Su bazlı vernik için su ile, sentetik vernik sentetik için tiner, selülozik vernik için de selülozik tiner kullanarak doğru şekilde inceltici kullanılmalıdır.
Su bazlı boyaları inceltirken su kullanılması yeterlidir.
Zaten su bazlı boyaların kuruması içeriğindeki suyun buharlaşması ile gerçekleşmektedir.
Sünger veya fırça ile uygulanabilir. Darbelere ve sıyrıklara karşı korur, suya dayanıklı bir kaplama ve parlak bir görüntü verir. Derinin ömrünü uzatır. Esnektir, çatlama veya soyulma olmaz. 2 kat tavsiye edilir ve katlar arasında kurumaya bırakılır.
Her kat arasında en az 8 saat bekletilmelidir. Vernik kullanılmadan önce iyice çalkalanmalıdır. Uygulama yapacağınız yüzey tamamen temizlenmelidir. Su bazlı vernikler su ile inceltilmeden direkt yüzeye uygulanmalıdır.
Vernik, ahşap başta olmak üzere metal veya boyanmış bir yüzeyi iklim şartlarına karşı korumak için kullanılan bir malzemedir. Yağ ya da alkol içinde çözünmüş reçineden oluşur ve yüzeye, çeşidine göre parlak veya mat görünüm verir. Selüloz esaslı vernikler selülozdan elde edilir ve tinerle inceltilir.
İlgili 33 soru bulundu
Pistole kullanıldığında, 2 veya 3 kat çarpraz olarak uygulanır. Katlar arasında 10-15 dakika beklenmelidir. İNCELTME / KARIŞIM ORANI : Selülozik Tiner ile %10 - 15 oranında inceltilir.
Vernikler kalın yapıda ve bal kıvamında olur. Hazır olarak uygulanabileceği gibi inceltilerek de uygulanabilir. Su bazlı vernik için su ile, sentetik vernik sentetik için tiner, selülozik vernik için de selülozik tiner kullanarak doğru şekilde inceltici kullanılmalıdır.
Su Bazlı Vernikler Ne Kadar Sürede Kurur? Yaklaşık 1 saat içerisinde kuruyan su bazlı vernik iç cephe kullanımı için uygundur. Aynı zamanda dış cephe su bazlı verniği de kolayca ve hızlıca kurumaktadır.
Güneş ışınları, nem ve diğer atmosferik koşullara dayanıklı, su itici özelliğe sahip koruyucu parlak ahşap verniğidir. Yumuşak ve sert tüm iç, dış ahşap yüzeyler, kapı, pencere, ahşap bahçe mobilyaları ve diğer ahşap malzemelerde dekoratif ve koruyucu amaçla kullanılır.
Su bazlı boyalardaki köpük oluşumu, üretim prosesi ya da uygulama esnasında sistem içerisinde kalan hava molekülleri sebebiyle meydana gelmektedir.
İNCELTME / KARIŞIM ORANI :
Ağırlıkça 4 birim Poliüretan Vernik, ağırlıkça 1 birim Poliüretan Vernik Sertleştiricisi ile karıştırılır. İnceltmek gerektiğinde % 10-15 Poliüretan Tiner kullanmalıdır. Uygulama için hazırlanan karışım 7-8 saat içine kullanılıp bitirilmelidir.
SEBEBİ: Dik ve eğimli yüzeylere bir defada çok kalın boya uygulanması, uygun olmayan tiner kullanılması, boyanın tatbikat viskozitesinin çok düşük olması, tabancanın yüzeye dik açı yerine çeşitli açılarda ve şekillerde tutularak boya veya verniğin bir noktada yığılması.
Monalisa su bazlı parlak vernik kullanım alanları mobilya, ahşap, metal,cam, tuval gibi sert ve yarı sert yüzeylerde kullanılabilir.
Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir. Eğer inceltilmeden direkt uygulama talimatı var ise, bu talimata da mutlaka uyunuz. Boyanızın ne oranda inceltileceği, aldığınız ürünün ambalajının üzerinde belirtilir.
Plastik boyalar, tavan boyaları, su bazlı silikonlu boyalar, akrilik boyaların da yer aldığı ve su bazlı boya olarak adlandırılan grupta çözücü olarak su bulunur. Bu gruptaki boyalar, yapısındaki suyun buharlaşması ile kurur. Kuruma sırasında herhangi bir koku olmaz. İnceltici olarak da su kullanılır.
Nefes alma özelliği yani buhar geçirgenliği daha yüksektir. Su bazlı boyalar su ile solvent bazlı boyalar tiner ile inceltilir.
Ahşap, su bazlı verniği daha fazla emdiği için su bazlı ahşap vernik doğal bir görünüm verir. 3. Su bazlı ahşap vernik daha hızlı kurur.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Sprey boya uygulaması bittikten sonra vernik uygulaması yapılabilir. Ancak boyalı yüzeyin tamamen kuruması beklenmelidir. Vernik ile boyanın etkileşime girmemesi için boyanın en az 1 gün kuruması beklenmelidir.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
Ağırlıkça 3 birim Akrilik Vernik, ağırlıkça 1 birim Akrilik Vernik Sertleştiricisi ile karıştırılır. İnceltmek gerektiğinde % 10-15 Akrilik Tiner kullanmalıdır. Uygulama için hazırlanan karışım 5-7 saat içine kullanılıp bitirilmelidir.
Hobi severlerin en çok merak ettiği sorulardan biri ise sünger rulonun vernik uygulamalarında kullanılıp kullanılmayacağıdır. Birçok uygulama alanlarının yanında sünger rulonun esas amacını vernik uygulamaları oluşturmaktadır. Özellikle, su bazlı vernik uygulamalarında rulo fırça tercihi çok iyi bir seçimdir.
Dış bir koruma sağlar. Yüzeylere parlak veya mat bir görünüm kazandırır. Parlak sprey vernik yüzeylerin daha canlı görünmesini sağlar.
Lithofin Wax – Off balmumu ve yağ sökücü bir üründür. Yeterli miktarda uygulandığında, uygulanan yüzeydeki balmumu, dolgu macunu, katran, yağ lekesi, vernik ve tutkal tabakası çözülür ve su ile yıkanabilecek hale gelir.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri