ASR sadece patinaj önleyici bir sistemdir. Aynı zamanda ESP'nin destekleyicisidir. ESP ise daha kapsayıcıdır. Aracın patinaj da dahil olmak üzere kontrolsüz hareketlerini düzeltmekle yükümlüdür.
ASR ve ABS aracın dikine yönde gerçekleştireceği kontrolsüz hareketlerine müdahale eder. ESP ise kontrolsüz yanal hareketlere müdahale etmekten sorumludur. Neticede sürüş hem diklemesine hem de yanlamasına gerçekleşebilecek kontrolsüz hareketlere karşı daha güvenli bir hale getirilir.
ASR özelliğine geldiğimizde ise sorun tamamen elektronik kaynaklıdır. Araç beyni uygulanan gaz miktarını anlık olarak ölçtüğünden dolayı anormal bir durumda motora giden enerjiyi de kısıtlar. Bunu yapmak için aracın hız sensörüyle verilen gücü karşılaştırır ve böylelikle bir patinaj durumu olduğunu anlar.
ASR (Anti Schlupf Regelung), kalkış esnasında tekerleklerin çekiş kaybını önlemek amacıyla geliştirilen bir sistemdir. Özellikle ani kalkışlarda aracın patinaj çekmesi bu sistem sayesinde önlenir.
Çekiş kontrol sistemi arızası yaşanıp yaşanmadığını ASR ışığını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Öncelikle şunu belirtelim: ASR ışığı yandığında çekiş kontrol sisteminin devrede olduğunu gösteriyor. Frenleme devreye girdiğinde yanan ASR ışığı, araç normal çekiş gücünü tekrar kazandığında sönüyor.
İlgili 28 soru bulundu
Araç tekerleklerinin ani ve hızlı kalkışlarda patinaj yapmasını önlemek için geliştirilen ASR, hız algılayıcılar sayesinde devreye girer ve patinaj yapması olası olan tekerleklere fren uygular. Hız algılayıcıları tekerleğin üzerinde bulunur ve dönüş hızlarını algılar.
ASR Açık Mı Olmalı, Kapalı Mı? ASR kapalı olduğunda aracınızın ani kalkışlarında ya da kaygan, virajlı yollarda yapacağı ani bir manevrada patinaj oluşacaktır. Patinaj hem aracınızın savrulmasına ve kazalara hem de aracınızın lastiklerinin aşınmasına ve lastik ömrünün kısalmasına neden olabilmektedir.
ASR sadece patinaj önleyici bir sistemdir. Aynı zamanda ESP'nin destekleyicisidir. ESP ise daha kapsayıcıdır. Aracın patinaj da dahil olmak üzere kontrolsüz hareketlerini düzeltmekle yükümlüdür.
ESP algılayıcıları da gitmek istediğiniz yön ile aracın gitmekte olduğu yön arasındaki dengesizliği tespit eder. Aracı düz bir hatta ya da yapmak istediğiniz manevra güzergahında tutmak için sistem gerekli gördüğü tekerleğe fren uygular. Bu da yol tutuşunu dengeli ve doğru bir hale getirir.
Eski modellerde vitesin önünde asr off veya esp off vardı, yeni araçlarda bolero'dan 'Car' -> 'Ayarlar' seçeneğinde esc devre dışı bırakılırsa aracınız karla daha iyi mücadele eder. Normalde istenmeyen patinaj kar ve çamurda kurtuluş oluyor.
Sistemin bulunduğu araçlarda, gösterge panelinde arıza işareti de yer alacaktır. Normalde ESP lambasının, aracın kontağı açıldığı zaman yanması ama araç çalıştırıldığı zaman sönmesi gerekir. Sürüş sırasında ışık yanarsa, bu sistemde bir hata olduğu anlamına gelir.
Esp sistemi aracın zorlu yol şartlarında dengeli bir şekilde seyretmesini sağlama işlevi görür. Esp sistemi bozulursa aracın kaydığı veya savrulduğu durumlarda kazaların meydana gelme olasılığı doğar.
İngilizce açılımı "Electronic Stability Program" olan ESP; otomobillerdeki dayanıklılık ile dengenin en yüksek seviyede olması ve otomobilin en doğru biçimde manevra yapabilmesi için kullanılan bir sistemdir.
Araç sürücüsünün sağa gitmek istemesi halinde ESP sağ arka tekere fren uygulamaya başlar. Bu sayede aracın burun kısmı gidilmek istenen yöne doğru düzelmeye başlar. Ayrıca yolun kaygan olması ya da buzlu olması halinde araç dengesinde oluşabilecek düzensizliği algılayarak ESP devreye girer.
ESP kışın, özellikle karlı ve buzlu yollarda kapatılabilir. Otomobilin savrulma ihtimaline karşı devreye giren bu sistem, karlı ve buzlu havalarda otomobil kaydığında devreye girecek ve otomobil, sistem tarafından durdurulmaya çalışılacaktır. Böyle bir durumda da aracınız hareketsiz kalacaktır.
Araç kara saplandığında çıkarmak için çekiş kontrolü kapatmak gerekmektedir. Birçok araçta bu işlem ESP kapatılarak yapılmaktadır. Araçların önemli bir kısmında ESP butonu ile ESP sistemi değil çekiş kontrolü devre dışı bırakılmaktadır.
ESP, Electronic stabilize sistemidir. o yuzden benim bildigim kadari ile her zaman acik tutulmalidir. Lastiklerde sensorler bulunur. lastiklerin donus hizina gore sistemi devreye sokup aracin kaymasini onler. ASR olmus olsa kapanicak durumlar var fakat esp acik olmasi daha iyi olur.
Açılımından anlaşıldığı üzere ASR'nin temel görevi otomobilin/aracın patinaj yapmasını engellemektir. Aracın patinaj yapması, aracın kalkış hızını etkileyen bir durumdur.
- Yakıt enjektörü ve ateşleme sistemine müdahale eder. Böylece motorun gücünü düşürür. - Aracın motorunu ve birçok farklı donanımını koruma imkanı verir.
Otoyolda hareket halindeki bir otomobil ani bir manevra yaparak yoldan çıkma tehlikesi ile karşı karşıya kalırsa, otomobili kontrol altında tutmak için ESP devreye girer.
Antipatinaj Devrede Ne Demek? Araçlarda antipatinaj devrede ne demek, sorusunun yanıtı; tekerleklerin ani hızlandığı ve anti patinaj sisteminin patinajı önlemek üzere çalıştığıdır. Araç tekerleklerinin ani ve hızlı kalkışlarda patinaj yapmasını önlemek için geliştirilen ASR, devreye girmiştir.
Eğer arabanın yükü fazla ise ve gaza sert basılırsa araba patinaj yapabilir. Aracın lastikleri eski, yıpranmış veya erimiş ise otomobil zemini tam kavrayamaz ve patinaj yapar. Bunun dışında yol durumu ve hava koşulları da otomobilin patinaj yapmasına sebep olabilir.
Aracın patinaj yapmasını ve buna bağlı olarak güvenlik riskleri oluşmasını engelleyen araç güvenlik sistemine çekiş kontrolü denir. Anti Patinaj Sistemi olarak da bilinen çekiş kontrolü, ASR ve TCS şeklinde de adlandırılır. Ani gaz verildiği zaman hız sensörleri devreye girer ve patinaj yapan tekerleğe fren uygulanır.
evet abi aracın dengesi bozulduğunda olabildiğince aracın girdiği çizgide çıkmasını sağlar.. Karlı buzlu havalarda ilk kalkış yaparken eğer araç kalkmazsa ileri geri veya sağ sol manevra yaparak kalkana kadar ESP yi kapatacaksınız.
ESP kısaltmasının açılımı Elektronik Stabilite Programı olmaktadır. Modern üretim araçların büyük bir kısmında bulunan ESP, tamamen elektronik bir sistemdir. ESP sisteminin asıl oluşturulma gayesi ise yolculuk esnasında meydana gelebilecek zorlu durumlarda güvenlik önlemlerinin alınmasına yardımcı olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri