Asmolen, tavan inşası yapılırken döşemelerin aralarına yerleştirilen tavanın daha düzgün durmasını sağlamak için doldurulan malzemeye verilen addır. Asmolen, tavan inşası yapılırken döşemelerin aralarına yerleştirilen tavanın daha düzgün durmasını sağlamak için doldurulan malzemeye verilen addır.
Asmolen köpük en önemli kullanım amacı yapıların deprem yükünü azaltmasıdır. Hafifliğinden dolayı yapıların inşası esnasında katlara vinç kurularak malzeme taşımasına gerek kalmaz. Kesim kolaylığından dolayı fireyi azaltır. Asmolen köpük, bir çeşit dişli döşeme türü olarak da bilinmektedir.
Dolgu malzemeleri inşaatın statik ve betonarme hesaplamaları göz önüne alınarak seçilmelidir. Taşıma amacıyla kullanılmayan asmolen döşemeler için bu hesaplamalar göz önüne alınmayabilir. Plak döşemelere göre daha ağır olduğu için deprem durumunda risk yaratabilir. Bu nedenle deprem bölgelerinde kullanılması önerilmez.
Bu konuda uzman kişiler straforu tavsiye etmektedirler. Bunun sebepleri olmakla birlikte biz sonuca bakarsak asmolen strafor kullanımı oldukça ekonomik ve kullanımı da diğer asmolen döşemelere göre kolay ve pratiktir. Kullanıldığı alanda oldukça iyi verim alınmakta ve uygulanması da çok kolay olmaktadır.
Asmolen döşeme genellikle, geniş ve yüksekliği düşük kirişlerden oluşmaktadır. Bu nedenle, deprem yükleri altındaki performanslarının dikkatle incelenmesi gerekir. Tasarıma gereken hassasiyetin gösterilmemesi, olası depremlerde asmolen döşemeli binaların beklenen performansı gösterememesine sebep olacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
1999 Depremi'nde asmolen döşemelerin dolguları yuvalarından çıkıp daire içindeki insanların üzerlerine düşmesi nedeniyle pek çok insan hayatını kaybetti. Adapazarı Depremi'nden sonra deprem riski yüksek bölgelerde asmolen döşemeli bina yapımı yasaklandı.
TS 7316 EN 1363 standardı binalarda kullanılan ısı yalıtım mamullerinden fabrikasyon olarak imal edilen genleştirilmiş polistiren köpükler ile ilgilidir. EPS asmolen levhalar, binalarda ısı yalıtımı malzemesi olarak kullanılmadığı için bu standart kapsamına girmemekte olup CE işaretlemesine tabi değildir.
Asmolen döşeme avantajları
Ses ve ısı yalıtım sağlayabilir. Asmolen döşemelerde boşluk oluşturmak kolaydır. Sıva ve boya bölümleri az olduğu için maliyeti düşüktür. Sağlıklıdırlar.
Asmolen döşemelerde, döşeme yükleri dişleri tutan ana kirişlere geçirilir. Bu sebeple diş taşıyan bu ana kirişler, taşımayanlara göre deprem zamanında daha çok etkilenirler. Asmolen döşemede, ana kiriş yükseklikleri çoğunlukla tavandaki kiriş sarkmasını engellemek amacıyla diş yüksekliğinde hazırlanır.
Asmolen Eps 10 Dns Strafor 25X50X200 cm Ebatlarında 1 M2 = 1 Adet. Ürünlerinizi 14 gün içerisinde iade edebilirsiniz.
Örnek olarak kat yüksekliği 3m olarak alınırsa, Dişli-Asmolen Döşeme içeren taşıyıcı sistemler, 1. ve 2. Deprem bölgelerinde maksimum 5 kat (5kat+2m), 3. ve 4. Deprem bölgeleri için ise maksimum 9 kat (9kat+1m) olarak kullanılabilmektedir.
Çalışmadan elde edilen sonuçlar dikkate alındığında deprem bölgelerinde nervürlü döşemelerin deprem yüklerine karşı iyi bir performans sergileyemediği sonucuna varılmıştır. Bu bölgelerde deprem yükleri plak döşemelerin kullanımı ile daha güvenle karşılanabilir.
Strafor (EPS) hem sıcağa hem soğuğa karşı binanızı koruyan kapalı gözenekli çok iyi bir ısı yalıtım malzemesidir. Bu özelliği tanecikler içine sıkıştırılmış hava sağlamaktadır.
Kuzey Illinois Üniversitesi tarafından yapılan bir açıklama da; strafor kapların sıcak içecekler, yağlı gıdalar, asitli ve alkol içeren içecekler için kullanıldığında yapısında bulunan stiren o kapta bulunan gıdaya karışarak insan sağlığına zarar veriyor.
Asmolen Tuğlalar Statik Yük Taşımayan dolgu malzemeleridir. Döşeme betonu için kalıp gereklidir. Asmolen kalınlıkları 20 cm ile 32,5 cm arasında değişmekte olup her tipte 2,5 cm. yükselir. Tavanın düz olmasını sağlar ve işlenme kolaylığı sunar , bunun yanıda ses ve ısı yalıtımı yapar.
Asmolen kullanılması durumunda ayrı bir kalıba gerek olmaz. Çok katlı binalarda özellikle asma tavan uygulaması yapılacaksa asmolen yerine özel nervür kiriş kalıbı kullanılması daha ekonomik, estetik ve prestijli olabilir.
Erberik ve Elnashai [5] kirişsiz döşemeli sistemler için kırılganlık analizleri gerçekleştirmiş ve kirişsiz döşemeli sistemlerin çerçeve sistemlere nazaran deprem hasarına daha eğilimli olduğunu tespit etmiştir.
Asmolen döşemede kirişli döşemeye kıyasla daha çok beton daha çok demir maliyeti vardır. Bir de kirişli döşemede olmayan asmolen köpük/tuğla maliyeti vardır. İşin içerisinde fiyat olduğu zaman hesaplama karışık bir hal alacaktır. Günümüzde fiyatlar anlık değişmektedir.
Asmolen Döşeme Dezavantajları
Asmolen kullanılması durumunda kirişli döşemelere nazaran daha ağırdır(=daha büyük deprem kuvveti). Asmolen kullanılmaması durumunda kalıp, sıva, boya ve işçilik maliyeti çok yüksek olur. Döşeme yükü dişlerin oturduğu ana kirişlere aktarılır.
Köpük beton, genellikle yapıların iç duvarlarda ve dış duvarlarda yalıtım amaçlı duvar malzemesi olarak, şap betonu gibi yerine kullanılır. Köpük betonun, hafif olmasından dolayı ısı yalıtımı avantaj sağladığı için maliyetleri düşürür ve çevreci bir yapı malzemesidir [16, 18].
STRAFOR SIVASI. Çimento esaslı, polimer ve elyaf katkılı XPS, EPS ve taş yünü gibi ısı yalıtım levhalarının üzerine sıvanmasında kullanılır. Açılmamış orijinal ambalajında,kuru (azami %60 bağıl nem) ve serin (+5 derece +25 derece arası sıcaklık ) ortamda depolandığında raf ömrü 12 aydır.
Strafor yani köpük dediğimiz ürünler kanser, görme-işitme kaybı, sinir sistemi sorunları ile yakından ilgili toksik bir kimyasal olan stiren içerir. Bu kimyasal, strafor tabaklar ve bardaklardan sıcak yiyecek veya içecek tükettiğimizde vücudumuza girebiliyorlar.
Asmolen gurubu, İnşaat sektöründe çok yaygın uygulaması olan, tavan döşemesinde kullanılan ürünlerdir. Kilden vakum ekstrüzyon yöntemiyle elde edilen bu ürünlerin ses ve ısı izolasyon değerleri oldukça yüksektir. Asmolen tuğlalar binalarda oldukça iyi ısı ve ses izolasyonu sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri