Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde Yahudiler sadece Muharrem ayının 10. (âşûrâ) gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için Peygamberimiz (s.a.s.) öncesine veya sonuna bir gün ilave edilerek oruç tutulmasını tavsiye etmiştir.
Muharrem orucu kaç gün sorusuna cevaben Diyanet'in verdiği cevapta şöyle açıklayıcı bir kesit vardır: “Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde Yahûdiler sadece Muharrem ayının 10. (âşûrâ) gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için öncesine veya sonuna bir gün ilave edilerek oruç tutulmasını tavsiye etmiştir.
Aşure günü oruç tutulurken önemli olan aşure gününü yalnız tutmamaktır. Bir önceki veya sonraki günü ilaveyle iki gün oruç tutulabileceği gibi her ikisini de ilave ederek üç gün de tutulabilir.
Cuma günü kazaya kalan farz veya adak gibi vacip bir oruç tutmakta sakınca yoktur. Cuma günü nâfile oruç tutmak isteyenlerin, bir gün önce veya sonrasında da oruç tutması uygun olur. Oruç tutmak için özellikle cuma gününü seçmenin mekruh oluşu, bu günün Müslümanların haftalık bayram günü kabul edilmesindendir.
Hicri yılbaşı olarak kabul edilen Muharrem ayında aşure günü yer almaktadır. Bu değerli dönemde ise aşure günü orucu tutulur ve farklı ibadetler yerine getirilir. Muharrem ayı orucu, İslam takvimindeki ilk ay olan Muharrem'in dokuzuncu, onuncu ve on birinci günlerinde tutulan nafile oruçlardır.
İlgili 19 soru bulundu
Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde Yahudiler sadece Muharrem ayının 10. (âşûrâ) gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için Peygamberimiz (s.a.s.) öncesine veya sonuna bir gün ilave edilerek oruç tutulmasını tavsiye etmiştir.
AŞURE GÜNÜ CUMAYA DENK GELİRSE NE OLUR? 'Aşure Günü cumaya denk gelirse kıyamet mi kopar?' İslami kaynaklara göre böyle bir gerçeklik yok. coştuğu ve bollaştığı bir aydır.
Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki aşure orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400). Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır.
Muharrem ayı Hicri takvimine göre Hz. Muhammed'in ashabıyla birlikte inançlarını koruyabilmek adına Mekke'den Medine'ye göç etmesi zamanına denk gelir. Aşure günü Muharrem ayının 10. günü 28 Temmuz 2023 Cuma günüdür. Muharrem ayının 10. gününden itibaren ay boyunca aşure yapılıp dağıtılabilir.
sünnetine uygun davranışlardan biridir. Bu nedenle aşure gününde oruç tutarak peygamberin sünnetini takip etmek, sevap kazandırır. Aşure günü orucu tutmak, geçmiş yıllardaki günahların affedilmesine vesile olabilir. Hadislerde, bu günün orucunun geçmiş bir yıl içindeki günahların affına sebep olduğu belirtilir.
Kim, Âşure orucu tutarsa o kişinin bir yıllık günahı bağışlanır.” Taberani Mucemu'l-Evsad, Tergib ve Terhib 2/466 5) Er-Rübeyyi binti Muavviz (Radiyallahu Anha) şöyle dedi: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Âşure gününün sabahında Ensar köylerine haber gönderip şöyle buyurdu: “Herkim iftar ederek sabahladı ise günün ...
Muharrem ayının 10. günü olan aşure günü 2023 yılında 28 Temmuz Cuma gününe denk geliyor. Bu kapsamda, yalnızca aşure gününü oruçlu geçirmek isteyenler, 27 Temmuz Perşembe gecesi sahur yapmalı ve 28 Temmuz Cuma gününü oruçlu geçirerek akşam ezanıyla birlikte iftarını yapmalıdır.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER? Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
Resûlullah (s.a.s.), bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ramazan'dan sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem'de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]).
Muhammed'in (s.a.v.) Mekke'den Medine'ye hicret ettiği günler olduğu için özellikle bu günlerde tutulur. Ancak sadece Aşure Günü olan onuncu günü oruç tutmak da mümkündür. Bu oruçlar sünnet oruçlardır, yani zorunlu değil, yapılması teşvik edilen gönüllü ibadetlerdir.
Başka bir hadiste de âşûrâ orucuna işaret ederek "Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur." (Tirmizî, Savm, 40) buyurmuştur. Aşure orucuna nasıl niyet edilir? Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir.
AŞURE GÜNÜ SON TARİH
Muharrem ayının 10'uncu günü yani Aşure Günü ise 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geldi. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos Perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam edecek. Aşure dağıtımı da muharrem ayının son gününe kadar yani 16 Ağustos Perşembe gününe kadar yapılabiliyor.
Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos Perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor. AŞURE DAĞITIMI KAÇ GÜN SÜRER? Aşure dağıtımı muharrem ayının son gününe kadar yani 16 Ağustos Perşembe gününe kadar yapılabiliyor. Muharrem ayı aynı zamanda aşure ayı olarak da biliniyor.
Dini günler takviminde yer alan bilgilere göre 2023 yılında muharrem ayı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü başlayacak. Bu aynı zamanda hicri yılbaşı olacak ve hicri takvime göre 1444 yılı sona erecek ve 1445 yılı başlayacak.
Sahura kalkmadan oruç tutulur mu günah mı diye kafası karışanlar olabilir, sahurun da oruç tutarken farz olduğunu düşünenler de olabilir. Bu soruların cevabı hayırdır.
Değerli âlim Muhammed b. Salih el-Useymîn -Allah ona rahmet etsin- de bu konuda şöyle demiştir: "Her kim, üzerinde Ramazan'dan kalan kaza orucu olduğu halde Arefe günü veya Âşûrâ günü oruç tutarsa, orucu sahihtir.
Âşûrâ günü orucu, geçen senenin günahlarına keffâret olur. "Arefe gününün orucunun,(oruç tutan kimsenin) bir önceki sene ile bir sene sonraki senenin (küçük) günahlarına keffâret olmasını ümit ederim.
Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü, bu yıl 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor.
Hz. Peygamberin (s.a.s.) yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharrem'in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Ebû Dâvûd, Savm, 66); bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir (Bkz. Ahmed b.
Muharrem ayı 19 Temmuz 2023 Çarşamba günü başladı. Muharrem orucuna dair Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanıtı şöyle; Muharrem ayı içerisinde oruç tutmak, müstehabtır. Bu ayın başında, sonunda veya ortasında yani 13, 14, 15'inci günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11'inci günlerinde oruç tutulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri