Eskiden Ayıntap ve Aynitap adıyla yazılır, geniş halk kitlesi tarafından ise Antep ve Entap olarak söylenirdi. Gaziantep'in yetiştirdiği ünlü ilim adamı tarihçi Bedrüddin Ayni'nin ifadesiyle Gaziantep'in eski adı ve asıl adı “Kala-ı Füsus”tur. “Kala-ı Füsus” yüzük kalesi demektir.
2.Gaziantep Adı
Yöre halkı tarafından Antep olarak bilinen şehrin eskiden resmi adı Aynitap-Ayıntap idi.
Antep, 1908 yılında yapılan idari düzenlemede sancak merkezi oldu. 1913 yılında Kilis ve Halfeti Antep Sancağına bağlandı. 1918 tarihinde Halep'in İngilizler tarafından işgal edilmesi üzerine bağımsız sancak oldu. Cumhuriyetin ilanından sonra, 1924 yılında tüm sancaklar kaldırılarak il statüsüne dönüştürüldü.
Bunun üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi, şehre 8 Şubat 1921'de "Gazi" unvanını verdi. Yüzlerce yıl "Ayıntap" olarak anılan kısaca Antep de denilen kentin adı "Gaziantep" olarak değişti.
Arapça " parlak pınar " anlamına gelen Ayıntab, Ermeni kaynaklarında Anthapt olarak geçer.
İlgili 22 soru bulundu
Gaziantep birçok etnik kimliği içerisinde barındırmaktadır, bunlardan bir tanesi de Alevi-Bektaşi cemaatidir.
bahtenize maydanoz , merdivene- süllüm ,patlıcana-balcan.
Antep halkı, 1 Nisan 1920'den 7 Şubat 1921'e kadar Fransızlar'a karşı direniş göstermişlerdir. Açlık, mühimmat-cephane kıtlığı ve Fransızlar'ın şehrin dört tarafını muhasarası karşısında, TBMMAntep'e 6 Şubat 1921'de “Gazi” unvanı vermiştir. Bundan sonra şehir “Gaziantep” adıyla anılmıştır.
Memlûkların sınır şehri olan Gaziantep, bu defa da Maraş'ta kurulan Dulkadir Beyliği'nin almak için mücadele ettiği bir şehir haline geldi. XIV. yüzyılın sonlarında başlayan bu mücadele bölgeye Osmanlıların gelmesine kadar devam etti.
Şehitlerimizin kanlarıyla sulanan bu topraklarda efsaneleşen, Antep Halkı'nın sokak sokak, hane hane direnişi yurdumuzun her yerindeki mücadele ve direnişlere de örnek olmuş, TBMM tarafından 8 Şubat 1921 tarih ve 93 sayılı kanunla Antep'e "Gazilik" unvanı verilmiştir.
M.Ö. 1400-1200, Geç Tunç Çağında Gaziantep Hitit Devleti'nin bir kenti olmuştur. Bu dönemde Gaziantep merkez konumunda olup Dülük, Kargamış, Zincirli, Coba Höyük bölgedeki diğer önemli şehirlerdi. Dülük kentini Hititlerin kurduğu, İngiliz bilgin David Corc Hukart tarafından saptanmıştır.
Gaziantep Adının Kaynağı
"Kala-ı Füsus" yüzük kalesi demektir. Bir başka rivayete göre buranın halkına zulüm eden Ayni adında kötü bir hakimi varmış.
Bunun üzerine 9 Şubat 1921 tarihinde şehir Fransa birliklerine teslim oldu. Batı Cephesi'nde Yunanlara karşı Sakarya Meydan Muharebesi'nin kazanılmasından sonra Fransa ile imzalanan Ankara Antlaşması ile Fransa bölgeyi Türkiye'ye geri verdi. Böylece Antep çatışmasız geri alınmış oldu.
Nizip İlçesi
Gaziantep'in en büyük ilçesi olan Nizip, sanayi tarım ve ticaretin Gaziantep'te en çok yapıldığı bölgedir.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan ve kuruluşu Milattan Önce 3650 yılı olarak bilinen Gaziantep, dünyanın en eski ve en kadim 10 şehri arasında yer alıyor.
Nurdağı, Türkiye'nin Gaziantep ilinin bir ilçesidir. Gaziantep-Adana karayolu üzerinde bulunmaktadır.
Bir süre Babil İmparatorluğu`nun egemenliği altında kalan Gaziantep, M.Ö. 1700 yıllarında Hitit Devleti'nin bir kenti olmuştur. “Dülük” şehri ise Hititlerin önemli bir dini merkezi olduğundan ayrı bir önem taşımaktadır.
Gaziantep, 1987 yılında çıkarılan 3398 sayılı kanun ile büyükşehir unvanı kazandı.
Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinin birleştiği noktada konumlanan ve Suriye ile sınır komşusu olan Gaziantep 38°-38° doğu boylamları ile 36° - 37° kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır.
Zeugma Çingene Kızı Mozaiği
Belkıs Harabelerinin kurtarılması sırasında bir villanın 300m2'lik tabanının parçası olarak, üzerindeki sütunun kaldırılmasıyla bulunan Çingene Kızı Mozaiği, antik kent ile birlikte Gaziantep'in de simgesi.
Antep, vatan uğruna, bayrak uğruna 11 ay boyunca kadın erkek, genç yaşlı hem yoklukla hem düşmana karşı topyekün mücadele etmiş ve pes etmemiş, namusuna namahrem eli değdirmemiştir. Bu eşi ve benzeri olmayan mücadelenin sonucunda Antep'e 'Gazi'lik unvanı verilmiş ve bunun üzerinden 101 yıl geçmiştir.
Gaziantep'in Meşhur Hediyelikleri
Yemeni, kutnu kumaşı, bakır işleri, sedef işleri, baklava, Antep fıstığı, karpuz çekirdeği, kahke, menengiç kahvesi, kendir tohumlu çerez, ipek pul biber, zahter, Antep sabunu, sırmalı hamis, sedefli kakma Gaziantep'in meşhur hediyelikleridir.
Yallı, Azerbaycan halk kültüründe mühim yer tutan mitolojik kaynaklı bir oyundur. Oynayanlar, bir halka oluşturacak şekilde yan yana geçerler.
Rafık ya da Refik fark etmez Antep'te biri “Rafık Ne Ediyin?” diye size sesleniyorsa bilin ki sizi dostu arkadaşı olarak gördüğü içindir. İçinde samimiyet barındıran Rafık, Rafığım kelimesi, artık dilimizden düşmeyen “kanka” tabirinin karşılığıdır.
Soyka (soyha): Soyuntu, sÛrttan çÛkan elbise, elbise. kim kimin üstünde soyhasÛ kÛymetli olsa biribirinizden önürdürsüz, anÛnla uru mak istersiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri