Bir kase ılık suya 2-3 çorba kaşığı karbonat karıştırın ve ellerinizi bu suya 10 dakika batırın. Ardından ellerinizi iyice kurutun. Günde 1 defa yapabilirsiniz. Bebek pudrası: Nemi emen yapısıyla ellerinizi kuru tutmakla kalmaz, terlemeden kaynaklı istenmeyen kokuyu da engeller.
Ellerin terlemesi psikolojik olabileceği gibi fizyolojik olarak da ortaya çıkmaktadır. Aşırı stres, endişe hali, sinirlilik gibi hallerde psikolojik olarak oluşmaktadır. Ter bezlerinin aşırı çalışması durumunda ise; fizyolojik olarak meydana gelmektedir.
Sadece ellerde olan, iki taraflı ve eşit şiddette aşırı terleme başka bir hastalığa bağlı değildir. Hormon bozukluğu yoktur, yapılan tüm tetkikler normaldir. Ter bezlerinin yapısı, sayısı, büyüklüğü normaldir. Ellerde aşırı terlemenin nedeni terlemeyi ayarlayan sempatik sistemde ayar bozukluğu olmasıdır.
Aşırı terleyen bölgeler, genel olarak el, ayak, yüz ve koltuk altı şeklindedir. Fakat söz konusu terlemenin gerçekleştiği zaman gece ise veya kişi genel itibari ile terliyor ise bu sefer göğüs cerrahisine başvurması gerekmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
El terlemesi şiddetli değilse nemlenme şeklinde görülüyorsa terleme önleyici krem, losyon, sabun ve jel ürünler her gün ellere uygulanarak terleme azaltılabilir. Bu ürünlerde bulunan aluminyum klorid ter bezlerinden ter salınımını azaltır.
İyontoforez, el ve ayaklara, musluk suyu içerisinde 15-25 miliamperlik elektirik akımın bir cihaz ile uygulanması işlemidir. Avuç içi ve ayak tabanında görülen aşırı terlemenin tedavisinde kullanılır. Bir ay boyunca, haftada 5 gün, 20'şer dakikalık seanslar halinde toplam 20 seans olacak şekilde uygulanır.
Bunun nedeni, Ekrin ter bezlerinin ellerde, alında ve ayaklarda çok yoğun olmasıdır. Stresli olduğumuzda devreye giren sempatik sinir sistemimize bağlıdırlar. Hiperhidroz veya aşırı terleme yaşayan bazı insanlar, yalnızca avuç içlerinden yoğun şekilde terler. Bu duruma palmar hiperhidroz denir.
Hiperhidroz tedavisinde bazen oral veya sistemik reçeteli ilaçlar kullanılır. Bunlardan bazıları antikolinerjikler, beta blokerler ve clonidine hydrochloride'tir.
Sinir sisteminin ve kasların çalışabilmesi açısından önemli görevlere sahip olan D vitamini eksikliği ile birlikte kişide, yorgunluk, halsizlik, kemik ağrıları, ishal, aşırı terleme gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Aşırı terlemeye hiperhidroz denir. Hiperhidroza ter bezlerinin aşırı çalışması neden olur. Ter bezleri vücutta en sık olarak el, ayak ve koltuk altında bulunmaktadır. Hiperhidrozu olanlar yüksek miktarda ter ürettikleri için bu kişilerin el, ayak, göğüs veya koltuk altları sürekli ıslaktır.
Aşırı terleme sorunu yaşayan kişilere öncelikle aşırı terlemenin tipine (genel veya bölgesel) göre ve altta yatan hastalıklara yönelik kan testleri yapılır. Hiperhidroz tanısında en sık kullanılan test nişasta-iyot testidir. Bu testte önce terleyen bölgelere tentürdiyot sürülür ve kuruması beklenir.
Özcan, “Tıpta hiperhidroz olarak geçen aşırı terlemeye karşı doğal yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Başta elma sirkesi olmak üzere, papatya, ısırganotu, ve ada çayıyla hazırlanan bitkisel karışımlar terleme soruna çözüm olabilir” dedi.
Genetik temeli olduğu düşünülür ve el terlemesi olan ailelerde yüzde 40-50 oranında görülür.
El ve Ayak Terlemesi
Bebeklerde ter bezleri, 4.aydan itibaren aktif olarak çalışmaya başlar. İlgili dönemden önce miniklere vücut ısısını dengede tutmak için eldiven ve çorap giydirilmesi önerilir. 4.ayın ardından bahsi geçen unsurların bebeğinizde el ve ayak terlemesine neden olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Stres aşırı terlemeyi tetikliyor
Kimi durumlarda ise altta yatan herhangi bir hastalık bulunmaz. Terleme, stres ve utanma gibi durumlarda da ortaya çıkabilir. Bu durumlarda aşırı terleme genellikle koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanında görülmektedir.
Gece terlemesi sıcağa bağlı olarak gelişebileceği gibi enfeksiyon, hormonal sorunlar, reflü, uyku apnesi, kanser, şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar, menopoz, stres bozukluğu veya alkol kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir. Gece terlemesi yaşayan kişilerin genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmaz.
El, koltuk altı ve ayakların aşırı terlemelerinde esas ve kalıcı tedavi; minimal bir cerrahi girişim yöntemi olan, Endoskopik Torakoskopik Sempatektomidir (ETS). ETS %100'e yakın başarıya sahiptir.
İyontoforez kimlere uygulanmaz? Gebelere, kalp pili ve metal ortopedik implantı olanlara iyontoforez uygulanmaz.
İyontoforez, elektrik akımı kullanılması yoluyla deri içine çeşitli iyonların girişidir ve hiperhidroz tedavisindeki etkinliği ve güvenilirliği uzun yıllardır bilinmektedir. Bu nedenle lokal tedavilere cevap alınamayan durumlarda invaziv girişimden önce iyontoforez iyi bir tedavi seçeneği olarak kullanılabilir.
Tuz sabunu teri önlemez, ter kokusunu önler.
Driclor, koltuk altı ile el ve ayaklarda aşırı terlemeyi önlemeye yardımcı olur.
El Botoksu Tedavisi Nasıl Yapılır? El botoksu uygulanmadan önce avuç içi anestezik krem sürülerek uyuşturulur. Böylece hastanın ağrı hissetmemesi sağlanır. Sterilizasyonun ardından çok ince uçlu iğneler ile belirlenen bölgeye botulinum toksin enjekte edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri