Aşure günü, en az 10 Müslüman'a birer selam veya bir Müslüman'a 10 selam verilir. Fakir fukara sevindirilir. Aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde 2 rekat namaz kılınır.
Aşure Günü iki namaz kılınır... Biri Akşam ve Yatsı namazı arasında, diğeri ise öğle ve ikindi namazı arasında kılınır... Aşure Günü ikindi ve öğlen arasında kılınan 4 rekatlık namaz: Aşure Günü ikindi ve öğlen arasında kılınan 4 rekatlık namazda her rekatta Fatiha Suresi'nin ardından 50 defa İhlas Suresi okunur...
"Her kim Âşûrâ gecesinde her rekatında bir kere Fatiha ve 3 kere İhlas Suresi'ni okuyarak 2 rekat nafile namaz kılar ve namazı bitirince 70 kere: [Sübhanallahi velhamdülillahi velâ ilâhe illallahu vallahu ekber.
AŞURE GÜNÜ GECESİ İÇİN 100 REKATLIK NAMAZ KILINIŞI
100 rekat kılınır. Her rekatta 1 Fatiha+3 İhlas Suresi okunur. Namaz bittikten sonra 70 kere: ''Sübhanallahi velhamdülillahi velâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Velâ havle velâ guvvete illabillahilaliyyiz azîm.''okunur.
Namazdan sonra ise dua edilir. Aşure Günü Namazı'na nasıl niyet edilir? 6 Rekatlık Aşure günü Namazı'na "Niyet ettim Ya Rabbi! Senin Rıza-i Şerifin için namaz kılmaya" Allah-u Ekber diyerek niyet edilir ve namaza böyle başlanır.
İlgili 26 soru bulundu
Aynı zamanda Aşure günü öğlen ile ikindi arasında kılınması tavsiye edilen 4 rekatlık bir namaz bulunmaktadır. Her rek'atta 1 Fâtiha, 50 İhlâs-ı Şerif okunur.
Muharrem Ayında Namaz Nasıl Kılınmalı? İlk gece namazı her rekatta 1 Fatiha, 10 Ayet el Kursi, 10 İhlas okunarak 10 rekat kılınır. Geceler önce geldiği için 2023 yılında bu namaz 18 Temmuz Salı'yı 19 Temmuz Çarşamba'ya bağlayan gece eda edilir. İlk gününde ise 2 rekatlı Hicri yeni yıl niyetiyle namaz kılınabilir.
Aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde 2 rekat namaz kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 50 İhlas-ı Şerif okunur. Namazdan sonra 100 defa; "Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammedin ve Ademe ve Nuhın ve İbrahime ve Musa ve İsa vema beynehüm mine'n-nebiyyine ve'l-mürselin.
Teheccüd namazı, yatsı namazını kılıp bir miktar uyuduktan sonra kalkılıp gece kılınan nafile bir namazdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rekât namaz kılarsa, Allah'ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılır.”
100 Rekatlık Namaza "Ya Rabbi,senin rıza-i şerifin için namaza. Beni afv-ı ilahine,feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasveti kalpden,dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip,süeda(iyiler) defterine kaydeyle." diyerek niyet edilir. Bu şekilde niyet edemeyenler "hacet namazına,hayır namazına" diye niyet edilebilir.
Yâ zel-celâli vel-ikrâm. Bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn, Ve sallâllâhü alâ seyyidinâ Muhammedin vel alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn." biçiminde olmaktadır.
Muharrem ayının onuncu günü olarak kabul edilen Aşure günü bu yıl 8 Ağustos 2022 Pazartesi gününe denk geliyor.
Teheccüd namazı nafile bir namaz olup kılması oldukça faziletlidir. Bu namaz gece yarısı kılınır. Yatsı namazını kıldıktan sonra uyuduktan sonra gece yarısı tekrar kalkarak kılınmaktadır. Teheccüd namazının iki-sekiz rekât arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir.
Yapacağınız aşureyi Allah rızası için, hayır ve bereket niyetiyle hazırladığınızı kalbinizden geçirin. Aşure yapmaya başlamadan önce kısa bir dua edebilir, Allah'tan niyetinizi kabul etmesini ve hazırlayacağınız aşureyi hayırlı kılmasını dilemek için niyazda bulunabilirsiniz.
İslam inancına göre, bir sene boyunca hasta olmamak için Aşure Günü gül suyuna 7 Fatiha okunuyor. 10 Muharrem'de 70 defa “hasbinallah ve nimel vekil” zikri çektikten sonra 7 defa okunması tavsiye edilen dua.
Halk arasında inanca göre, Aşure Günü eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur. Aşure günü alışverişinde genellikle evde en çok kullanılan malzemelerden; Şeker, tuz, pirinç, bulgur ve çay gibi malzemeler tercih edilir.
Teheccüd namazı da diğer namazlar gibidir. Teheccüd namazında Sübhaneke, Fatiha, Ettehiyyatü, Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbena sureleri okunabilir.
Akşam namazının sünneti gibi kılınır. Dört rekât olarak kılındığında, ikinci rekât sonunda teşehhüd için oturulduğunda “tahiyyat”tan sonra “Allahümme salli” ve “Allahümme barik” okunur. Üçüncü rekât için ayağa kalkıldığında önce “Sübhaneke duası” okunur, sonra “Eûzü besmele” çekilir ve Fatiha suresi okunur.
Teheccüd namazı İslam dinine göre yatsı namazından sonra ya da gecenin bir yarısında uykudan kalkılarak kılınan bir namaz olmaktadır. Bir süre uyunduktan sonra kılınması daha faziletli olan bu namaz uyumadan da yerine getirilmektedir.
Diyanet'te yer alan bilgilere göre, mübarek gün ve gecelerde farz, vacip hükmünde bağlayıcı özel bir ibadet şekli yoktur. Aşure günü namazı kuşluk vaktinde kılınır; yine öğle ve ikindi arasında da namaz kılınabilir.
Bu ay içinde; perşembe, cuma, cumartesi günleri peşbeşe oruç tutulursa 900 senelik nafile oruç sevabı verilir. Muharrem ayının biri ile onu arasında bir defa olmak üzere, 2 rekatte bir selam vererek 6 rekat Namaz kılınır.
Aşure günü, İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan ve Muharrem ayının 10. gününde kutlanan bir gündür. Bu özel günde, aşure tatlısının yapılması ve dağıtılması gibi çeşitli ritüeller gerçekleştirilir. Aşure zamanı ise, İslam takvimine göre yılın ilk ayı olan Muharrem ayına verilen isimdir.
Muharrem ayının ilk günü, her birinde besmele ile 1000 İhlâs-ı Şerif okuyanları, Cenab-ı Hakk lütfu Keremiyle huzuruna bu âlemden kul borcu ile götürmeyecektir. Gecesini de ibadetle ihya etmek lazımdır. Muharrem ayının ilk gecesi şu niyetle tesbih namazı kılmak gerekir.
Mübarek gün ve gecelerde farz, vacip hükmünde bağlayıcı özel bir ibadet şekli yoktur. Sahih kaynaklarda Muharrem ayına özel bir nâfile namazın olduğuna dair herhangi bir rivâyet mevcut değildir. Mübarek gün ve gecelerde kaza namazları olanların öncelikle kaza namazlarını kılmaları uygun olur.
Bununla birlikte Muharrem ayının ilk on gününde bir defaya mahsus olmak üzere akşam namazı ile yatsı namazı arasında da 6 rekat bir namaz kılınması tavsiye ediliyor…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri