Aynı zamanda Aşure günü öğlen ile ikindi arasında kılınması tavsiye edilen 4 rekatlık bir namaz bulunmaktadır. Her rek'atta 1 Fâtiha, 50 İhlâs-ı Şerif okunur. Bu namazdan sonra: 70 istiğfâr-ı şerif, 70 salavât-ı şerife, 70 defa da: Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyil-azıym denir.
Aşure günü, en az 10 Müslüman'a birer selam veya bir Müslüman'a 10 selam verilir. Fakir fukara sevindirilir. Aşure gününe mahsus olmak üzere kuşluk vaktinde 2 rekat namaz kılınır.
Muharrem ayı Hicri takvimine göre Hz. Muhammed'in ashabıyla birlikte inançlarını koruyabilmek adına Mekke'den Medine'ye göç etmesi zamanına denk gelir. Aşure günü Muharrem ayının 10. günü 28 Temmuz 2023 Cuma günüdür. Muharrem ayının 10. gününden itibaren ay boyunca aşure yapılıp dağıtılabilir.
Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
Aşure Günü öğle ve ikindi arasında 4 rekat namaz kılınır. Her rekatta 1 Fatiha, 50 İhlas okunur. Namazdan sonra 70 istiğfar, 70 salavat, 70 defa da "Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyil-azim." denilir. - Aşure gecesi teheccüd namazı ve mümkünse tesbih namazı kılınmalıdır...
İlgili 30 soru bulundu
Namazdan sonra ise dua edilir. Aşure Günü Namazı'na nasıl niyet edilir? 6 Rekatlık Aşure günü Namazı'na "Niyet ettim Ya Rabbi! Senin Rıza-i Şerifin için namaz kılmaya" Allah-u Ekber diyerek niyet edilir ve namaza böyle başlanır.
Başka bir hadiste de âşûrâ orucuna işaret ederek "Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur." (Tirmizî, Savm, 40) buyurmuştur. Aşure orucuna nasıl niyet edilir? Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir.
İslam inancına göre, bir sene boyunca hasta olmamak için Aşure Günü gül suyuna 7 Fatiha okunuyor. 10 Muharrem'de 70 defa “hasbinallah ve nimel vekil” zikri çektikten sonra 7 defa okunması tavsiye edilen dua.
AŞURE GÜNÜ CUMAYA DENK GELİRSE NE OLUR? 'Aşure Günü cumaya denk gelirse kıyamet mi kopar?' İslami kaynaklara göre böyle bir gerçeklik yok. coştuğu ve bollaştığı bir aydır.
AŞURE GÜNÜ SON TARİH
Muharrem ayının 10'uncu günü yani Aşure Günü ise 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geldi. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos Perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam edecek. Aşure dağıtımı da muharrem ayının son gününe kadar yani 16 Ağustos Perşembe gününe kadar yapılabiliyor.
Halk arasında inanca göre, Aşure Günü eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur. Aşure günü alışverişinde genellikle evde en çok kullanılan malzemelerden; Şeker, tuz, pirinç, bulgur ve çay gibi malzemeler tercih edilir.
Muharrem Ayı'nın onuncu günü yani Aşure Günü oruç tutmak Hanefilere göre vacip, Şafiilere göre ise müekked sünnetir. Ancak oruç tek olarak tutulmaz. Yani 9. ve 10. gün ya da 10. veya 11. gün olarak veya 9, 10 ve 11. gün olarak 2 veya üçlü olarak tutulur. Tek başında Aşure Günü oruç tutumak doğru bulunmaz.
Nuh "aleyhisselam" gemide aşure tatlısı pişirdiği için müslümanların Muharremin onuncu günü aşure pişirmesi ibadet olmaz. Muhammed "aleyhisselam" ve Eshab-ı kiram "radıyallahü anhüm ecma'in" böyle yapmadı. Bugün aşure pişirmeyi ibadet sanmak, bidattir, günahtır.
Aynı zamanda Aşure günü öğlen ile ikindi arasında kılınması tavsiye edilen 4 rekatlık bir namaz bulunmaktadır. Her rek'atta 1 Fâtiha, 50 İhlâs-ı Şerif okunur. Bu namazdan sonra: 70 istiğfâr-ı şerif, 70 salavât-ı şerife, 70 defa da: Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi'l-aliyyil-azıym denir.
Diyanet'te yer alan bilgilere göre, mübarek gün ve gecelerde farz, vacip hükmünde bağlayıcı özel bir ibadet şekli yoktur. Aşure günü namazı kuşluk vaktinde kılınır; yine öğle ve ikindi arasında da namaz kılınabilir.
AŞURE GÜNÜ GECESİ İÇİN 100 REKATLIK NAMAZ KILINIŞI
100 rekat kılınır. Her rekatta 1 Fatiha+3 İhlas Suresi okunur. Namaz bittikten sonra 70 kere: ''Sübhanallahi velhamdülillahi velâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Velâ havle velâ guvvete illabillahilaliyyiz azîm.''okunur.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER? Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
Alevî inancında Aşûre Günü ve Muharrem Mâtemi
Matem süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez, kurban kesilmez ve et yenmez. Matem boyunca hiçbir canlıya eziyet edilmez. Kimsenin kalbini kırmamak, dili ile kimseyi incitmemek, kimse hakkında dedikodu yapmamak Mâtem Orucu'nun temel ilkesidir.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BİTİYOR? Muharrem ayının 10'uncu günü yani Aşure günü ise 28 Temmuz 2023 Cuma gününe denk geliyor. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos Perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor.
Aşure gününde 786 Besmele-i Şerîf Her Ne Niyet Üzerine Okunursa Kabul Olur… Aşure Günü Akşamla Yatsı Arası (40 ) FATİHÂ-İ ŞERÎF Ne Niyet Üzerine Okunursa Kabul Olur.. 1- Bismillahirrahmânirrahîm.
Aşure Namazı
Her rekatta bir Fatiha 15 İhlas okunarak dördüncü rekatta selam verilir. Bu namazı kılanın elli sene geçmiş, elli sene de gelecek günahlarını Allah-u Teâlâ mağfiret eder.
Aşure günü ikindi ve öğlen arasında kılınan 4 rekatlık namaz: Aşure günü ikindi ve öğlen arasında kılınan 4 rekatlık namazda her rekatta Fatiha Suresi'nin ardından 50 defa İhlas Suresi okunur. Aşure günü akşam ve yatsı namazı arasında kılınan 6 rekat namaz: "Niyet eyledim Ya Rabbi, senin rıza-i şerifin için namaza.
AŞURE ORUCU İÇİN NASIL NİYET EDİLİR? Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki aşure orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).
Aşure fakirlere, komşulara, arkadaşlara ve akrabalara dağıtılır. Evliya Çelebi'nin Seyahatname kitabında "Aşure, Muharrem'in onuncu günü yapılması gereken bir aştır." der.
Muharrem ayının 10. gününde aşure, yaygın olarak Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişini anmak için yapılmaktadır. Aşure geleneğini uygulayan toplulukların bu güne yükledikleri anlama göre aşurenin içine konan malzeme, yapılış tarihi ve amacı değişiklik göstermektedir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri