Bir tencerenin içerisine sıcak içme suyunu alın. Diğer malzemeleri tencerenin içerisine ekleyin ve tuz eriyinceye kadar karıştırın. Ardından turşu suyunun soğuması için, oda sıcaklığında bekletin. Sterilize edilen kavanozun içerisine taze sebzeleri yerleştirin.
Lezzetli bir turşu suyu elde etmek için sirke, limon tuzu, iri tuz, nohut, su, sarımsak, şeker ve hava almayacak kapalı bir bidon benzeri kaba ihtiyacınız olacaktır. Hazırlanan turşunun lezzetini almanız için yaklaşık 20 gün bekleme süreniz olmalı.
Turşu Suyu Ölçüsü Nedir? Turşu suyu yapımı için sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz.
Suyun içme suyu olması önemli bir nokta. Altın oran denen su, sirke ve tuz oranı ise 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu şeklinde olmalı.
Buyrunuz efendim, evde turşu yapımı için altın oran bir tarif. Hazırlanışı: Altın oran ;1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2.5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu.
İlgili 17 soru bulundu
Bu noktada size nefis bir püf noktamız var. Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır.
Kullandığımız su, kaynayıp soğumuş değil, kaynar halde sıcak su olacak. Merak etmeyin sebzeler yumuşamıyor, bilakis daha çıtır oluyor.
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritilmelidir. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebilir.
Diğer önemli malzememiz ise su, bildiğiniz gibi çeşme suyu turşu yapımı için tercih edilmiyor. Bunun yerine evde içme suyu olarak kullandığınız suyu kullanabilirsiniz. Çeşme suyu kullanacaksanız kaynatıp soğutabilir ya da daha sıcakken diğer salamura malzemeleri olan sirke ve tuzu içine ekleyerek eritebilirsiniz.
Önce yumurta bir kâsedeki saf suya konur , dibe oturuyorsa tazedir , ölçü için kullanılabilir. Kâseye tuz ilâve edildikçe , yumurta yükselmeye başlar. Yumurtanın SIRTI SU YÜZEYİNE TEĞET OLDUĞU ZAMAN (yumurtanın bütünü suyun içinde kalacak şekilde) , turşu suyunuz ideal tuz oranına ulaşmış demektir.
cevabı limon suyu olan soru. cevabı sirke olan soru.
Ortalama 1 litrelik bir kavanozda turşu yapacaksanız tuz oranı 1,5 yemek kaşığı kadar olmalı. 3,5 su bardağı içme suyu, 1,5 yemek kaşığı tuz ve 150 ml kadar sirke nefis bir turşu yapmanıza yardımcı olacaktır. Bu oranlara bir de dilerseniz limon suyu, limon tuzu gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.
Turşu ve suyu, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi vücut için çok önemli olan mineralleri barındırıyor. Düzenli olarak sebze ve meyve tüketemiyorsanız bu ihtiyacınızın bir kısmını turşu suyu içerek de karşılayabilirsiniz.
Turşu suyu güçlü bir probiyotik ve antioksidan kaynağıdır. Bu yüzden bağışıklık sistemini düzenler. Özellikle kış aylarında tüketildiğinde hastalıklara karşı koruma sağlar. Metabolizmanın daha düzenli ve hızlı çalışmasını sağladığı için kilo vermek isteyen kişiler tarafından tüketilebilir.
Turşu tuzsuz, hafif ekşili ve kıtır kıtır oluyor. İlk hazırlandığında malzemeler her bir bibere değmemiş gibi hissettiriyor ama zamanla biberler su salıyor ve içindeki sıvı miktarı artıyor. Kavanoz da sık sık sallanınca malzemeler güzelce karışıyor.
Limon tuzu ve sirke koyun
Turşu hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur.
Nohutun doğal olarak hiçbir işlemden geçmemiş olmasından dolayı, ben nohutu tercih ediyorum. Salatalığı biraz farklı lezzetlerde buluşturmayı seviyorsanız içine biraz kişniş, biraz dereotu atınca tadı daha da nefis oluyor. 2 limonu da parçalayıp koyuyorum. Hatta yurtdışında bu turşuya biraz şeker de koyulur.
Musluk suyunu bir gece dinlendirin
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritiliyor. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebiliyor.
En iyi turşu suyu ne sirkeyle ne limonla yapılır. Asri'ye göre en iyi turşu suyu kaya tuzuyla yapılır. Turşu yaparken kaya tuzu kullanırsanız harika bir turşu yapabilirsiniz. Turşu yapmanın püf noktası ise; sebzelerin iyi yıkanması ve doğru kombinasyondan geçiyor.
Turşu Yaparken Musluk Suyu Kullanmak:
Turşuyu hazırlarken musluk suyu yerine içme suyu kullanmanız gerekir. Ayrıca içme suyu, musluk suyuna göre turşunun daha uzun süre dayanmasını sağlar.
İşlem basittir. Önce sebzeleri, otları, baharatları, tuzu ve şekeri bir kavanozda birleştirin. Ardından hazırladığınız salamura suyunu kavanoza dökün. Kavanozu kapatın, salamurasını karıştırmak için sallayın ve buzdolabında saklayın.
Kış sofralarının olmazsa olmazı turşuların büyük bir kısmını yaz sonu ve sonbaharda özenle kurduk, hatta çoktan afiyetle tüketmeye başladık. Ama bu güzelim mevsimin en lezzetli getirilerini de değerlendirmeden olmaz diye düşündük, kış sebzeleriyle hazırlayabileceğiniz turşu tariflerimizi hemen hazır ettik.
Kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. Turşunun olmasını beklediğiniz sırada arada bir suyunu kontrol etmeli ve azaldığı zaman içerisine turşu suyu ilavesi yapmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri