Buna göre Avrupa'da Roman nüfusun en yüksek olduğu ülke, Romanya'dır.
Resmi kaynaklar 35.000 kişinin Türkiye nüfusunun % 3.78'ini oluşturduğunu göstermektedir. Türkiye'deki Çingenelerin çoğu yerleşiktir. Esas olarak Adana, Çanakkale, Edirne, Gaziantep, Kırklareli, Tekirdağ, Düzce, İzmir, İstanbul, Kemer'de ikamet ederler.
Romanlar veya halk arasındaki tabirle Çingeneler, Hindistan'ın Pencap-Sind (Pakistan, Karaçi) nehir havzası boyunca Pakistan ve Afganistan'ın da içinde bulunduğu bölgelerden, 1050 civarında İran ve Anadolu üzerinden dünyaya yayılmış Hint-Avrupa kökenli halka verilen isimdir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde bir milyon Roman insan olduğu tahmin edilmektedir. Amerikan Çingeneleri olarak bilinirler.
Çingene adlandırmasını tercih eden akademisyenler Çingene'yi, dünyaya dağılmış bir halkın tüm üyelerine işaret eder biçimde kullanırlarken, Roman adlandırmasını kullananlar ise, daha çok Avrupa'da yaşayanları ve Romani diline sahip olanları işaret ederler.
İlgili 38 soru bulundu
Roman nüfusunun neredeyse tamamının Müslüman olduğu, abdalların tamamına yakını ve Orta Anadolu'da yaşayan Romanlar'ın bir kısmının Alevi-Bektaşi olduğu, az sayıda Ortodoks ve Protestan Hristiyan bulunduğu öne sürüldü.
Çingenece ya da Romanca, Çingenelerin yaşadığı tüm ülkelerde konuşulur, ancak bölgeden bölgeye çok fazla değişkenlik gösterir ve birçok Çingene bu dili unutup yaşadıkları ülkenin dilini konuşmaya başlamıştır.
Romanya'daki Çingeneler (Rumence; Romi, geleneksek olarak Țigani, "Gypsies") Romanya'nın en büyük azınlıklarından birini oluşturmaktadır. 2011 nüfus sayımına göre, sayıları 621.000 kişi ve toplam nüfusun %3,3'üydü ve Romanya'da Macarlardan sonra en büyük ikinci etnik azınlıktır.
Çingene dilleri ya da Çingenece veya Romani–Domari dilleri, Avrasya'da yaşayan Çingeneler tarafından konuşulan ve Hint-Aryan dillerinin Central zone bölümünde sınıflandırılan diller öbeği.
Hayır, hiç gusül abdesti almam.
Bugünkü Anadolu Abdalları – Tahtacılar, Çepniler, daha doğrusu bütün Anadolu Kızılbaşları gibi – Babaî Türkmenlerinin bakiyeleridir. Binâenaleyh bunları, dili ve soyu bütün bütün başka olan çingenelerle akraba veya yurt tutmuş çingene gibi telakki etmek katiyen doğru değildir.
ÇİNGENELERİN ANADOLU'YA YERLEŞMELERİ:
Sampson'a göre (1923), Çingenler, anavatanları Kuzey Batı Hindistan'dan Afganistan ve İran üzerinden Anadolu'ya; özellikle 9. yüzyılın sonuna doğru ve 10. yüzyıl başından itibaren gelmeye başlamıştır (Aktaran: Arayıcı, 2008: 235).
Anadolu'daki varlığı uzun bir geçmişe dayanan Çingenelerin, Hindistan'dan ayrıldıktan sonra Anadolu'yu bir geçiş noktası ve yaşam alanı olarak seçtikleri bilinmektedir. Günümüzde ise Rom, Dom ve Lom gruplar olarak Türkiye coğrafyasının farklı bölgelerinde yaşayan Çingene gruplarına rastlanabilir.
Ali Arayıcı çalışmasında Avrupa ülkelerinde yaşayan Romanlara ve Romani dilini kullananların oranına ilişkin ülke ülke verilerin yer aldığı bir tabloya yer vermektedir. Buna göre Avrupa'da Roman nüfusun en yüksek olduğu ülke, Romanya'dır. Türkiye'de yaşayanların nüfusu ise 540 bin dolayındadır.
Çingenelerin İstanbul'a ne zaman ve hangi tarihte geldikleri kesin olarak bilinmemekle birlikte, Bizans döneminde İstanbul'da oldukları bilinmektedir. Türklerin 1071'de Malazgirt zaferiyle Anadolu içlerine girmesiyle birlikte Çingenelerin de batıya doğru göç ederek Bizans topraklarına girdiği tahmin edilmektedir.
Dışişleri Bakanlığı Ülkemizle Romanya arasında kökleri tarihe dayanan güçlü siyasi, ekonomik, kültürel ve insani bağlar bulunmaktadır. Romanya'yla ilişkilerimiz üst düzeyde var olan yakın diyalog ve dostluk ilişkileri çerçevesinde sürdürülmektedir.
Nüfusu 10.3 milyon olan Portekiz'de tahmini 37.000 Roman yaşıyor ve ülkede yapılan birçok araştırmaya göre, bu etnik azınlık ayrımcılığa maruz kalarak istenmeyen taraf olarak görülüyorlar.
Sonuçta Hindistan'dan gelen göç toplumunun bir bölümü Ortadoğu'da kalıp yerleşirken, kayda değer bir kısmıysa Batı'ya doğru yo- la devam ediyor. Günümüz Avrupa'sındaki Çingenelerin ataları bunlar: “Ortadoğu'da 'dom' diye çağrılırlar hala, Avrupa'daysa 'rom'.
Çingene dilinde "seni seviyorum"un bir karşılığı yoktur. Onlar sevdiklerine "Seni yaşatacağım" derler.
Yöredeki Romanların dinî inanç ve ibadetler yönünden Hanefî ? Mâtüridî geleneğe mensup oldukları anlaşılmıştır.
Çingeneler göçebe bir halktır. Fakat Yörük değildir. Göçebe sözü bir halk grubu için bir özelliktir. Buna karĢılık Yörüklük esasen bir hayat tarzını bildirmekle beraber etnik bir grup olduğunu da gösterir.
Bir Müslümanın böyle kişilerle evlenmesi caiz değildir. Ancak iman esaslarına inanan, İslam'ın şartlarını kabul eden, —bir kısmını uygulamasa bile- bunları reddetmeyen kişiler ise Müslümandır. Böyle kişilerle hangi mezhepten olurlarsa olsunlar evlilik yapmak caizdir."
Neşet Ertaş da babası Muharrem Ertaş gibi Alevi'ydi. Aleviliğe mensup “Abdallar” diye tanımlanan bir topluluğa aitti. Neşet Baba, Aleviliğini öne çıkartan ve bu davayı güden birisi değildi. Çünkü o zaten “garip”di ve sırtında zaten taşımakta zorlandığı fazla sayıda yük vardı.
Tamamına yakını Türkmen (Oğuz) soylu olan Alevîler'dir. Öyle ki Tokat'ta -Dodurga'dan, Salur'a; Afşar'dan Kınık'a- neredeyse 24 Oğuz boyunun tamamından Alevîler yaşamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri