Son yıllarda GnRH analogları denilen bir grup ilaç ile yumurtalıklardan androjen salınımı engellenerek aşırı tüylenme tedavi edilmektedir. Hormon tedavisi ile yeni tüy çıkması engellenir. Önceden çıkan tüyler hormon tedavi ile dökülmez, tedavinin bitiminden sonra epilasyon uygulanarak yok edilebilir.
Aşırı Tüylenme (Hirsutizm) Tedavisi
Tedavide epilasyon, traş, ağda, lazer, elektroliz gibi kişisel bakım yöntemleri yanı sıra ilaçlar kullanılır. En iyi yanıt her iki tedavi yöntem birlikte kullanıldığında alınır. Tedavide kullanılan ilaçlar doğum kontrol haplarını ve anti-adrojen ilaçları içerir.
Tüylenmeyi azaltan maske yapılışı:
2 kaşık nohut ununu kaseye koyun. 1 kaşık krema, 2 kaşık sandalağacı tozu, 1 kaşık hardal yağı, 1 kaşık gül suyu ve bir tutam zerdeçal ekleyin. Macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Tüylenmeyi azaltmak istediğiniz bölgeye sürün ve 20 dakika bekletin.
Genellikle, tüylenmede artışa sebep olan kandaki erkeklik hormonu olan androjen dediğimiz hormonların (testosteron, dehidroepiandrosülfat) yüksek olmasından kaynaklıdır.
İlaç tedavisinin etki göstermediği durumda, farklı ilaç kombinasyonları yapılabilir. Hiçbir tedavi tüylenmeyi tamamen ortadan kaldırmaz. Hiçbirinden cevap alınamadığında ise epilasyon yöntemlerine başvurulabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Aşırı tüylenme (hirsutizm) probleminde, öncelikle bir dermatoloji uzmanına veya kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız önerilir.
Genellikle aşırı tüylenme kandaki androjenlerin (erkeklik hormonları) artmasına bağlıdır. Androjen erkeklerde daha yüksek düzeylerde olmak üzere, hem erkek hem de kadında bulunan hormonlardır. Androjenler ince, zayıf ve kısa olan tüylerin sert ve uzun kıllara dönüşmesine neden olur.
Doğum kontrol hapları içerdikleri hormonlar nedeniyle vücutta tüylenme yapan hormonları baskılarlar; tüylenme yapmazlar. Hatta doğum kontrol hapları özellikle bazı tüylenme şikayeti olan hanımlarda tüylenmeyi önlemek amacıyla kullanılmaktadır.
Aşırı tüylenme tanısı fizik muayene bulgusuna göre konulur. Kılın kalınlığı, rengi ve kıllanma bölgesine göre hekimin puanladığı Ferriman –Gallwey skorlama sistemi halen tanıda kullanılan yaklaşımdır. Erkeksi kıllanma bölgelerinde kılın kalınlığına göre muayene eden hekim tarafından skorlama yapılır.
Normal kıl büyümesi
İnsan ilk doğduğunda yaklaşık 50 milyon kadar kıl köküne sahibidir. Bu kıllar yaş ilerledikçe, özellikle 50 yaşından sonra azalma gösterir. İnce tüy diyebileceğimiz kıllar hormon bağımsız ve her iki cinste de aynıdır.
İstenmeyen tüylerden kurtulmanın en hızlı ve en sağlıklı yolu lazer epilasyondur. Laser epilasyon ve diğer laser tedavilerinde başarılı bir sonuç isteniyorsa öncelikli olarak deneyimli dermatoloğun estetisyen ile birlikte uygulamayı yürüttüğü multidisipliner laser tedavileri tercih edilmelidir.
İstenmeyen tüylerden kurtulmanın en kesin yolu, lazer epilasyon yaptırmaktır. Lazer epilasyon, koyu renkli kıl foliküllerini parçalamakta ve yeni tüy oluşumunu engellemektedir. Lazer epilasyon işlemi acı verici olsa da ağda veya jilet gibi geleneksel yöntemlerin veremediği sonucu vermektedir.
Lavanta veya çay ağacı yağı kullanın.
Yüzyıllardır güzellik için kullanılan en doğal yöntem hiç tartışmasız bitkisel yağlardır. Özellikle lavanta ve çay ağacı yağının ise istenmeye tüyleri azalttığı ve hatta önlediği görülmüştür.
Aşırı tüylenme sorununda kıllar, daha sert ve kalın yapıdadır, daha koyu renklidir. Aşırı tüylenme belirtileri özellikle yüz, göğüs, alt karın, iç bacak ve sırt bölgelerinde görülür. Bu bölgelerdeki kıllanma artışı hastalarda en sık görülen belirtidir.
Kadınlarda görülen göbek kılı hastalık olmamakla birlikte hastalık belirtilerine işaret edebilmektedir. Aşırı göbek kıllanması en fazla 15-16 ve 45-50 yaşları arasında görülmektedir.
Vücudumuzdaki kılların durumu aslında genetik olarak belirlenmiştir. Irka ve kişiye bağlı olarak vücudumuzu kaplayan cildimizin tüm alanlarında kıl kökleri mevcuttur.
Kilo vermek, insülin direncini azaltmakta ve azalan direnç neticesinde kandaki insülin seviyeleri azalmaktadır. Bu da androjen seviyelerini düşürerek tüylenmeyi azaltabilmektedir.
Yüzünüzdeki tüylerden kalıcı olarak kurtulmak istiyorsanız seçeceğiniz en etkili yöntem lazer epilasyon olacaktır. Yüze lazer epilasyon, kısa sürer, büyük bir acı ve ağrıya neden olmaz. Uygulama öncesinde yüz bölgesindeki tüyler kısaltılır, uygulama bölgesine jel sürülür ve uygulamaya başlanır.
Yasemin Yakut. Doğum kontrol haplarının tüylenme yaptığına dair şehir efsaneleri vardır. Ancak bu efsanelerin aksine yeni jenerasyon doğum kontrol hapları tüylenme yapmadığı gibi, tüylenmeyi azaltmak için kullanılmaktadır.
Doğum kontrol haplarının hepsi kıllanma tedavisi için uygun değildir. İçindeki progesteronun erkeklik hormonunu azaltan bir doğum kontrol hapı olması tedaviyi olumlu olarak etkiler. Örneğin Diane 35 içinde Siproteron asetat düşük dozda vardır ki erkeklik hormonunu azaltır.
Gebeliği önlemek ve hormonal bozuklukların tedavisinde kullanılan Yasmin 21 Film Tablet fiyatı 2008 yılında 15.08 TL'den satılırken 2022 yılında 189 TL'ye yükseldi.
Kıllar genel olarak memelileri yaşadıkları ortamdaki güneş ışınlarının yakıcı etkilerinden korur. Eğer kılların boyları artıyor ve güçleniyorsa bu sefer koruma soğuğa karşıdır. İnsan büyüklüğündeki bir maymunda yaklaşık 100 bin kıl kökü bulunduğu bilinir.
Sürtünme azaltıcı etkisi
Koltukaltı ve genital bölge tüyleri, bu sürtünmeyi engelleyerek derinin zarar görmemesini sağlıyor. Aynı şekilde cinsel ilişki sırasında da genital bölge tüyleri sayesinde partnerinizle sizin aranızda yaşanacak olan sürtünme azalıyor ve genital bölgenizdeki dokunun zarar görmesi engelleniyor.
Şap'ın özelliği, testesteron etkilerini azaltmak olduğu, kadınlık hormonunu tetikler, uzun süreli tüketimde aşırı kıl artışı ve göğüslerde büyüme gözlemlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri