Boyama: Fırça ve rulo uygulamasında 1 L Astar Boya 50-100 ml Dyo Sentetik Tiner ile inceltilir, tek kat uygulanır. Bir gün sonra zımpara yapılarak, üzerine sentetik son kat boyalar uygulanabilir. Uygulama sonrası fırça ve aletlerin temizliği Dyo Sentetik Tiner ile yapılabilir.
Astar, genellikle yüzde 10 oranında su ile inceltilir ve iyice karıştırılır. (Seyreltme için kullanılacak su oranı, Bi'Boya astar kutularının üzerinde mevcut.) Rulo fırça yardımıyla, tek bir yönde ve tek bir tur attırılarak zemine uygulanır.
Yaklaşık 2 su bardağı 1 litre için uygundur. İyice seyrelttikten sonra, artık uygulamaya hazır hale geldiğinden emin olduktan sonra, bir rulo fırça veya duvar fırçası yardımı ile 1 kat yüzeye uygulayabilirsin.
İNCELTME / KARIŞIM ORANI : Ağırlıkça 4 birim Akrilik Astar Boyası, ağırlıkça 1 birim Akrilik Astar Boya Sertleştiricisi ile karıştırılır. İnceltmek gerektiğinde % 15-20 akrilik tiner kullanmalıdır. Uygulama için hazırlanan karışım 5-7 saat içine kullanılıp bitirilmelidir.
İnceltme Oranı: Rulo ve fırça uygulamalarında %10, Püskürtme için % 5 oranında temiz su ile inceltilmelidir.
İlgili 34 soru bulundu
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz.
Bazı durumlarda az miktar su döküldüğünde de istenilen kıvam alınmaktadır. Genel olarak 20 kilo boyaya 1,5 litre su katılmalıdır.
Tamamen kuruması beklenmeden direkt astarın üstüne boya uygulandığında alt kısımdaki astar bozulabilir ve topaklanmalar olabilir. Bu sebeple astarın tamamen kuruması için 24 saat beklenmesi gerekmektedir. Astar kuruduktan sonra boyama işlemi yapıldığında çok daha iyi sonuçlarla karşılaşılabilir.
Bir kat astar uygulaması genellikle yeterli olmaktadır. Ancak çeşitli yüzeyler için 2 kat kullanımı da gerekebilir. Geçiş astarını uyguladıktan sonra 4 saat beklemek yeterlidir. Astar kuruduktan sonra son kat boya uygulanabilir.
UYGULAMA ŞEKLİ: Uygulamadan önce kabarmış, gevşek ve sağlıksız görünümlü yüzeyler kazınmalı, eski sentetik boyalı yüzey hafifçe zımparalanarak yağ ve kir yüzeyden uzaklaştırılmalıdır. Hacimce %10 oranında su ile inceltilen Geçiş Astarı fırça veya rulo ile tek kat olarak tatbik edilir.
Astarı ilk olarak boya kabı içerisine dökün ve normal bir boyama işlemi gerçekleştirir gibi yüzeye eşit miktarlarda her yere ulaşacak şekilde sürün. Belirli bir süre kuruması beklendikten sonra asıl boya kullanılabilir. Ancak boyama işlemine başlamadan önce astar boyanın iyi bir şekilde kuruduğundan emin olun.
KURUMA SÜRESİ (20°C, %65 HR'de)
Dokunma kuruması: 1-2 saat Boya uygulama: 6 saat DİKKAT: Fawori İç Cephe Dönüşüm Astarı kuruma süresi; Su bazlı boya üzerindeki uygulamalarda 6 saat, solvent bazlı boya üzerindeki uygulamalarda 24 saattir (daha yüksek bağıl nem ve düşük sıcaklıkta kuruma süresi uzayabilir).
Astar boya nedir sorusunun yanıtı en basit şekilde; son kat boyadan önce uygulanan bir boya türü olarak verilebilir. Temel amacı, uygulanacak olan son katın yapışması için pürüzsüz, eşit bir yüzey oluşturmak ve yüzeydeki genel görünümü iyileştirmektir.
İç ve dış yüzeylerde sentetik son kat boyaların altına astar olarak kullanılır. Yüzeyler her türlü kir, pas ve yağdan temizlenmelidir. Fırça ve rulo uygulamasında 1 L Astar Boya 50-100 ml Dyo Sentetik Tiner ile inceltilir.
BOYANABİLEN ALAN: Tek katta yüzeye bağlı olarak,1 L ile 12-15 m² , 1 kg ile 7-9 m² alan boyanır.
Malzemenin altına uygulanacak ise açık gri, kırık beyaz ya da beyaz renkler tercih edilir. Üste uygulanacak ise genellikle daha çok kırmızı, siyah, gri, beyaz astar boya tercih edilir.
Astar kuruduktan sonra, katlanmış çok ince zımpara kağıdı kullanarak yumruları ve sırtları hafifçe zımparalayın. Zımpara kağıdının bir bölümü tozla kaplandığında, kullanılmayan diğer bölüme geçin ve devam edin.
Plastik boyalar genellikle astara pek ihtiyaç duymazlar. Tavan boyası yapısı itibari ile ince bir boyadır. Tavanda kabarıklık ve çatlak durumlarda onarılarak astar yapılabilir.
En iyi astar boya denince akla Polisan, DYO ve Filli Boya gibi tanınmış markalar gelir. Alçı çekilmiş bir yüzeyde astar boya uygulanmadan önce zımpara yapmak, astar boyanın etkisini artırır, yüzeydeki tozlar ortadan kaldırılarak boyanın yüzeye daha iyi tutunması sağlanır.
Aynı zamanda kuruma süresi de oldukça önemlidir. Çünkü boya astarının doğru uygulanmaması veya kuruması beklenmeden son kat boyasının uygulanması, deliklere, döküntülere ve dalgalanmalara neden olabilir.
Boyama uygulamasında yapmanız gereken ilk işlem astar atmak olacaktır.
Tüm tavan uygulaması bittikten sonra yaklaşık 2 saat beklenerek 2. kat uygulanmalıdır. Kirli tavanlar için daha fazla kat uygulama gerekebilir. Tavan boyaması bittikten sonra duvarlara geçilebilir. Duvarlarda da yine köşeler fırça ile boyanıp daha sonra rulo ile devam edilir.
Tek katta yüzeye bağlı olarak 1 L ile 14-20 m2 , 1 kg ile 9-12,5 m2 alan astarlanır.
Universal Astar Sprey Boya
Metal, ahşap, beton, taş vb. diğer yüzeyler üzerinde primer kullanımı idealdir. Yüzeyin boyama işlemi öncesi hazırlanması amacıyla kullanılır. Pas ve korozyona karşı koruma sağlarken hava koşullarına karşı dirençli bir yüzey kazandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri