Astım hastalarına günlük 2-2,5 litre kadar su içmeleri önerilmektedir. Yetersiz sıvı alınması durumunda, astım yakınmaları şiddetlenebilir. Çeşitli çalışmalar obeziteye neden olan fast-food tarzı hazır yiyeceklerle beslenmenin astım riskini arttırdığını ortaya koymuştur.
Örneğin elma, portakal, nar, zencefil, zerdeçal, balık, ıspanak ve domates suyu astıma iyi gelen yiyecek ve içecekler arasında yer alır. Bunlarla birlikte süt ve yumurta gibi D vitamini içerikleri, karoten açısından zengin havuç ve yeşil yapraklı sebzeler de astıma iyi gelebilecek doğal yöntemlerdendir.
Selenyumdan zengin diyet astımdan koruyucudur. Deniz ürünleri, tavuk, tahıllar, et, soğan, sarımsak selenyumdan zengin gıdalardır. Selenyum aynı zamanda E vitaminin etkisini de artırmaktadır. Yapılan çalışmalarda, astım hastalarının kan selenyum düzeylerinde düşüklük saptanmıştır.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem, küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyeli olan maddelere karşı dikkatli olunmalı ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Astımda hava yolu düz kaslarında kasılmaya yol açan serbest radikallerin azalmasını sağlar. Vitamin A'da vücutta beta-karotenden üretilen güçlü bir anti-oksidandır. Diyetteki iyi beta-karoten kaynakları sarı/turuncu ve yeşil sebzeler, ıspanak, havuç, tatlı patates, mango, kavun ve kayısıdır.
"Son yıllarda yapılan araştırmalar, D vitamini ile astımın hem ortaya çıkması hem de kötüleşmesi arasında net ilişkiler göstermiştir.
Andız pekmezi vücudu toksinlerden arındırır. Astım ve bronşite iyi gelirç Üst solunum yolu hastalıklarının belirtilerini azaltır.
Alerjik Astım Tedavisinde Nefes Egzersizleri
Nefes egzersizlerinin, alerjik astım tedavisinde faydalı olabildiğine yönelik veriler vardır. Bu tedavi yöntemlerinin, her hastada kullanımı için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak; Alerjik astım tedavisinde, öksürük dönemlerinde bal veya zencefil önerilebilir.
Sıcak bir suyun içine birkaç damla biberiye (yağı) damlatıldığında veya biberiye bitkisi bütün halinde atılarak (çok yoğun olmaması koşuluyla) solunulduğunda nefes almak daha kolay hale gelir. 3-Lavanta çay halinde içilirse göğsü yumuşatarak rahat bir nefes alınmasına yardımcı olmada önemli rol oynar.
Astım hastalarına günlük 2-2,5 litre kadar su içmeleri önerilmektedir. Yetersiz sıvı alınması durumunda, astım yakınmaları şiddetlenebilir.
Bu nedenle astım hastalarının ve gebelerin D vitamininden zengin olan balık, balık yağı, süt ve süt ürünleri, yumurta sarısı, yulaf ezmesi gibi besinleri tüketmesi ve günlük 20 dakika kadar güneş ışığına çıkmaları önerilmektedir.
Sigaranın yanı sıra alkol tüketimi de astım hastalarının uzak durması gereken bir alışkanlıktır. Özellikle astımlı genç kadınlarda erkeklere kıyasla 3 kat daha fazla görülen alkol ile astım alevlenmesinden kısmen reflü sorumlu tutulmaktadır.
Alerjik Astım Büyüdükçe Geçmez!
Sadece alerji saptanmayan çocuklar sıklıkla 6 yaş civarı astımı yenerler. Alerjik olup astım belirtileri 6 yaşından sonra da devam eden çocukların yaklaşık % 50'sinde 18 yaşında hastalık bulgularının kaybolduğu gözlenir. Ancak bu iyileşme geçicidir.
Salatalarda ve yemeklerde sıklıkla kullandığımız zeytinyağının aynı zamanda astım gibi solunum yolu hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahip olduğu düşünülüyor.
Astımda, genetik faktörler etkindir ama çevresel faktörlerle de tetiklenebilmektedir. Alerjik astımı olan hastalar genetik olarak alerjik bünyeli doğmuş olan kişilerdir.
Astım Krizi Durumunda Ne Yapmalısınız? Hafif bir astım krizi geçiriyorsanız bunu hızlı etkili inhaler gibi astım ilaçları ile tedavi edebilirsiniz. Bazı hafif astım atakları bile kendi kendine düzelebilir. Astımlı kişilerin, alerji ve astım uzmanları ile astım eylem planı hakkında konuşmaları önemlidir.
Astım ve Bronşite İyi Gelir
Vitamin ve mineraller açısından zengin bir besin olan keçiboynuzu, astım, bronşit ve alerjik astıma karşı kullanılır. Nefes darlığı, soğuk algınlığı, öksürük gibi göğüs hastalıklarına iyi geldiğini bilinir.
Keçiboynuzu, akciğerlere detoks sağlıyor
Keçiboynuzu, akciğerlerin toksinlerden arınmasını sağlayan kısacası detoks etkisi yaratan bir besindir. Akciğeri temizleyen ve kansere karşı koruyucu etkisi ile ön plana çıkan keçiboynuzu, su ile kaynatılarak tüketilebilir.
Özellikle kış aylarında sık sık hastalanan kişilerdenseniz soğan size doktorsuz günler vaat ediyor. Zira solunum yolları hastalıklarını tedavi eden bir başhekimdir soğan. Nezle, grip, öksürük dışında astım ve bronşite de iyi gelir. Balgam söktürücü özelliği de vardır.
Amaç: Astım, çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalığıdır. Mag- nezyum ise insan vücudunda en çok bulunan minerallerden biridir ve astım tedavisinde kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri