Bunun için ilk olarak ılık su dolu bir kabın içerisine bulaşık deterjanı damlatılır. Ardından takılar bu kabın içerisine alınır. 15-20 dakika kadar bekledikten sonra takılar çıkarılır ve bir diş fırçası yardımıyla temizlenir. Daha sonra ılık suyla yıkanır ve bir bez ile kurulanır.
Amonyak ile Altın Parlatma
Amonyak, altın parlatma yöntemleri arasından oldukça etkili bir yöntemdir. Az bir miktar amonyak, su ile karıştırılır. Altın takılar, bu karışımın olduğu kabın içerisinde 2-3 dakika bekletilir. Zaman dolduktan sonra takılar, ılık su ile durulanır ve bir bez ile kurulanır.
Amonyak hemen herkes tarafından bilinmekte olan bir üründür. Kararmış olan altınların parlaması için kullanılan ürünlerden bir tanesidir. Su ve amonyak karışımında bekletilmekte olan altınlar birkaç dakika sonra çıkarılarak durulanmaktadır. Ardından oldukça parlak bir altın görünümü elde edilmektedir.
çelik bilyeler, amonyaklı deterjan veya temizlik şampuanı doldurulur. Temizlenecek parça veya parçalar, kabin içine bırakılarak motor çalıştırılır. Bilyeler dönme hareketiyle devamlı hareket ederek su ile beraber parçaların en ayrıntılı noktalarına temas eder ve yüzeyleri temizleyerek parlatır.
Bir kaba yarım su bardağı su ve bir yemek kaşığı karbonat koyun. Yumuşak uçlu bir diş fırçasını karışıma batırın. Diş fırçası ile hafifçe altın takılarınızı ovun. İşlem tamamlandıktan sonra ılık su ile altın takılarınızı durulayın ve yumuşak bir bezle kurulayın.
İlgili 18 soru bulundu
Tuz ve karbonat ve sıcak su altın temizliğinde oldukça verimli sonuçlar veren bir karışım elde etmenizi sağlar. Yeterince derin bir kâsede kaynar suya tuz ve karbonat ilave ederek yeterince karıştığından emin olun. Akabinde parlatmak istediğiniz altınlarınızı bu karışım içerisinde 10 dakika banyo yaptırın.
Bunun için ilk olarak ılık su dolu bir kabın içerisine bulaşık deterjanı damlatılır. Ardından takılar bu kabın içerisine alınır. 15-20 dakika kadar bekledikten sonra takılar çıkarılır ve bir diş fırçası yardımıyla temizlenir. Daha sonra ılık suyla yıkanır ve bir bez ile kurulanır.
Elinizdeki altın zincir, yüzük, küpe gibi aksesuarların yüzeyine birkaç damla sirke damlatarak gerçekliğini test edebilirsiniz. 15 dakika sonra ürünü kontrol ettiğinizde renk değişimleri gözlemlediyseniz ürününüz sahte demektir.
Kararan altın takıların temizliği için bir kabın içine yeterince su konur. 2 yemek kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı sirke eklenerek güzelce karıştırılır. Bu suya batırılan diş fırçası ile takılar hafif hafif fırçalanır. Ardından ılık suyla durulanan takılar bir bezle güzelce kurulanır.
Takıları koyacağınız kabın içine biraz bulaşık deterjanı ve su ekleyerek bunları güzelce karıştırın. Temizlemek istediğiniz takıları bu kabın içine alın ve diş fırçası ile fazla bastırmadan fırçalayın. Uygulama sonrasında takıları sudan çıkarıp durulayın ve temiz bir bez ile güzelce kurulayın.
Altın kararma sebepleri; sabun ve yağ kalıntılarının birikmesi gibi faktörlere dayanır. Kuyumcular, altının ilk günkü gibi parlamasını sağlamak için profesyonel bir ortamda çeşitli altın parlatma teknikleri kullanırlar.
Hayır kararmaz. Kullanıma bağlı olarak; kozmetikler, kimyasal ( çamaşır suyu vb.) ürünler altınlarda matlaşmaya neden olur.
İşte altınlarınızı parlatma ve temizlenmek için 2 öneri: 1 litre su içine 1 fincan kadar rendelenmiş beyaz sabun ve aynı oranda amonyak ilave edilir. Bu karışım yaklaşık olarak 45 dakika kadar bekletilir. Bekleme sonunda altınlar çıkarılır ve sonra soğuk su ile iyice durulanır.
Beyaz altın tercih edenlerin en sık karşılaştığı sıkıntı bir süre sonra altının sararması. Altını beyazlatmak için kullanılan rodyum, platin kökenli sert ve beyaz bir metaldir. Rodyum tabakası zamanla aşınır ve altın sararmaya başlar. Aslında buna sararma demek yanlış olur, altın kendi rengi döner.
Altının gerçekliğini test etmek için en kesin yöntemlerden biri altını bir seramik üzerine sürtmektir. Seramiğin sırlanmamış olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için bir tabağın arkasını kullanabilirsiniz. Altını hafifçe sürttüğünüzde eğer gerçek değilse siyah bir iz bırakır.
Sirke-karbonat ve tuz-limon ikilisi gümüş yüzük parlatmak için kullanılabilir. 2'şer yemek kaşığı sirke-karbonat ya da tuz-limon karışımıyla işe başlayabilirsiniz. Gümüş takıyı bu karışımda yarım saat beklettikten sonra yumuşak bir bezle silmeniz yeterli olur. Yüzeydeki kararma bu şekilde giderilir..
Çok fazla kararan aksesuarlarınız var ise tuzlu su içinde birkaç dakika altın ve gümüşü kaynatarak yoğun kararmalarda da kurtulabilirsiniz. Karbonat da tuz gibi kararan yüzeyleri temizlemek için kullanılan bir malzemedir. Parlatmak istediğiniz takıları karbonat ile ovalayarak durulamalısınız.
Kararan kolyeler için en yöntem sirke ve karbonat kullanmak. 1 yemek kaşığı su, 1 yemek kaşığı sirke, 1 tatlı kaşığı karbonatı karıştırın. Kararan kolyenizi bu karışımın içine koyun ve 1 saat kadar bekletin. Ardından bir bez ile kolyenizi silin.
Kararan ya da eski parlaklığını kaybeden gümüş yüzüğe yumuşak kıllı bir fırça ya da bir peçete yardımıyla diş macunu sürülür ve yavaş hareketlerle yüzük fırçalanır ya da ovulur. Gümüş yüzük, ılık su dolu bir kabın içinde 30-40 dakika kadar bekletilir ve ardından bol su ile yıkanır. Yumuşak bir bez ile kurulanır.
Sirke ile altın parlatma: Altın sirkeli suda bekletilir mi? Ardından takıları bir kaseye koyun ve üzerini tamamen kaplayacak şekilde sirke dökün. Akan su altında yıkamadan önce 5 dakika bekletin. Yumuşak bir bezle kurulayın ve gerekirse işlemi tekrarlayın.
Altının kendi rengi sarıdır ve gümüş gibi oksitlenmez, rengi hep sarıdır.
Bu durum ise bireyin istediği ayarı ve damgayı içeren altını almasını mümkün kılar. En yaygın damgalar ve ayarları şu şekildedir: 22 ayar altın, %91,6 saflık oranına sahiptir. Bu nedenle, bu altın 22 damga işareti ile işaretlenir.
Diş Macunu İle Altın Parlatma
Fırçanın üzerine az miktarda diş macunu sıkılmalıdır. Beyaz altın alyans veya sarı altın alyans sonrasında fırça ile fırçalanır. Alyans yeteri kadar fırçalandıktan sonra ılık su ile durulanmalıdır. Sonrasında alyansı bezle kurulayarak yüzük parlatma işlemini bitirebilirsiniz.
Üretim süreçleri doğru yapılmamış, içine altın haricinde katılan katkıların doğru kullanılmadığı durumlarda 22 ayar altın takılar bile kararma yapmaktadır.
Karbonatlı su yöntemi, yüzük nasıl parlatılır, sorusunun ilk yanıtıdır. 2 yemek kaşığı karbonat ve bir miktar su ile hazırlanan solüsyon içerisinde yüzük iyice ovulur. Ovma işlemi sonrasında ise altın ılık su yardımı ile iyice durulanır. Yapılacak kurutma işlemi sonrasında yüzük parlat bir görüntüye kavuşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri