Astar uygulanmazsa ne olur? Alçı çekilen yüzey zımpara yapıldıktan sonra astar uygulanırsa zemindeki toz tamamen ortadan kalkar ve boya direk zemine yapışır. Boya zemine ne kadar sağlıklı nüfus ederse o kadar sağlam olur. Boya silinirken daha dayanıklı olur.
Zımparalama işleminden sonra mutlaka bir astar uygulamalısınız. Astar da boyanın duvara tutunmasını ve daha kalıcı olmasını sağlayan önemli bir adımdır. Boya ve duvar arasında bir tampon gibi görev gören astar su ve nem geçişini azaltır. Ama unutulmamalıdır ki astar yüzey durumuna göre seçilmelidir.
Zemine yağlı boya uygulaması yapılacaksa, yağlı boya öncesi astar uygulaması mecburi bir işlem değildir. Yağlı boyadan su bazlı boyaya geçişlerde ise, astar uygulama mutlaka yapılmalı.
Aynı zamanda kuruma süresi de oldukça önemlidir. Çünkü boya astarının doğru uygulanmaması veya kuruması beklenmeden son kat boyasının uygulanması, deliklere, döküntülere ve dalgalanmalara neden olabilir.
Astar boya, eşit bir boya katmanı sağlamaya yardımcı olur, böylece düzensiz yamalarla karşılaşmazsınız. Çatlakları veya yarıkları doldurur, böylece ana kat olan renk süper pürüzsüz bir yüzeye sahip olur. Astar aynı zamanda yüzeyi kapatır ve nemin nüfuz etmesi veya paslanma gibi durumlardan korunmasına yardımcı olur.
İlgili 38 soru bulundu
Tamamen kuruması beklenmeden direkt astarın üstüne boya uygulandığında alt kısımdaki astar bozulabilir ve topaklanmalar olabilir. Bu sebeple astarın tamamen kuruması için 24 saat beklenmesi gerekmektedir. Astar kuruduktan sonra boyama işlemi yapıldığında çok daha iyi sonuçlarla karşılaşılabilir.
Boyama esnasında dikkat edilmesi gereken ilk nokta astardan sonra pütürlü bölgelere zımpara yapmaktır. Kişiler isterse zımpara kâğıdı ile de düzeltme yapabilir.
Bir kat astar uygulaması genellikle yeterli olmaktadır. Ancak çeşitli yüzeyler için 2 kat kullanımı da gerekebilir. Geçiş astarını uyguladıktan sonra 4 saat beklemek yeterlidir. Astar kuruduktan sonra son kat boya uygulanabilir.
Su ile inceltilir (~%10-15) fırça veya rulo ile tek kat halinde uygulanmalıdır. Astar uygulamasından en az 2 saat sonra su bazlı sonkat boya uygulanabilir.
Boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını, akma yapmamasını ve daha uzun ömürlü olmasını istiyorsanız astar uygulaması işin olmazsa olmazıdır. Boyanacak yüzeyde oyuk, çizik, çatlak veya pürüz olabilir. Astar uygulaması bu hataları örter, yüzeyin pürüzsüz olmasını sağlar ve yüzeyi boya için en elverişli hale getirir.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Plastik boyalar genellikle astara pek ihtiyaç duymazlar. Tavan boyası yapısı itibari ile ince bir boyadır. Tavanda kabarıklık ve çatlak durumlarda onarılarak astar yapılabilir.
İç cephe astar boyası son kat boya uygulanmadan önce kullanılan ve boyanın yüzeye daha iyi yapışmasını sağlar , boya dayanıklılığını arttırır ve boyanan malzeme için ek koruma sağlar. Bir astar% 20 ila% 30 sentetik reçine,% 60 ile % 80 çözücü ve % 2 ile % 5 katkı maddesi içerir.
Boya yaparken en çok yapılan hatalardan biri de rulo izi bırakmaktır. Rulo izi daha çok boyanın ruloya eşit yayılmamasından veya duvarın boyanma şeklinden kaynaklanır. Eğer rulonun duvarda bıraktığı izi tersine bir hareketle silmezseniz duvarda rulo izleri kalır.
2 gün kuruması ve astar atması 1 gün tekrar macunlama. 2 gün boyama öncesi kurumaya bırakılması 1 gün boyama işlemi.
Universal Astar Sprey Boya
Metal, ahşap, beton, taş vb. diğer yüzeyler üzerinde primer kullanımı idealdir. Yüzeyin boyama işlemi öncesi hazırlanması amacıyla kullanılır. Pas ve korozyona karşı koruma sağlarken hava koşullarına karşı dirençli bir yüzey kazandırır.
Boyama: Fırça ve rulo uygulamasında 1 L Astar Boya 50-100 ml Dyo Sentetik Tiner ile inceltilir, tek kat uygulanır. Bir gün sonra zımpara yapılarak, üzerine sentetik son kat boyalar uygulanabilir. Uygulama sonrası fırça ve aletlerin temizliği Dyo Sentetik Tiner ile yapılabilir.
BOYANABİLEN ALAN: Tek katta yüzeye bağlı olarak,1 L ile 12-15 m² , 1 kg ile 7-9 m² alan boyanır.
10 kiloluk silikonlu boyaya (7.5 litre) ise yaklaşık 2 litre veya en fazla 2.5 litre su katabilirsiniz.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında Dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar.
KURUMA SÜRESİ (20°C, %65 HR'de)
Dokunma kuruması: 1-2 saat Boya uygulama: 6 saat DİKKAT: Fawori İç Cephe Dönüşüm Astarı kuruma süresi; Su bazlı boya üzerindeki uygulamalarda 6 saat, solvent bazlı boya üzerindeki uygulamalarda 24 saattir (daha yüksek bağıl nem ve düşük sıcaklıkta kuruma süresi uzayabilir).
Yaklaşık 2 su bardağı 1 litre için uygundur. İyice seyrelttikten sonra, artık uygulamaya hazır hale geldiğinden emin olduktan sonra, bir rulo fırça veya duvar fırçası yardımı ile 1 kat yüzeye uygulayabilirsin.
Washprimer 1K CF gibi asit içeren sac astarları üzerine polyester macun uygulanabilir mi ? Asit içeren sac astarları üzerine polyester macun uygulaması tavsiye edilmez yapışma problemine neden olabilir.
Zımpara yapmadan boya yapmak için astar çekilmesi gerekir. En doğru astar, boyanız ile aynı cins olan astardır. Bir mobilyayı akrilik boya ile boyamak istiyorsanız akrilik astar, yağlı boya ile boyamak istiyorsanız sentetik astar, selülozik boya ile boyamak istiyorsanız selülozik astar kullanmak doğrudur.
En iyi astar boya denince akla Polisan, DYO ve Filli Boya gibi tanınmış markalar gelir. Alçı çekilmiş bir yüzeyde astar boya uygulanmadan önce zımpara yapmak, astar boyanın etkisini artırır, yüzeydeki tozlar ortadan kaldırılarak boyanın yüzeye daha iyi tutunması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri