi görevleri vardır ve sesi çok az yayar, · İyi bir ölçüde sağlıklıdır, · Toz alacak girinti ve çıkıntılara sahip değildir, · Asmolen döşeme ile düz bir tavan görüntüsü elde edilir.
Asmolen döşemeli betonarme binaların tasarımında ve uygulama esnasında birçok eksikle karşılaşılmaktadır. Diyagonal çerçeve eksenleri, geniş kiriş-kolon birleşim bölgelerindeki belirsizlikler, düşük yüksekliğe sahip kirişler, asmolen döşemelerin deprem dayanımını olumsuz etkileyen ana faktörlerdir.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Çalışmadan elde edilen sonuçlar dikkate alındığında deprem bölgelerinde nervürlü döşemelerin deprem yüklerine karşı iyi bir performans sergileyemediği sonucuna varılmıştır. Bu bölgelerde deprem yükleri plak döşemelerin kullanımı ile daha güvenle karşılanabilir.
Deprem bölgelerinde maksimum 5 kat (5kat+2m), 3. ve 4. Deprem bölgeleri için ise maksimum 9 kat (9kat+1m) olarak kullanılabilmektedir.
Asmolen Tuğlalar Statik Yük Taşımayan dolgu malzemeleridir. Döşeme betonu için kalıp gereklidir. Asmolen kalınlıkları 20 cm ile 32,5 cm arasında değişmekte olup her tipte 2,5 cm. yükselir. Tavanın düz olmasını sağlar ve işlenme kolaylığı sunar , bunun yanıda ses ve ısı yalıtımı yapar.
Asmolen köpük en önemli kullanım amacı yapıların deprem yükünü azaltmasıdır. Hafifliğinden dolayı yapıların inşası esnasında katlara vinç kurularak malzeme taşımasına gerek kalmaz. Kesim kolaylığından dolayı fireyi azaltır.
Bu konuda uzman kişiler straforu tavsiye etmektedirler. Bunun sebepleri olmakla birlikte biz sonuca bakarsak asmolen strafor kullanımı oldukça ekonomik ve kullanımı da diğer asmolen döşemelere göre kolay ve pratiktir. Kullanıldığı alanda oldukça iyi verim alınmakta ve uygulanması da çok kolay olmaktadır.
Asmolen kullanılması durumunda ayrı bir kalıba gerek olmaz. Çok katlı binalarda özellikle asma tavan uygulaması yapılacaksa asmolen yerine özel nervür kiriş kalıbı kullanılması daha ekonomik, estetik ve prestijli olabilir.
Perdesiz tek doğrultulu asmolen döşemeli sistemleri sadece BKS=2 ve BKS=3 olan yapılarda, yani bina önem katsayısı 1 ve 1.2 olan yapılarda kullanabileceksiniz. Bina önem katsayısı 1.5 olan yapılarda PERDESİZ tek doğrultulu asmolen döşemeli sistem kullanılması yasak.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Temellerde: 35-45 kg. Asmolen Döşemelerde: 30-35 kg. Normal Kat Döşemelerinde: 25-30 kg.
Kirişleri olmayan, doğrudan betonarme kolonlara ya da perdelere oturan ve bu yapı elemanları ile eğilime dayanıklı bileşimi sağlanmış iki doğrultuda donatılı sürekli plaklara ya da plak döşemelere kirişsiz döşeme denir. Kalınlıkları 20-40 cm'dir. Yükleri ve kenarlari çok büyük olmayan hacimlerde kullanilabilir.
Genelde kirişlerin kesiştiği noktalara kolon/perde konulur. Betonarme kiriş açıklığının üst sınırı yaklaşık 6~7m'dir. Açıklığın bu sınırı zorlaması halinde kolon veya perde konularak kiriş açıklığı azaltılır. Kolonun/perdenin uzun kenarı binanın bir doğrultusuna paralel olacak şekilde yerleştirilir.
Döşeme Kalıbı Kaç Günde Sökülür? Taşıyıcı dikmelerin altında kalan döşemeler 3 gün içerisinde sökülebilir. Fakat döşeme açıklığı 4,5 metre altında olursa teleskopik dikmeler 7 gün sonra sökülür. 4,5 metreyi geçen açıklıklarda ise 14 gün sonra dikmeler sökülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri