Atak şiddetine göre hastanın hemen tedavisi düzenlenmelidir. Hafif astım atağında genelde ilaçların inhale formu yeterli olurken (bir hazne aracılığı ile verilmesi tercih edilir), orta ve ağır atakta mevcutsa nebülizatör ile ilaçların verilmesi daha uygundur.
Şiddetli bir astım krizi durumunda, tıbbi yardım almak veya hemen 112'yi aramak esastır. Yardım beklerken de inhaler ilaçlarınızı almaya devam edebilirsiniz. Astım krizinden sonra tıbbi yardımın gerekli olup olmadığına bakılmaksızın aşağıdaki adımlar önemlidir: Doktorunuza gidin ve sağlık kontrolü yaptırın.
Kısa etkili beta agonistler, alevlenme sırasında ilk seçilecek ilaçlardır. Bronş düz kaslarını 5 dk içinde gevşeterek, 3-6 saat kadar astım kliniğinde rahatlama yaratabilirler. İlk 1 saat sürekli uygulanabildiği gibi 20 dk ara ile 3 kez/1 st uygulanıp devam tedavisi kliniğe göre ayarlanabilir.
Astım tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlardan biri kortizondur. Bunlarla birliktea astım tedavisinde iki çeşit ilaç grubu kullanılmaktadır. Bunlar; hastalığı tedavi eden ya da kontrol eden ilaçlar ve rahatlatıcı ilaçlardır.
Astım Tedavisinde İlaç Kullanımı
Önleyici, uzun süreli kontrol ilaçları, solunum yollarınızda semptomlara yol açan şişmeyi (iltihabı) azaltır. Hızlı rahatlama inhalerleri (bronkodilatörler), nefes almayı sınırlayan şişmiş hava yollarını hızla açar. Bazı durumlarda, alerji ilaçları gereklidir.
İlgili 40 soru bulundu
Japon bilim insanları, astımın bir uyku hormonu olan melatonin yüzünden etkilerini artırdığını ortaya çıkardı. Astım, solunum yollarını tıkaması sonucu nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalık... En önemli belirtilerinden biri de özellikle uykudayken atakların artması.
Astım nöbetini tetikleyen (başlatan) etkenlerin en önemlileri virüs enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjenler, hava kirliliği, sisli hava, soğuk hava, iş yeri veya evdeki zararlı gazlar, egzoz gazı, hızlı solumaya yol açan egzersizler, klima, sigara dumanı, her türlü kokulu madde ve uyku olarak ...
Alerjik Astım Tedavisinde Nefes Egzersizleri
Nefes egzersizlerinin, alerjik astım tedavisinde faydalı olabildiğine yönelik veriler vardır. Bu tedavi yöntemlerinin, her hastada kullanımı için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak; Alerjik astım tedavisinde, öksürük dönemlerinde bal veya zencefil önerilebilir.
Andız pekmezi vücudu toksinlerden arındırır. Astım ve bronşite iyi gelirç Üst solunum yolu hastalıklarının belirtilerini azaltır.
Astım tedavisinde kullanılan en önemli ilaç kortizondur. Astım tedavisinde nefes yoluyla alınan kortizon, ağızdan ya da damar yoluyla alınan kortizondan farklı olmaktadır. Özellikle düzenli olarak kullanımında kilo alımı, kemik erimesi ya da iştah artışı gibi yan etkiler göstermemektedir.
Ağır astımı olan hastalar; semptomlar, ataklar ve ilaç yan etkilerinden yakınır. Sık görülen nefes darlığı, hırıltı, göğüs sıkışması ve öksürük; günlük yaşamı, uykuyu ve fiziksel aktiviteleri engeller ve hastalar sık sık korkutucu veya beklenmedik ataklar (şiddetli alevlenme de denir) yaşarlar.
Siz veya sevdiğiniz biri ciddi astım semptomları yaşıyorsa, derhal acil tıbbi yardım almanız önemlidir. Şiddetli astım atakları yaşamı tehdit edebilme ihtimalinden dolayı acil tedavi gerektirebilir. Acil servis bu gibi durumlarda gidilecek en uygun yerdir.
Sıcak hava ve yüksek nem oranı, sağlıklı kişilerin dahi yaşam kalitesini düşürürken özellikle astım hastalarının zor bir süreçten geçmesine neden oluyor. Ailesinde astım öyküsü bulunanlar başta olmak üzere özellikle hava kirliliğinin yoğun görüldüğü bölgelerde yaşayan kişilerde de astım atakları daha sık görülüyor.
Tuz içeriği yüksek olan konserve gıdalar, turşu, salamura besinler, zeytin, soda-maden suyu gibi yiyecek ve içeceklerin tüketiminde dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle astımlı hastaların günlük tuz tüketimini 5 gramın altında tutmaları önerilmektedir.
Astımda, genetik faktörler etkindir ama çevresel faktörlerle de tetiklenebilmektedir. Alerjik astımı olan hastalar genetik olarak alerjik bünyeli doğmuş olan kişilerdir.
Astımda bronşlar çok hassastır. Başta alerjenler (ev tozu, polen, hayvan tüyü, rutubet) olmak üzere viral enfeksiyonlar, sigara dumanı, egzersiz gibi tetikleyiciler bronş etrafındaki kaslarda kasılma ile bronşun daralmasına ve bronş içinde yangıya (kızarıklık, şişlik) ve balgam üretiminin artışına neden olur.
Bitki uzmanı İbrahim Saraçoğlu astımın doğal reçetesi olarak keçiboynuzunu işaret ediyor. İçerdiği vitamin ve mineraller ile oldukça faydalı bir besin olan keçiboynuzu öksürük, nefes darlığı ve soğuk algınlığı gibi şikayetleri hafifletir. Akciğer sağlığını korur.
Astımda hava yolu düz kaslarında kasılmaya yol açan serbest radikallerin azalmasını sağlar. Vitamin A'da vücutta beta-karotenden üretilen güçlü bir anti-oksidandır. Diyetteki iyi beta-karoten kaynakları sarı/turuncu ve yeşil sebzeler, ıspanak, havuç, tatlı patates, mango, kavun ve kayısıdır.
Astım ve Bronşite İyi Gelir
Vitamin ve mineraller açısından zengin bir besin olan keçiboynuzu, astım, bronşit ve alerjik astıma karşı kullanılır.
- Astım tedavisinin en etkili ilacıdır. - Hava yollarındaki şişme ve ödemi azaltır. - Hava yollarının uyaranlara karşı olan duyarlılığını azaltır. - Hava yollarının Ventolin, Bricanyl gibi rahatlatıcılara olan yanıtını arttırır.
Solunum yollarını nemlendirmek için nemlendirici, sıcak duş ya da buhar soluma, tuzlu su ile gargara, bal, sıcak çay ya da çorba, mentollü veya ballı boğaz pastilleri ve başı yüksekte tutarak uyumak gece ortaya çıkan öksürüğü durdurmaya yardım eder.
Üşütmek Astımı Tetikler mi? Soğuk nedeniyle üşütmek soğuk algınlıkları, diğer bir deyiş ile solunum yolu enfeksiyonları astım ataklarının ortaya çıkmasında tetikleyici bir rol oynuyor. Solunum yolu ile ilgili enfeksiyonlar, bronşlardaki duyarlılık durumunu artırarak bronşların daralmasına sebep oluyor.
Sigaranın yanı sıra alkol tüketimi de astım hastalarının uzak durması gereken bir alışkanlıktır. Özellikle astımlı genç kadınlarda erkeklere kıyasla 3 kat daha fazla görülen alkol ile astım alevlenmesinden kısmen reflü sorumlu tutulmaktadır.
Astım ataklarının bazı erken belirtileri şunlar olabilir: Geceleri sık ve kesik kesik öksürük. Konuşurken nefes yetmiyormuş hissi. Egzersiz sırasında çabuk yorulma ve kendini güçsüz hissetmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri