Aşırı Aktif Mesane Sendromunun; işten ayrılma, erken emeklilik ve depresyon sebebi olabildiğini, genç yaşta ise okul başarısını etkilediğini aktaran Gülpınar, “İdrar kaçırma 40 yaş üstünde cinsel hayatı bitiriyor. Represyon riski diğer insanlara göre 3 kat fazla.
Aşırı aktif mesane sendromunun tedavisinde ilk uygulanan yöntem hastanın hayat tarzında yapılan değişikliklerdir. Sıvı alımının dengelenmesi, alkol ve kafein tüketiminin azaltılması, kilo kontrolü, pelvik taban kaslarını güçlendirici egzersizler vb. değişiklikler yapılabilir.
Aşırı aktif mesanede ise mesanenin az bir doluluğu bile kişide tuvalete gitme isteği oluşturur. Bu ihtiyaç bir anda gelir ve gün içinde sürekli tekrarlar. Hatta idrar kaçırma ve idrar sızıntıları oluşur. Nihayetinde bu durum kişinin hem sağlığını hem sosyal yaşamını olumsuz etkiler.
Aşırı Aktif Mesane Tedavisi. Bu şikayetler topluluğunun bütün şikayetleri ortadan kaldıran tek bir tedavisi maalesef mümkün değildir. Bu nedenle hastanın şikayetlerinin başlanan tedaviden sonra takibi oldukça önemlidir, çünkü tedavi başarısı kişiden kişiye değişecektir.
Bunlar arasında en sık görülenler; mesanenin tamamını boşaltmada zorluk, böbrek rahatsızlıkları yaşanma riskinde artış ve idrar yolu enfeksiyonu riskinde artış görülebilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Farmakolojik Tedavi:
Mesane adalesindeki(detrüsor) istemsiz kasılmaları azaltmak amacıyla değişik ilaçlar kullanılabilir. Bunlar içinde ençok kullanılanlar antimuskarinik (antikolinerjik) ilaçlardır.
Yara iyileşme süreci de 10-15 gündür.Herhangi bir ek komplikasyon gelişmezse günlük rutin yaşamına dönmesi bir ila bir buçuk ayı bulur.
Nörojenik durumlara bağlı olmayan durumlar (sık idrar yolları enfeksiyonu, mesane boynu darlıkları, mesane tümörü, mesane taşı, idrar yollarındaki yabancı cisimler, geçirilmiş cerrahi girişimler vb..) da yine aşırı aktif mesane sebepleri arasında sayılabilir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Egzersize başlamadan önce mesanenizin boş olması gerekmektedir. Kegel egzersizi gün içinde 10 / 15 defa 4 ila 5 tekrarla yapılabilmektedir. Egzersiz; pelvik taban kaslarınızın sıkıp 3 ila 5 saniye kadar tutup gevşeme yöntemiyle yapılmaktadır.
Stres nedeniyle idrar tutamama, idrar yolu ve mesane için önemli olan destek sistemi doğru çalışmadığı zaman ortaya çıkar. Bu durum, bağ dokuları veya pelvik tabandaki zayıflama ya da üretral çıkış kaslarının fonksiyonunun bozulmasından kaynaklanabilir.
Mesane Diyeti: Alkol, baharat, gazlı içecek ve kafein tüketimini azaltarak bu hissin de azalmasını sağlayabilirsiniz. Tüm bu maddeler mesane uyarıcı maddeler olduğundan sürekli idrar varmış hissi verebilir. Bol Su İçmek: Yeterince su içerseniz bu mesaneniz için gerekli olan faydayı sağlar.
İdrar yollarının her türlü hastalığında olduğu gibi idrar kaçırmada da çocuk, yaşlı, kadın ya da erkek demeden ilk başvurulması gereken hekim grubu Üroloji uzmanlarıdır.
Desmopressin sık idrara çıkmayı ve sıkışma semptomlarını iyileştirir, fakat idrar kaçırmayı iyileştirmez ya da tedavi etmez. İlacın uzun süreli kullanımı önerilmez. İlaç tablet, nazal sprey, ağızda eriyen tablet şeklindedir, yatmadan hemen önce alınır. İlaç 4 saat boyunca etkilidir.
Aşırı Aktif Mesane (URGENCY/FREQUENCY SENDROMU) Çoğunlukla kadınlarda görülse de nadiren erkeklerde de görülür. Çok sık idrara çıkma, gece fazla sayıda idrara kalkma, idrar yetiştirememe duygusu ve bazen idrar kaçırma. Bu hastalarda kesinlikle idrarla ilgili ağrı yoktur.
Mesane doldukça gerilir ve normalde yaklaşık 400cc idrar depolar.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Erkeklerde sürekli idrar hissine sebep olabilen, idrar yolu enfeksiyonları, içecek türleri, ilaç kullanımı ve diyabet kadınlarda da sürekli idrar hissine sebep olabilir.
Gece Kaç Defa İdrara Çıkmak Normaldir? Genel olarak çoğu insan gece boyunca bir defa idrara çıkmayı tolere edebilir ve bu durum normal olarak karşılanır.
Mesane kontrolü oluşmuş çocuklarda ani başlayan yalnız gündüz olan, gece saatlerinde görülmeyen 15-20 dakikada bir idrara çıkma yakınması literatürde "Day- lime urinary frequency syndrome" olarak isimlendiril- mektedir (1,2).
Mesane muayenesi nasıl yapılır
Erişkinlerde mesane karın alt kısmında bulunur. Hasta sırtüstü yatarken karın alt kısmının elle muayenesi ile mesane değerlendirilir. Boş mesaneyi muayenede değerlendirmek zordur, eğer mesane dolu ise muayenede hissedilir.
Günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır. Aşırı kafeinli, asitli, baharatlı yiyecek ve içecekler ile aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
BİOFLEKS % 1.5 GLİSİN İRRİGASYON SOLÜSYONU nedir ve ne için kullanılır? BİOFLEKS % 1.5 GLİSİN İRRİGASYON SOLÜSYONU, idrar kesesi (mesane) ve idrar yollarının yıkanma ve temizlenmesinde kullanılan mikropsuz bir çözeltidir.
Üriner ultrasonda böbrekte ya da idrar kesesinde kitle, taş, kum, genişleme olup olmadığına bakılır, idrar yolu enfeksiyonları tespit edilir. Üriner sistemdeki organlarda yaşanılan rahatsızlıklar teşhis ve tedavi edilmediği sürece ciddi rahatsızlıklara ulaşabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri