Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) görev yapan astronotlar, uzayda genellikle besin değeri yüksek dondurulmuş kuru gıdalar tüketiyor. Yiyeceklerin uzaydaki tadı yerçekimi olmadığı için çok farklı oluyor.
Yerçekiminin olmadığı bir ortamda acaba astronotlar nasıl besleniyor? Astronotların menüsünde çikolatalı kek ve ıstakoz da var. Astronotlara yemek hazırlayan bir Fransız aşçı uzay menüsünün sırlarını açıkladı. Astronotlar, uzayda genellikle besin değeri yüksek dondurulmuş kuru gıdalar tüketiyor.
Evet. Suyu bardağa dökemezsiniz, ancak pipetle torbadan içebilirsiniz. Üstelik çok da lezzetlidir; ne de olsa sizin ve mürettebatın diğer üyelerinin terinden ve idrarından geri dönüştürülüyor.
Uzay istasyonunda duş yoktur. Sabunlu bezle vücudunu silen astronot ıslak kağıtla sabunu temizleyip kurulanır. Saçlar, su ile durulamaya gerek olmayan özel şampuanla yıkanıp kağıt peçeteyle kurulanır.
Uzay kıyafetleri içindeki tuvalet problemleri bir yana uzay istasyonun da bu sistemlerde bir değişim söz konusu oldu. Tuvaletlerde vakumlu bir sistem söz konusu ve su kullanılmıyor. Atıklar farklı bir yerde biriktirilir ve uzay boşluğu ile buluşan bir tankta toplanır, böylece donduğu için kötü koku da olmaz.
İlgili 25 soru bulundu
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
İçlerinde de birer yatak. Astronot sayısının kabin sayısından fazla olduğu durumlar da olabiliyor. Bu durumda astronotlar, kendilerini herhangi bir yere emniyet kemerleriyle bağlayıp rahatça uyuyabiliyorlar. Astronotlar günde ortalama 8 saat uyurlar.
Uzayda regl olmanın sağlık açısından hiçbir problem oluşturmadığını gören bilim insanları mutlaka rahatlamıştır.
Astronotlar bunun için idrarlarını emen bir fan ile donatılmış huni kullanıyorlar. Bu yüzden havada süzülemiyorlar. Bir fan sistemine sahip huni idrarı çekerek vücuttan çıkarıyor.
Uzayda Kaç İnsan Var? Şu anda uzayda farklı milliyet, cinsiyet ve yaşlardan toplam 10 kişi görev yapıyor. Bu 10 kişiden 3 Rus uçuş mühendisi tam 932 gündür uzaydalar ve bu onları topluluğun en uzun süreli uzay çalışanları kılıyor. Tüm çalışanlara uzun ve sağlıklı bir ömür diliyoruz.
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır. Ay'a en kısa yolculuk 8 saat, 35 dakika olarak gerçekleşti.
Uzayda Günlük Temizlik
Uzay istasyonunun dünyanın etrafında bir tam turu yaklaşık 90dk sürer. Dolasıyla astronotlar, uzay istasyonundayken bir günde 15 kez gün doğumuna ve 15 kez gün batımına şahit olurlar. Astronotlar hafta içi 10 saat, hafta sonları da 5 saat çalışır. Astronotların güne başlama saati 06:00 dır.
Astronotlar boş zamanlarında en çok dünyayı izlemek ve kitap okumakla meşgul olurlar.
Roket atmosferin üstüne çıktığı zaman Dünya'nın çevresinde kavisli bir yol izler. Roketlerin yakıtları hızla tükendiğinden dolayı uzay aracı fırlattıktan sonra otomatik olarak ayrılıp Dünya yüzeyine geri dönerler. Dünya'ya dönerken bu uzay araçlarının hızının iyice düşmesi gerekir.
Uzayda tüketilen gıdalar; termostabilize, ışınlanmış, dondurulmuş, soğutulmuş, taze gıdalar, orta nemli gıdalar ve doğal formdaki gıdalar olarak farklı çeşittedir. Termostabilize yöntemi; bu yöntemde genellikle konserve şeklinde çorbalar, mezeler, erişteler ve tatlı gibi gıdalar tüketilmektedir.
Yörüngesi ve Dünya ile olan ilişkisi
Ay, sabit yıldızlara göre Dünya yörüngesinde her 27,3 günde bir tam tur atar. Ancak Dünya'da kendi yörüngesinde Güneş'in çevresinde döndüğü için Ay'ın evrelerinin dönüşümü için biraz daha uzun bir zaman, 29,5 gün gerekir.
Uzayda geçirdikleri süreye bağlı olarak aldıkları maaş 25000 dolara çıkabiliyor. Bir NASA astronotunun maaşı ise 170000 dolara ulaşabiliyor.
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
Bu kapsamda çok sayıda araştırma yapılmış, çok sayıda uzay aracı Aya gönderilmiştir. Ayla ilgili merak edilenlerden biri de Aya kaç günde gidildiğidir. Aya giden Apollo uzay aracı, bu yolculuğunu 3 gün 3 saat 49 dakikada tamamlamıştır.
Bu yapışkan bant, nay- lon torbanın astronotun kalçasına iyice yapışmasını sağlıyor. Uzayda tuvalet ih- tiyacını gideren astronot elleriyle bu bantların yanında bulunan bir vanayı açtığında idrarını dışarı atabiliyor.
Menstrüasyon döngülerinin birbirine yaklaştığı görüşünün ardında kadınların feromonlarının yakın mesafede birbiriyle etkileştiği ve aynı zamanda regl olmalarına neden olduğunu teorisi yatıyor.
Hâlihazırda dünya dışında basit bakteri formunda yaşam olabileceği yönünde hipotezler bulunmakla birlikte, günümüze kadar gözlemlenebilen herhangi bir dünya dışı yaşam bulunmamaktadır. Dünya dışı yaşamın varlığı hakkında araştırmalar yapan bilim dalına astrobiyoloji denir.
Uzay düşüncülerin aksine tamamıyla boş bir alan değildir; düşük yoğunluklu parçacıklar, ağırlıklı olarak hidrojen, helyum ve plazma, ayrıca elektromanyetik radyasyon, manyetik alanlar, nötrinolar, Kozmik toz ve kozmik ışınlar içeren sert vakumsu bir alandır.
Bir uzay aracında, Dünya'da olduğu gibi yatağa uzanıp uyuyamazsınız. Uzay boşluğunda, alışık olduğumuz yerçekimi yok ve bu nedenle herhangi bir zemin üzerinde oturmak yahut yatmak mümkün değil. Yerçekimsiz ortam nedeniyle en ufak bir hareketinizde yattığınız yerden kayıp gider, havalanıp uçarsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri