Uzay aracının Dünya'ya göre sabit konumda hareket etmesine imkân veren bu yörünge yerden yaklaşık 35.000 kilometre yüksektedir. Yer sabit yörünge olarak da adlandırılan bu yörüngede hareket eden uydular Ekvator çevresinde, Dünya ile aynı doğrultuda döner.
LEO uyduların yerküreye uzaklığı 180-2000 km arasında değişmektedir. Yer gözlem uydularının kullandığı yörünge çeşididir. Medium Earth Orbit (MEO) - Orta İrtifa Uydu Yörüngeleri: Dünya yüzeyinden 2000–35000 km mesafeyi kapsar.
ADY içinde gerçekleşen uzay uçuşları içerisindeki irtifa rekoru 1.374,1 km ile Gemini 11'nindir. Günümüze kadarki tüm insanlı uzay istasyonları ve yapay uyduların büyük çoğunluğu ADY içerisinde konumlandırılmıştır.
GÖKTÜRK-2 Uydusu yaklaşık 685 km.lik bir irtifada bulunması nedeniyle, yaklaşık 7,5 km/s.lik (27.000 km/s) bir hız ile yörüngesinde dönüşünü tamamlar. Örneğin uydu Türkiye'nin en güneyinden en kuzeyine 80 saniyede gidebilmektedir. Bu yüksek hız nedeniyle uydu, Dünya'nın yer çekimi kuvvetini yenerek yörüngesinde kalır.
Baykonur Uzay Üssü'nde, güvenlik nedeniyle 20 kilometre uzaklıkta düzenlenen törenle uzaya fırlatılan Türksat 4A uydusu, havanın bulutlu olması nedeniyle 15 saniye izlenebildi.
İlgili 22 soru bulundu
Yakıtsız olarak yaklaşık bin 70 kilogram kütleye sahip Göktürk-1, yörüngede yüksek çözünürlüklü optik kamerasıyla güneş eş zamanlı görev yapıyor. Dünyadaki herhangi bir yerde keşif yapmak için tasarlanan 0,50 metre çözünürlüklü uydunun ömrü 7 yıl olarak öngörülüyor.
Ay'ın ilk oluştuğunda Dünya'ya bugünkünden daha yakın olduğu düşünülüyor. Bilgisayar simülasyonları aradaki mesafenin bir zamanlar 22.500 km olduğunu gösteriyor. Bugün bu mesafe 402.336 km.
Fédération Aéronautique Internationale (FAI) tarafından yapılan tanımlamaya göre ise uzayın deniz seviyesinden itibaren yaklaşık 100 kilometre yüksekte başladığı kabul ediliyor.
Bir uydunun üretilerek yörüngeye yerleştirilmesinin maliyeti 100 ile 250 milyon dolar arasında değişmekte, üstelik uydunun yaklaşık10-15 yıllık ömrü olduğundan maliyetinin bu süre içerisinde geri kazanılması gerekmektedir.
Bir uzay aracının ömrü birçok etmene bağlı olsa da, genel olarak enerji kaynağı ya da yakıtı bittiğinde görevini tamamlamış olur. Bu yakıt gerekli zamanlarda yörünge düzeltmeleri yapmak için manevralarda kullanılır. Dolayısıyla ömrü biten uzay aracı da kelimenin tam anlamıyla bir metal çöpe dönüşür.
Voyager 1, Jüpiter'e yaklaşırken. Animasyonu oluşturan her bir görüntü her Jüpiter gününde (yani yaklaşık 10 saatte bir) çekilmiştir. Güneş'ten ve Dünya'dan diğer uzay sondalarından daha hızlı bir şekilde uzaklaşmakta olan Voyager 1, Dünya'dan en uzakta bulunan insan yapımı nesnedir.
Ancak Dünya üzerindeki belirli bir bölgeyi görüntülemesi gereken uydular, örneğin bazı meteoroloji uyduları ve iletişim uyduları daha yüksek irtifalarda ve daha düşük hızlarda hareket eder ve Dünya etrafındaki dönüşlerini yaklaşık 24 saatte tamamlarlar.
İkinci sırada “Alçak İrtifa HSS” yer almaktadır. Bu sistemler ise yaklaşık 10-15 km aralığında bir önleme mesafesine sahiptir.
Dünya'nın yüzölçümü 509.200.000 km²dir. Bunun %70'i 360.600.000 km² ile denizleri, %30'u 148.600.000 km² ile karaları oluşturur. Kuzey kutup çevresinde karalarla çevrilmiş bir deniz, güney kutup çevresinde denizlerle çevrelenmiş bir kara parçası vardır ve bu kara parçası ayrı bir kıta olarak kabul edilir.
Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır.
40 075,01 km dünyanın çevresi, yani ekvatorun uzunluğu. 6 371 km ise, dünyanın ortalama yarıçapı, yani yüzeyden gezegenin çekirdeğinin merkezine kadar olan uzaklık. Bu sayıyı 2 ile çarparsak (12 742 km) ortalama çapını bulmuş oluruz.
Starlink, SpaceX'in dünyanın yetersiz hizmet alan bölgelerine internet erişimini kolaylaştırmak için yıllardır üzerine çalıştığı uzay tabanlı bir sistem olarak biliniyor. Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak.
Şu anda mevcut ağ kablolu olarak kullanılıyor. Starlink ise mevcut ağı kablosuz radyo sinyalleri aracılığı ile ağ sağlamak üzerine geliştiriliyor. Radyo sinyalleri uzayda hareket edebilir ve bu yüzden uzayda internet ağı kurulabilir.
Havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, sistem entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye'nin teknoloji merkezi olan TUSAŞ, 2020 yılında uzaya fırlatılacak olan TÜRKSAT 6A uydusunun üretimini gerçekleştirecek.TÜRKSAT A.Ş.'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, TÜBİTAK ...
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Üzerinde yaşadığımız gezegenimiz Dünya ve onun biricik uydusu Ay'ın arasındaki mesafe; merkezler dikkate alınırsa 384 bin 403 km'dir. Eğer Dünya ile Ay arasında bir yol olsaydı; saatte 100 km sabit bir hızla ilerleyen otomobil ile mola vermeksizin ilerlerseniz bu yolculuk 160 gün yani 5 ay 10 gün sürecekti.
Esasen uzayda her yönde Büyük Patlama'dan arta kalan ışık vardır. Ancak evrenin genişlemesi sebebiyle, kozmik mikrodalga artalan ışıması olarak adlandırılan bu ışığın dalga boyu uzamıştır. İnsan gözü, ışık tayfının mikrodalga kısmında kalan artalan ışımasını algılayamaz.
Mars'a yolculuk yaklaşık yedi ay ve yaklaşık 300 milyon mil (480 milyon kilometre) sürüyor. Şurada Paylaş! Hem Dünya hem de Jüpiter, ne kadar yakın olduklarını değiştiren eliptik bir yönde hareket eder. Zamanın belirli noktalarında, gezegenler birbirinden 365 mil uzaktadır; bazen bu mesafe 600 mil de olabilir.
Ay hiçbir zaman dünyanın yörünmesinden ayrılmayacak. Güneş yaklaşık 5 milyar yıl sonra kırmızı deve dönüşüp Dünyayı ve Ayı yutacak.
İki gezegen arasındaki mesafenin ortalama 225 milyon km olduğunu söyleyebiliriz; ancak bu mesafe değişkendir. Çünkü Dünya'nın ve Mars'ın yörüngeleri dairesel değil, eliptiktir ve aralarındaki uzaklık, iki gezegenin Güneş etrafındaki tam bir turunu tamamlama süreleri farklı olduğu için sürekli değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri