Mobilyacılık, fırıncılık, kuaförlük, sağlık personeli, veterinerlik, marangozluk, tekstilcilik, doğramacılık, çay, tütün üretimi gibi birçok meslek grubunda çalışan kişilerde de astım oluşma riski yüksektir.
Mesleksel astım belirli bir iş ortamındaki etken ve koşullara bağlı olarak gelişen değişken hava yolu kısıtlanması ve/veya havayolu aşırı duyarlılığı ile karakterize bir hastalıktır. Endüstrileşmiş toplumlarda en sık rastlanan meslek hastalığıdır.
Astım hastalığının yaşam kalitesinde bozulmaya ve doğru tedavi edilmezse iş gücü kaybına yol açtığını belirten Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ferda Öner Erkekol, tozsuz, dumansız ve kokusuz ortamların astım hastaları için önemli olduğunu söyledi.
Mesleki astım (MA), iş yeri ortamında maruz kalınan maddelerin solunmasına bağlı olarak gelişen astımı ifade eder. Mesleki astım, mesleğe başladıktan sonra maruziyet ile gelişirken önceden var olan astımın işyerinde şiddetlenmesi ve yakınmaların artması işyerinde alevlenen astım olarak adlandırılır.
Şeker ve astım hastaları da yararlanabiliyor
Şeker hastası ya da astım hastası olanlar da sağlık kurulundan alınan yeterlilik raporu ile vergi indirimine başvurabiliyor. Alınacak vergi indirimi ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılacak başvuru sonucunda da erken emekli olunabiliyor.
İlgili 17 soru bulundu
İlaç Tedavisi Gerektiren Astım Astım tanısı olan, ilaç tedavisi kullanan tüm adayların işe girişi uygun değildir. Göğüs Ameliyatları Geçmiş ameliyatlar da dahil tüm adayların işe girişi uygun değildir. Sarkoidoz Geçmişte tanısı, tedavisi ve ameliyatı olanlar da dahil tüm adayların işe girişi uygun değildir.
Alerjik astıma yol açan, en çok bilinen tetikleyiciler arasında toz, polen, hayvan tüyü, nem, küf, keskin koku ve bazı gıdalar başta gelmektedir. Bu tür alerjik astımı tetikleme potansiyeli olan maddelere karşı dikkatli olunmalı ve bu tür ortamlardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
Astım, mikrobik olmayan kronik bir akciğer hastalığıdır.
Astım hava yollarının duyarlılığının artmasına bağlı olarak gelişen kronik bir hastalıktır. Tekrarlayan öksürük ve hışıltı ile karakterizedir. Astımda hem büyük hem küçük hava yolları etkilenebilir. Astım her yaşta görülebilirse de vakaların %30'u yaşamın ilk yılında ortaya çıkar.
Astım iyi tedavi edilmediğinde ağır ve ölümcül atak riski yükselir. Atakların sık olmasına neden olabilir ve gereksiz yere yüksek doz kortizon ilaç kullanımına yol açar. Ayrıca kronik tedavinin yetersiz ve düzensiz olması durumunda akciğerlerde gelişen ve uzun süren iltihap kronik değişikliklere neden olur.
Astım ataklarının bazı erken belirtileri şunlar olabilir: Geceleri sık ve kesik kesik öksürük. Konuşurken nefes yetmiyormuş hissi. Egzersiz sırasında çabuk yorulma ve kendini güçsüz hissetmek.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Pulmonolog, astım dahil olmak üzere solunum rahatsızlıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp uzmanıdır.
Hava yolu darlığı yapan astım, alerjik bronşit, kronik bronşit, amfizem gibi bir grup hastalığın ayrımı, bu hastalıkların ağırlık derecelerinin saptanması ve takibi için yapılan son derece önemli testlerdir.
Meslek hastalığı, sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik halleridir.
Başvuru yapmak isteyenler, en yakın SGK müdürlüğüne başvuru yaparak, dilekçesinde meslek hastalığına yönelik başvuru yaptığını, çalışma gücü kaybı ve meslekte kazanma gücü kayıp oranının incelenmesini talep edebilir. SGK, başvuranı yetkili bir hastaneye sevk eder.
Alerjik Astım Büyüdükçe Geçmez!
Sadece alerji saptanmayan çocuklar sıklıkla 6 yaş civarı astımı yenerler. Alerjik olup astım belirtileri 6 yaşından sonra da devam eden çocukların yaklaşık % 50'sinde 18 yaşında hastalık bulgularının kaybolduğu gözlenir. Ancak bu iyileşme geçicidir.
Astım (bronşial astma), küçük bronşların ve bronşiollerin, çeşitli uyaranlara aşırı tepki vermesinin sonucu ortaya çıkan, solunum yolu daralmasına sebep olan kronik bir rahatsızlıktır.
ASTIM EN YÜKSEK RİSK
Araştırma, yüksek tansiyon riskine ek olarak, alerjisi olan 39 ile 57 yaş arasındaki kişilerde koroner kalp hastalığı için daha yüksek risk buldu. Koroner kalp hastalığı, kalbe kan sağlayan arterlerin duvarlarında plak biriktiğinde ortaya çıkıyor.
Normalde astım kalıcı bir hastalık değildir. Tedavi ile kontrol altına alınıp bronşların açık tutulması sağlanabilmektedir. Ama kontrol altına alınmayan ve tedavi edilmeyen kişilerde havayollarındaki darlık kalıcı ve sabit hale gelebilmektedir.
Astım, hava yollarını etkileyen uzun süreli bir solunum rahatsızlığıdır. Astımı olan kişilerde, bir atak sırasında daralıp sıkılaşan iltihaplı hava yolları vardır. Bu, akciğerlere ulaşabilen oksijen miktarını kısıtlayarak nefes almayı çok zor ve bazen imkansız hale getirir. Astım atakları ölümcül olabilir.
"Son yıllarda yapılan araştırmalar, D vitamini ile astımın hem ortaya çıkması hem de kötüleşmesi arasında net ilişkiler göstermiştir.
Sigaranın yanı sıra alkol tüketimi de astım hastalarının uzak durması gereken bir alışkanlıktır. Özellikle astımlı genç kadınlarda erkeklere kıyasla 3 kat daha fazla görülen alkol ile astım alevlenmesinden kısmen reflü sorumlu tutulmaktadır.
Örneğin elma, portakal, nar, zencefil, zerdeçal, balık, ıspanak ve domates suyu astıma iyi gelen yiyecek ve içecekler arasında yer alır. Bunlarla birlikte süt ve yumurta gibi D vitamini içerikleri, karoten açısından zengin havuç ve yeşil yapraklı sebzeler de astıma iyi gelebilecek doğal yöntemlerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri