Evet. Suyu bardağa dökemezsiniz, ancak pipetle torbadan içebilirsiniz. Üstelik çok da lezzetlidir; ne de olsa sizin ve mürettebatın diğer üyelerinin terinden ve idrarından geri dönüştürülüyor.
yerçekimi olmadığı için astronotların atıkları dünya da olduğu gibi aşağı doğru düşmüyor. bu yüzden elektrik süpürgesine benzer ekipmanları kullanmak zorundalar. astronotlar küçük tuvaletlerini sarı uçlu bir vakum cihazına yapıyorlar. sıvı atıklar toplandıktan sonra içindeki su ayrıştırılıp tekrar kullanılmak üzere su ...
Çoğunlukla altı ay süren görevleri boyunca Dünya'dan uzakta kalan astronotlar, su ve hava gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için ISS'nin özel sistemlerinden yararlanıyor.
ISS'deki tuvaletler, çocuk bezi gibi olmasa da 19.000 dolarlık Rus yapımı tuvaletler birinci sınıf da değil. Bunun üzerine ise Whitson, "İdrar yapmak nispeten kolay" diyor. Astronotlar bunun için idrarlarını emen bir fan ile donatılmış huni kullanıyorlar.
Astronotlar, uzayda genellikle besin değeri yüksek dondurulmuş kuru gıdalar tüketiyor.
İlgili 36 soru bulundu
Peki ya uzayda regl olmak? Orada bulunan kadınlara göre "Tıpkı Dünya'da regl olmak gibi." 'Görünüşe göre regl kanı bir itme ile çıkıyor. Yerçekimi bunu hızlandırabilir ama çok da gerekli değil.
Uzay kıyafetleri içindeki tuvalet problemleri bir yana uzay istasyonun da bu sistemlerde bir değişim söz konusu oldu. Tuvaletlerde vakumlu bir sistem söz konusu ve su kullanılmıyor. Atıklar farklı bir yerde biriktirilir ve uzay boşluğu ile buluşan bir tankta toplanır, böylece donduğu için kötü koku da olmaz.
Su yerçekimi olmadığı için yere düşmüyor. Bu yüzden astronotların soyunması gerekmiyor. Başka bir torbadan özel sabun alan astronotlar, bunu suyla karıştırıp vücutlarına sürüyor. Saçlarını yıkamak için astronotlar yine kafalarına su sıkıyor, ardından özel şampuanı kafalarına sürüyor ve saçlarını kurutuyor.
Hava bu kadar kötüyken bir tişörtle dışarı çıkamazsın! Bir uzay giysinin Dünya'daki ağırlığı, içinde hiç kimse yokken 127 kilodur. Uzayda hiçbir ağırlığı yoktur, böylece astronotlar kolayca dolaşabilirler.
Bir uzay giysisinin fiyatı yaklaşık 12 milyon dolar olarak belirlenmiştir. Her astronot için özel bir uzay giysisi yapılmamasının yanında, üzerinde herhangi bir problem olmadığı sürece uzun yıllar boyunca tekrar tekrar kullanılabildiği düşünüldüğünde uygun maliyetli olduğu söylenebilir.
İnsan derisi, vücudumuzu sıkı bir şekilde saran bir “basınç kıyafeti” gibidir. Sadece uzay boşluğundaki sıfır basıncı değil, deniz altındaki 3-4 kat fazla basınçtan da bizi korur. Yani, basınç sıfıra düşünce kanınız kaynamaz, gaz haline geçmez.
Evet. Suyu bardağa dökemezsiniz, ancak pipetle torbadan içebilirsiniz. Üstelik çok da lezzetlidir; ne de olsa sizin ve mürettebatın diğer üyelerinin terinden ve idrarından geri dönüştürülüyor.
Kozmonotlara ayrıca görev yılı ve test uçuşları üzerinden ekstra ücret veriliyor. Uzayda geçirdikleri süreye bağlı olarak aldıkları maaş 25000 dolara çıkabiliyor. Bir NASA astronotunun maaşı ise 170000 dolara ulaşabiliyor.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır.
"MÜRETTEBAT İDRAR İÇMİYOR FİLTRELENMİŞ SU İÇİYOR"
Ayrıca astronotların idrar içtiklerini düşünenler için Williamson, "Mürettebat idrar içmiyor; onlar, dünyada içtiğimizden daha temiz olacak şekilde filtrelenmiş ve temizlenmiş içme suyunu tüketiyor" diye belirtti.
Bu özel elbise olmadan astronotlar uzay boşluğunda, Ay üzerinde veya herhangi bir gezegende yürüyemezler. Bir araçtan ötekine geçemezler. Bu, uzayda herhangi bir atmosfer bulunmamasından dolayı, astronotların herhangi bir solunum ekipmanı olmadan solunum yapamamalarından kaynaklanmaktadır.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda altı ay görev yapan astronotların boyu yaklaşık %3 artar. Yani 180 santimetre boyundaki bir astronot yaklaşık 5 santimetre uzar. Çünkü Dünya üzerinde omurgadaki diskler yer çekimi etkisi ile birbirine yaklaşırken, ağırlıksız ortamda bu durum gözlenmez.
Teksas Üniversitesi'nde 27 astronot üzerinde yapılan araştırmada nadir görülen bir hastalık keşfedildi. Buna göre bu astronotların kafatasında baskı artıyor, bu da beyni ve göz arkalarını sıkıştırıyor, sonuçta göz yuvarları deforme oluyor.
Ayla ilgili merak edilenlerden biri de Aya kaç günde gidildiğidir. Aya giden Apollo uzay aracı, bu yolculuğunu 3 gün 3 saat 49 dakikada tamamlamıştır. Aya yapılan yolculuklar insanlı olarak yapılabileceği gibi insansız şekilde de yapılmıştır.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Uyumak Zordur
Astronotların uykusu dünyaya göre düzenlenir ve dünyada akşam saat 9.30 olunca astronotlar uyur ve sekiz saat sonra zil sesiyle uyanır. Böylece dünyaya dönünceye kadar uyku düzenleri bozulmaz.
Yer çekimsiz ortam, astronotların kemiklerinin ve kaslarının zamanla zayıflamasına neden olur. Bu nedenle astronotlar sağlıklı kalabilmek için günde yaklaşık iki saat spor yaparlar.
Bu nedenle astonotların uyku bölmeleri uzay aracının duvarlarına dikey ya da yatay biçimde monte edilmiştir. Yerçekimsiz ortam söz konusu olduğunda, uyurken yatmanız veya ayakta durmanız arasında fark olmaz. Astronotlar bu nedenle dikey uyku bölümlerinde bağlanmış biçimde ayakta uyurlar.
Gezegenler arası uzayda, yani Güneş Sistemi'nin sınırları içinde, metreküpte ortalama 5 ila 100 milyon (106-108) kadar atom olur. Bunun yanında kilometreküpte 1.000 dolayında toz parçacığı bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri