Normal idrarın rengi sarının her tonudur. İdrara rengini veren, ürokrom maddesidir. Açık sarı veya suya yakın renk çok sıvı tüketildiğini ve idrar yoğunluğunun en düşük seviyede olduğunu gösterirken, en koyu sarı ise sıvının az tüketildiğini veya böbreğe az sıvı geldiğini işaret eder.
Bulanık kırmızı-pembemsi kirli renk idrar ise en ciddi böbrek iltihaplarında görülür. Koyu bordo renkli idrar ise yine nefrit adı verilen böbrek iltihabının veya vaskülit adı verilen ciddi ilerleyici böbrek hastalığının belirtisi olabilir. Kanlı idrar, her zaman anormaldir, acilen tetkik edilmesi gerekir.
Normal açık sarı renk bir çeşit ürokrom adı verilen doğal pigmentten kaynaklanır. Ancak bu renk, idrar konsantrasyonun değişmesi yanında bazı yiyecekler, ilaçlar, metabolik ürünler ve enfeksiyon ile de değişebilir. Bu nedenle her idrar rengi değişmesi her zaman hastalık anlamına gelmez.
Şeffaf ve kokusuz idrar genellikle aşırı hidrasyonun bir göstergesidir. Bu durumda, vücut fazla suyu atmak için idrarı sürekli olarak seyreltir. Aşırı su içmek dışında, bazı durumlarda böbreklerin düzgün çalışmadığını veya idrarın seyreltildiğini gösterebilir.
Eğer çok su tüketilmesine rağmen idrar rengi hala koyuluğunu koruyorsa bu durum farklı birçok sağlık problemine işaret ediyor olabilir. Eğer idrarın rengi koyu kahveye yakınsa karaciğer ve safra hastalıklarıyla, koyu sarı renkte ise yüksek tuz miktarı ve ürik asit miktarının fazla olmasıyla ilişkili olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Bu aslında böbreklerin görevini iyi yerine getirdiğinin bir ifadesidir. Çeşitli nedenlerle sıvı tüketimi çok ise o zaman da idrar rengi daha beyaza yakın olacaktır.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Normal idrar rengi sarı ve tonları olarak kabul edilir. Normal idrara rengini, ürokrom adlı madde verir. Sağlıklı idrar rengi bol sıvı tüketildiğinde açık sarı, sarı ve suya yakın renkte olurken; sıvı tüketimi azaldığında idrar rengi de koyulaşır.
İdrarda köpük görülmesi, böbrekler yoluyla protein kaçağının belirtisidir. Genellikle tek başına fark edilir. Devamlı ve artarak sürmesi ciddi böbrek hastalığı belirtisidir. Şeker ve tansiyon hastaları, hastalıklarının ilerleyen dönemlerinde böbreklerinin etkilendiğini protein kaçağının başlaması ile anlayabilirler.
Hayatı tehdit edecek düzeyde dehidrasyonla yüzleştiğinizde, idrar içmek bir miktar makul olabilir, çünkü geçici faydaları, risklerinden fazla olabilir. Ancak bu son çare olarak görülmelidir, çünkü dehidrasyon ağırlaştıkça böbrekler de idrar üretmeyi bırakacaktır.
İdrar çıkarmaya başlandıktan sonra bir miktar idrar tuvalete yapılmalı, sonra 9-10 cc idrar, steril idrar kabına yapılmalıdır. Ardından geri kalan idrar yeniden tuvalete yapılmalıdır. Bu şekilde alınan idrar numunesine orta akım temiz idrar adı verilir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU
İdrar daha keskin kokmaya başladığında bu idrar yollarında bir iltihaplanma olduğu anlamına gelebilir. Bunun nedeni, idrardaki bakterilerin çoğalmaya ve kokuşmaya başlamasıdır. İdrar yolu enfeksiyonunun diğer belirtileri sık idrara çıkma dürtüsü ve idrar yaparken yanma olmasıdır.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
Yeteri kadar su içmediğiniz zaman, idrar daha yoğun hale gelir ve bu, rengiyle kokusuna yansır. İdrar koyu ve yoğun bir kokuya sahipse, bu sıvı kaybının bir işareti olabilir. Düşük sıvı alımından kaynaklanan çok yoğun idrar genellikle yoğun kokar. İdrar çok yoğunsa, mesane dokusunu da tahriş eder.
İdrar yolu enfeksiyon ile ilgilenen bölüm Üroloji bölümüdür. Detaylı olarak gereken tetkikler üroloji bölümü uzman hekimleri tarafından gerçekleşmektedir.
Sık idrara çıkma: Protein kaçağı olan kişilerde, böbreklerin işlev bozukluğu veya iltihaplanma gibi nedenlerle sık idrara çıkma görülebilir. İdrarda renk değişikliği: İdrarın normalden farklı bir renge sahip olması protein kaçağının bir belirtisi olabilir. Örneğin, idrar pembe, kırmızı veya kahverengi görünebilir.
Sağlıklı insanlarda idrar yaparken köpürmesi ve baloncuk oluşması daha çok idrarın sert bir şekilde pisuvara çarpması, kullanılan bazı ilaçlardan, alınan gıdalardan ve tüketilen su miktarı ile ilişkilidir. Ayrıca pisuvardaki deterjan ve sabun artıkları da aynı duruma sebebiyet verebilir.
Koyu sarı renkteki idrar da çoğu zaman normal kabul edilmektedir. Özellikle su tüketiminin az olduğu dönemlerde idrar daha yoğun ve koyu renkli olabilir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Sabah ilk idrara bakarak, asit yükünüzü anlayabilirsiniz. Açık sarı ve kokusuz idrar, alkalidir. İdrarınızın rengi çok koyuysa ve kokusu iyice ağırlaşmışsa, asitlenmeniz yüksek demektir.
Yaygın olarak kullanılan antibiyotikler nitrofurantoin ve metronidazol, kahverengi idrar renginin değişmesine neden olabilir. Klorokin ve primakin de suçlanmıştır. Başka bir yerde belirtildiği gibi bazı müshil ilaçlar da neden olabilir.
Vücutta yakılan yağlar kısa süreler içerisinde vücuttan genellikle idrar ve dışkı yolu ile atılmaktadır.
Eğer çok sık ve abartılı değilse, tuvalete çıkmak kişinin uyguladığı diyetin işe yaradığını ve metabolizmasının hızlandığını gösterir. Sık tuvalete çıkma durumu aynı zamanda metabolizmanızın hızlı çalışıyor olması ile doğru orantılıdır ve böylelikle vücudunuz rahatlama eğilimi gösterir.
Gün içerisinde su tüketimi vücuttaki fonksiyonların doğru bir şekilde çalışmasını sağlar. Özellikle vücudu ödem tutan kişiler su tüketimini arttırmaktadır. Su kilo vermeye yardımcı olan en temel içecektir. Özellikle yağ yakımını arttıran su her dönemde mutlaka tüketilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri