Bir tür enfeksiyon hastalığı olan bronşit; mevsim geçişlerine, yaşa ve kişinin diğer sağlık sorunlarına göre değişiklik gösterebilir. Bronşitte öksürük ve balgam en yaygın belirtilerdir. Nefes darlığı ise ilerleyen kronik bronşitte sıklıkla görülür.
Bronşit nedenleri nelerdir? Bronşite bakteri ve virüsler neden olduğunda bronşlarda balgamın yoğunlaşarak artar ve öksürüğe meydana gelir. Bunların yanında sigara, astım ve alerjiler bronşite nedenleri arasında yer alır.
Öksürük: Öksürük astım bronşitin en yaygın belirtisidir. Kronik öksürük veya geceleri artan öksürükler sık görülür. Nefes darlığı: Astım bronşitte nefes darlığı hissedebilirsiniz. Bu genellikle egzersiz yaparken veya alerjik reaksiyonlar sonrasında ortaya çıkar.
Zencefil: Rendelediğiniz zencefili bal ile karıştırdığınızda, bronşitte meydana gelen balgamlı öksürüğü hafifletebilir. Ayrıca zencefili çay olarak da tüketebilirsiniz. Zerdeçal: Bağışıklık sistemini güçlendiren zerdeçalı toz halinde veya bal, zeytinyağı ile karıştırarak bronşite karşı kullanabilirsiniz.
ASTIM BRONŞİT. Akciğerlerinizdeki hava yollarının etrafındaki kaslar beraberce kasılır veya daralır. Bu daralmaya genel olarak "bronkokonstriksiyon" denir, ve akciğerlerinizin nefes alıp vermesini zorlaştırabilir. Astım hastasıysanız, akciğerlerinizde bulunan hava yollarınız genelde şiş ve rahatsızdır.
İlgili 30 soru bulundu
Evet alerjik astım balgam üretimine neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar sonucunda hava yollarınızda iltihap oluşur ve bu durum genellikle balgamın artmasına yol açar. Ancak her astımlı hastada aynı belirtiler görülmez ve astım semptomları kişiden kişiye değişebilir.
Akut ve kronik bronşit içinde, belirtiler şunları içerebilir: Öksürük. Beyaza yakın, sarımsı ve grimsi ya da yeşilimsi renkte aşırı miktarda balgam(mukus) üretimi.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Mukusun gevşemesini sağlamak için bol bol su içmek, doğal balgam söktürücüler olan bal yemek, havayı nemlendirmek, yüze ılık bez uygulamak, tuzlu su ile gargara yapmak ve nane veya okaliptus yağlı buhar solumak balgam söktürmeye yardım eden yöntemlerdir.
Bronşitin süresi, kişiye ve altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Viral bronşit genellikle 7-10 gün içinde geçer. Bakteriyel bronşitte ise antibiyotik tedavisine rağmen belirtiler 14 güne kadar sürebilir.
Astım ataklarında görülen belirtiler şunlardır: Nefes alışverişinde hırıltı duyulması Nefes darlığı Tekrarlayan öksürük.
Bol bol su tüketmek de balgamın vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur. Sıcak buhar solumak da balgama iyi gelmektedir. 5-10 dakika boyunca sıcak buhar solumak daha rahat nefes almaya yardımcı olmaktadır. 1 bardak suya 1 yemek kaşığı limon suyu eklemek de balgam sökücü etki göstermektedir.
Astım atağında havayollarında var olan iltihap daha da artarak hava yollarını iyice daraltır. Havayollarında balgam üreten hücrelerin salgısı artar ve balgam tıkaçları oluşarak hava yollarını tıkar.
Patoloji. GÇT açısından astımın sebebi balgamdır. GÇT'ye göre vücutta suyun akışı akciğer, dalak ve böbrek tarafından kontrol edilir. Bu üç organdaki Yin/Yang dengesinin bozulması dolaşan sıvının durgunlaşmasına, dolayısıyla akciğerlerde balgam oluşumuna ve birikmesine neden olur.
Balgam çıkartmak iyi bir şey mi? Vücudun mukus üretmesi solunum yolu hastalıklarına işaret etse de öksürerek, zorlamadan balgamın dışarı çıkması iyi bir şeydir. Böylelikle tahrişe neden olan maddeler, alerjenler ve enfeksiyon temizlenmiş olur.
Astım, bronşit, alerjiler, zatürre ve soğuk algınlığı gibi bazı hastalıkları yaşayan kişilerin ürettikleri balgam miktarı artar. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı halk arasında bilinen adıyla KOAH hastası kişilerde de balgamın artması durumu yaşanır.
Kanlı, kırmızı veya pembe balgam: Kırmızı ve pembe renk kandan kaynaklanır. Ciddi bir soruna işaret eder. Tüberküloz, pulmoner emboli (akciğerde pıhtı), konjestif kalp yetmezliği, akciğer iltihaplanması ve akciğer kanseri olasılığı düşünülür.
Bir tür enfeksiyon hastalığı olan bronşit; mevsim geçişlerine, yaşa ve kişinin diğer sağlık sorunlarına göre değişiklik gösterebilir. Bronşitte öksürük ve balgam en yaygın belirtilerdir. Nefes darlığı ise ilerleyen kronik bronşitte sıklıkla görülür.
Uzun süreli balgam oluşma durumu bazı hastalıklar nedeniyle görülür. Bunlar; kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kistik fibroz ve astım gibi hastalıklardır. Balgam kahverengi bir görünüme sahipse bu, bakteriyel zatürre, KOAH, kistik fibroz gibi hastalıkların apse yapmasından kaynaklanır.
Soluk alıp verirken göğüste ıslık sesleri, göğüste sıkışma hissi, durup dururken nefes sıkışması, art arda öksürükler, hareket ederken veya bir hareketten hemen sonra öksürük, nefes daralması, geceleri devamlı öksürük astım belirtileridir. Belirtiler tekrarlayıcı olup nöbetler halinde gelir.
Alerjik astımı diğer astımlardan ayıran fark, çeşitli alerjenlerin inhalasyonu ile astımın ortaya çıkmasıdır. Ev tozu akarları, polenler, küf mantarları, kedi, köpek alerjenleri, alerjik astım nedeni olabilir.
Astımla birlikte alerjik rinit belirtileri de olan burun akıntısı, göz yaşarması, hapşırma, boğaz kaşıntısı, geniz akıntısı da ortaya çıkabilmektedir. Alerjik astımın teşhisinde, akciğer grafisine bakılır, solunum fonksiyon testi yapılır ve eğer doktor gerekli görüyorsa alerji testleri yapılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri