2. Dilimizde az, biraz, birçok, çok, fazla, pek çok, fevkalade vs. kelimeler yanında acayip, inanılmaz, korkunç, müthiş gibi kelimeler de miktar zarfı olarak aşırılık fonksiyonunda 'çok fazla' manasını ifade etmektedir.
Miktar (Azlık-Çokluk) Zarfları: Fiillerin, fiilimsilerin, sıfatların ya da başka zarfların anlamlarını ölçü yönünden tamamlayan, artıran, azaltan zarflardır. “en, daha, pek, çok, az, biraz, kadar, denli, gibi, fazla…” Özellikleri ve Örnekler: Fiile veya sıfata sorulan “ne kadar?” sorusunun cevabıdır.
3.2. Üstünlük belirteçleri: daha. 3.3. En üstünlük belirteci: en. 3.4. Aşırılık belirteçleri: çok, gayet, pek, fazla, epeyce, az, azıcık. 4. Niteleme ve durum belirteçleri 4.1. Niteleme belirteçleri: iyi, doğru, güzel.
Bazı cümlelerde “en” ve “daha” sözcükleri; sıfatı, adlaşmış sıfatı ve zarfı üstünlük yönüyle de belirtir. Bu durumlarda bu sözcükler üstünlük zarfı olarak adlandırılır.
Üstünlük zarfları ise birinin ya da bir şeyin daha yoğun ve daha fazla olduğunu vurgulamak için kullanılır. Üstünlük Zarfı Nedir ve Nasıl Bulunur? Üstünlük zarfı ''daha'' ve ''en'' kelimeleriyle yapılır.
İlgili 32 soru bulundu
Miktar veya nicelik zarfları; fiilleri,zarfları, fiilimsileri ve sıfatları miktar, derece, ölçü bakımından etkileyen ve sınırlayan zarflardır. Biraz, fazla, çok, daha, en, pek, az gibi kelimeler miktar zarflarına örnek olarak verilebilir.
Kesinlik Zarfları: Fiillerin ve fiilimsilerin yapılışına kesinlik anlamı katan zarflardır. Başlıca kesinlik zarfları; elbet, şüphesiz, ne olursa olsun, elbette, mutlaka, kuşkusuz, eninde sonunda, er geç, hiç, asla, hiç mi hiç gibi sözcükler ya da kelime gruplarıdır.
Ölçü zarfları kimi kaynaklarca azlık çokluk zarfları olarak da incelenir. Ölçü zarfları; pek, çok, en, kadar, daha, en çok, fazla gibi sözcüklerdir. Bu zarflar bir ismi nitelediklerinde sıfat olmaktadırlar. kurulan ikilemeler niteleme zarfı görevindedir.
Beş çeşit zarf türü bulunur. Zarf çeşitleri; durum zarfları, zaman zarfları, azlık-çokluk zarfları, yer-yön zarfları, soru zarflarıdır. Zarfların özellikleri; zarflar, tek başına kullanıldığı zaman isimleşir. Zarflar, isim çeki eklerini almazlar.
Derecelendirme zarfları bir cümlede çok, ne, daha, en gibi miktara yönelik karşılıklara cevap veren zarf çeşitlerdir. Eğer bir cümle içerisinde belirli bir miktardan söz ediliyorsa genellikle derecelendirme zarfı kullanıldığı görülür.
Türkiye Türkçesinde aşırılık ifade eden miktar zarfları olarak umumiyetle az, azıcık, biraz, birçok, bol, çok, çokça, eksik, fazla, fazlaca, gayet, hep, hepten, kısmen, pek, pek çok, seyrek, sık vs. kelimeler gösterilmektedir.
“çok” da çalışkan sıfatının zarfıdır. Dolayısıyla, “çok çalışkan bir öğrenci” sıfat tamlaması olduğundan bunlar birbirinden ayrılmaz. Oysa biz aynı cümleyi; “O, çok çalışkandır.” şeklinde kullansak, “çalışkandır” yüklem “çok” zarf tümleci olacaktır.
“Çok hızlı koşuyor.” cümlesinde “koşuyor” fiildir. “Nasıl koşuyor?” diye sorarsak “hızlı” zarfını buluruz. “Ne kadar hızlı?” diye sorduğumuzda ise “çok” cevabı gelir. Zarfın derecesini bildiren bu sözcüğe de zarf diyoruz.
Miktar (Azlık-Çokluk) Zarfları
Fiilin, fiilimsinin, sıfatın, adlaşmış sıfatın ve zarfın miktarını bildiren sözcüklere miktar zarfı denir. “daha, en, çok, pek, gayet, fazla, az, biraz, azıcık, ol- dukça, hayli, epey, ne vs.”
Cümle içerisinde zarları bulmak oldukça kolaydır. Cümlede zarf olan kelimeyi bulmak için bazı sorular sorulabilir. Bunlar; nasıl, ne zaman, nereye, ne kadar sorularıdır. Bu sorulardan alınan cevap olan kelime cümle içerisinde zarf olarak kullanılan kelimedir.
Miktar zarflarından biri olan derecelendirme zarfları, bir şeyin ölçüsünü, seviyesini ve miktarını belirtmek için kullanılır.
Yüklem bulunduktan sonra, zarf tümlecini bulmak için yükleme "nasıl, ne zaman, neden, niçin, niye?" soruları sorulmaktadır. Bu sorular, zarf tümlecinin farklı alt bölümlerini gösterir. Genel olarak ise hepsi zarf tümlecidir. Zarf tümlecinin yeri cümle içinde değişebilir, sabit bir yeri yoktur.
ancakın karşılığında verilen kelimeler de, sırf, sadece vb., zaten zarf görevinde kullanılan kelimelerdir.
Soru kelimesinin yanında isim varsa sıfattır. Soru kelimesinin yanında eylem varsa zarftır. Soru kelimesi bir ismin yerine geçmişse zamirdir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Çok güzel: Güzel kelimesi burada adlaşmış sıfat çünkü Cümle şöyle aslında: Bu kalemler Güzel kalemler. Güzel kelimesi adlaşmış sıfat oluyor. Bu yüzden çok kelimesi de sıfatı miktar yolundan belirtebilen zarf olabiliyor. Yani miktar zarfı.
►KESİNLİK BELİRTEÇLERİ: “Mutlaka, asla, elbet, elbette, hiç, hiç mi hiç, kuşkusuz, şüphesiz ne olursa olsun, ...”gibi kesinlik bildiren sözcükler de durum zarfı sayılır. Bunu sen de biliyorsundur kuşkusuz. Onu asla aramam artık.
Fiilde bildirilen hareketin nasıl yapıldığını bildiren kelimelere durum zarfı denir. Durum zarfı şu kelimelerle anlaşılabilir: Hızlı, hızla, tek tek, iyice, sora sora, geze geze, böyle, şöyle gibi kelimeler…
Bir eylemin nerede ya da nereye doğru yapıldığını belirten kelimelere yer yön zarfı denir. Cümle içerisinde yer yön zarfını bulmak için fiil ya da fiilimsilere ''nereye'' ve ''nerede'' soruları yöneltilir. 1- İki dakika dışarı çıkıp hemen geleceğiz. 2- Dışarıdan bir isteği olan varsa biz çıkmadan önce söylesin.
Durum zarfı nasıl bulunur? Bu türdeki zarflar aynı zaman içinde fiilin oluş ve kılış açısından durumu da göstermektedir. Bu tür zarfları bulmak adına fiile “Nasıl?” sorusunu yöneltmek gerekmektedir. Bir fiilin “Nasıl?” sorusuna vermiş olduğu cevap durum zarfı olarak kabul görebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri