1999 Depremi'nde asmolen döşemelerin dolguları yuvalarından çıkıp daire içindeki insanların üzerlerine düşmesi nedeniyle pek çok insan hayatını kaybetti. Adapazarı Depremi'nden sonra deprem riski yüksek bölgelerde asmolen döşemeli bina yapımı yasaklandı.
Dolgu malzemeleri inşaatın statik ve betonarme hesaplamaları göz önüne alınarak seçilmelidir. Taşıma amacıyla kullanılmayan asmolen döşemeler için bu hesaplamalar göz önüne alınmayabilir. Plak döşemelere göre daha ağır olduğu için deprem durumunda risk yaratabilir. Bu nedenle deprem bölgelerinde kullanılması önerilmez.
Dolgu malzemelerinin kullanılmasında asıl amaç, düz bir tavan görüntüsü elde etmektir. Adapazarı, Kocaeli, Bingöl ve Van Depremleri gibi büyük çaplı depremlerin sonuçları incelendiğinde asmolen döşemeli betonarme binaların ağır hasar aldıkları görülmüştür.
TS 7316 EN 1363 standardı binalarda kullanılan ısı yalıtım mamullerinden fabrikasyon olarak imal edilen genleştirilmiş polistiren köpükler ile ilgilidir. EPS asmolen levhalar, binalarda ısı yalıtımı malzemesi olarak kullanılmadığı için bu standart kapsamına girmemekte olup CE işaretlemesine tabi değildir.
Yangına en az 120 dakika mukavemet gösteren ve alevlerin geçebileceği boşlukları bulunmayan her döşeme bir yatay yangın bölmesi olarak kullanılabilir. Ayrık nizamda müstakil konutlar dışında B2 ve B3 sınıfı malzemelerden asma tavanların kullanılması yasaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Böyle birçok can kaybı meydana geldi. Adapazarı Depremi'nden sonra deprem riski yüksek bölgelerde asmolen döşemeli bina yapımı yasaklandı.
Mutfak, yangın gibi kötü olayların sıklıkla yaşandığı mekanlardan biri. Asma tavanlar ise yangına dayanıklı bir yapıda üretildiği için bu olay esnasında 1 saat fazla koruma sağlayacak. Bu sayede mutfakta meydana gelebilecek bu olaylar diğer odalara sıçramadan kontrol altına alınabilir.
Asmolen Döşemenin Avantajları
· Asmolen döşeme ses ve ışık yalıtımı gibi görevleri vardır ve sesi çok az yayar, · İyi bir ölçüde sağlıklıdır, · Toz alacak girinti ve çıkıntılara sahip değildir, · Asmolen döşeme ile düz bir tavan görüntüsü elde edilir.
Asmolen tuğlalar binalarda oldukça iyi ısı ve ses izolasyonu sağlar. Asmolen tuğlalar, dolgu betonlarına göre 4 kat daha hafiftir ve yanmaz özelliktedirler. Döşeme yapısı, yapıların genel olarak ağırlık taşımaları için uygulanan bir sistemdir. Bu sistem yapısının farklı çeşitlerine inşaat alanında rastlamak mümkündür.
Asmolen döşemelerin en önemli dezavantajı deprem etkisi altında kötü bir performans göstermeleridir. Bu sebeple Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (2018) ile bu döşeme sistemlerinin kullanım alanları oldukça sınırlandırılmıştır.
Depremde davranışı iyi değildir. Asmolen döşeme: Dişler arası asmolen olarak adlandırılan hafif bir malzeme ile doldurulmuş dişli döşemedir. Tavan düz görünür. Depremde davranışı iyi değildir.
Alçı levha asma tavanlar hafiftir, böylece yapının taşıyıcı sistemine etkisi azalır. Yapının hareketlerine uygun özellikte olduğundan depreme dayanıklı binalar için idealdir. Bu tavanlar esnek bir sistem olduğu için bina duvarlarının ve tavanlarının büzülme ve genleşme durumlarına rahatça uyum gösterir.
Bu konuda uzman kişiler straforu tavsiye etmektedirler. Bunun sebepleri olmakla birlikte biz sonuca bakarsak asmolen strafor kullanımı oldukça ekonomik ve kullanımı da diğer asmolen döşemelere göre kolay ve pratiktir. Kullanıldığı alanda oldukça iyi verim alınmakta ve uygulanması da çok kolay olmaktadır.
Asmolen Tuğlalar Statik Yük Taşımayan dolgu malzemeleridir. Döşeme betonu için kalıp gereklidir. Asmolen kalınlıkları 20 cm ile 32,5 cm arasında değişmekte olup her tipte 2,5 cm. yükselir. Tavanın düz olmasını sağlar ve işlenme kolaylığı sunar , bunun yanıda ses ve ısı yalıtımı yapar.
Deprem bölgelerinde maksimum 5 kat (5kat+2m), 3. ve 4. Deprem bölgeleri için ise maksimum 9 kat (9kat+1m) olarak kullanılabilmektedir.
ORTALAMA AĞIRLIK : 9 Kg.'dır. M2 ADEDİ : 10 Adet Kullanılmaktadır.
Binanın taşıyıcı görevi kolonlar olduğundan tuğlanın hafif olması kolonlara fazla bir yük bindirmeyeceğinden daha sağlam olur. Bu sebeple ytong diyorum. Binanın taşıyıcı görevi kolonlar olduğundan tuğlanın hafif olması kolonlara fazla bir yük bindirmeyeceğinden daha sağlam olur. Bu sebeple ytong diyorum.
Çalışmadan elde edilen sonuçlar dikkate alındığında deprem bölgelerinde nervürlü döşemelerin deprem yüklerine karşı iyi bir performans sergileyemediği sonucuna varılmıştır. Bu bölgelerde deprem yükleri plak döşemelerin kullanımı ile daha güvenle karşılanabilir.
Asmolen döşemede kirişli döşemeye kıyasla daha çok beton daha çok demir maliyeti vardır. Bir de kirişli döşemede olmayan asmolen köpük/tuğla maliyeti vardır. İşin içerisinde fiyat olduğu zaman hesaplama karışık bir hal alacaktır. Günümüzde fiyatlar anlık değişmektedir.
Katlar arasında ısı ve darbe ses yalıtımını sağlar. Uygulanan yapılarda binaya yük olmaz, demir ve beton tasarrufu sağlar. Bina maliyetini azaltır. Taşıma işçiliğini %80 azaltır.
Asma tavanlar, fayans, mineral lifi, metal, alçı levha ve laminatlar gibi malzemelerden imal edilebilir ve genellikle boşluklardaki yankılanma süresinin kontrol edilmesi için kullanılabilen özel akustik ses yalıtım seviyelerini sağlamak üzere delinir.
Asma tavanlar, endüstriyel amaçlı yapılarda sıklıkla kullanılan, kullanıldıkları mekanın ısı yalıtımı, ses yalıtımı, aydınlatma ve havalandırma gibi çeşitli gereksinimlerinin sağlanmasında oynadıkları rol ile mekânsal konfora katkı sunan yapı elemanlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri