Sıvı tüketiminin yüksek olması gerektiği bir dönem olan emzirme döneminizde çorbaya da öğünlerinizde yer vermelisiniz. Hem besleyici hem de lezzetli çorba çeşitlerinin başında tarhana çorbası, havuç çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası, sebze çorbası, balık çorbası, tavuk ve et suyu ile hazırlanan çorbalar gelir.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır.
Her gün 2-3 bardak süt- yoğurt-ayran, Sebze ve meyve grubundan 5-6 porsiyon, Tahıl grubundan 5-8 porsiyon, Et- yumurta ve proteinlerden 3-4 porsiyon (1 adet yumurta ve 90 g et / tavuk / balık) tüketerek lohusalık dönemi beslenme gereksinimini karşılar.
Kalsiyum yönünden zengin olan süt, yoğurt ve peynir günlük düzenli olarak tüketilmelidir. (Günde en az 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, 2 dilim peynir) Protein yönünden zengin olduğundan; haftada 3-4 adet yumurta, her gün et, tavuk, balık, köfte, etli sebze yemeği veya kuru baklagil tüketilmelidir.
Bebeğe gaz yapmayan yiyecekler özellikle kuru yemiş veya kuru meyvedir. Gaz yapmayan lohusa yemekleri, ıspanak, pırasa, kırmızı et gibi yiyeceklerdir.
İlgili 36 soru bulundu
Gaz yapmayan çorbalar içeriklerinin yanında kıvamlarıyla da öne çıkar. Bu nedenle daha sıvı ya da püre gibi olan çorbalar kolay tüketilir. Gaz yapmayan çorba türleri arasında yoğurt çorbası, şehriye çorbası ve sebze çorbası öne çıkar.
Mercimek çorbası, ezogelin çorbası ve domates çorbası içerdikleri yüksek asit oranı nedeniyle gaz yapabilir.
Sebze çorbası içen anne adayı kendini daha iyi hisseder. Vitamin desteği olacağı için sütün gelmesi de kolaylaşır. Tahıllı çorbalar bir süre bağırsakları yoracağı için sebze ve yoğurtlu çorbalar tüketilmesi iyi olacaktır. Anne ayağa kalkıp rahatça yürüdüğü zaman çorbalara diğer yemekler de eşlik edebilir.
Mercimek, kuru fasulye vb. bakliyatlar, bulgur, buğday, süt, karalahana, lahana, brokoli, karnabahar, mısır gibi besinler gaz yapabilme ihtimali olan besinlerdir. Doğumdan sonraki ilk 15-20 günde bu besinlerden uzak durmakta fayda vardır.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Protein: Kırmızı et, keçi sütü, kefir, köy yumurtası, ev yoğurdu, humus, nohut, mercimek, fasulye, barbunya bol miktarda protein bulundurur. İyi birer enerji kaynağıdır. Tahin: Her gün bir çorba kaşığı tahin pekmezle ya da salataya eklenerek kullanımı süt üretimini artırır.
Kuru baklagil ve bulgur süt salınımını arttırır ancak aynı zamanda gaz da yapabilir. Eğer bebeğinizin gaz problemi yok ise haftada 3-4 gün kuru baklagil veya bulguru beslenmenizde bulundurmaya özen gösterin. Kuru hurma, kuru dut, kuru incir, kabak çekirdeği gibi besinlerin süt arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
Emziren annelerin beslenmeye ayrıca dikkat etmesi gerekir. Emziren annelerden salgılanan süt, annenin aldığı besinleri bebeğe taşır. Mercimek tüketiminde de bu durum dikkate alınmalıdır. Özellikle doğumdan sonraki ilk aylarda mercimek tüketmek, bebekte gaz sorununa neden olur.
Kuru incir, kuru üzüm, kayısı, hurma gibi besinler bilinen en iyi süt artırıcı (galactagogue) besinlerden birkaçıdır. Kuru meyvelerin anne sütünü artırmasını sağlayan faktör içeriğinde bol miktarda kalsiyum ve magnezyum bulunmasından kaynaklanır.
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır.
Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Ayrıca anne nikotin, yani sigara kullanmamalıdır.
Annenin gaz yapıcı besinlerden (süt, yoğurt, kuruyemiş, çikolata, limon ve turunçgiller, lahana, brokoli, çiğ sebzeler )uzak durarak, bebeğine düzenli kolik-gaz masajı yapması, bebeğin ayaklarını sıcak tutması, yatağının baş kısmını 15 derecelik bir eğimle yükseltmesi (hem reflüyü de önleyecektir), karnı eğer çok ...
Özellikle sezeryan doğum yapan annelerde sindirim sisteminin düzene girip annenin aktivite yapması artana kadarki süreç için önemlidir. Nohut, fasulye, mercimek çorbası, pilaki, piyaz gibi yemekler sakıncalıdır. Süt ve yoğurt gaz yapıcı karbonhidrat içeriğine sahiptir.
Süt ve süt ürünleri tüketimi süt üretimini de arttıracağından kesinlikle önerilmektedir. Doğum sonrasında katı gıdalar pek önerilmemektedir. Çorba tüketebilirsiniz, ancak tahıllı çorbalar da bağırsaklarınızı yoracağından, sebze ve yoğurt çorbası tercih edebilirsiniz.
Sezaryen doğum yapmış anneni ilk birkaç gün çok ıkınmaması gerektiği için az yağlı, az tuzlu ve gaz yapmayan besinler seçmelidir. Çorba gibi yiyecekler bu süreçte daha faydalı olurken yeni annenin bol bol sıvı tüketmesi gerekir.
Domates de gaz yapıcı bir besin kaynağı olduğu için emziren anneler domates tüketirse bebeğe de gaz geçecektir. Domatesin faydalı etkisinden istifade etmek adına belli oranda domates tüketilebilir. Fakat aşırı domates tüketimi bebeğin de gaz sancısı nedeniyle huzursuz olmasına neden olacaktır.
Bebeklere süt ve süt ürünleri doğrudan verildiğinde bazen gaz yapabilir. Ancak yoğurt çorbası halinde bebeklere yemek hazırlandığında gaz yapma riski ortadan kalkar. Yoğurt çorbası içen bebeklerin gelişimi sağlıklı şekilde ilerler ve sindirim sistemi kuvvetlenir.
Elma, şeftali, armut, erik, greyfurt gibi meyveler vücudun sindirmekte zorlandığı doğal şeker alkolü olan sorbitol içerir. Çilek, kavun, kiraz, üzüm, yaban mersini, avokado, kivi gibi meyveler ise anne sütüne gaz yapmayan meyvelerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri