Gluten içermeyen ürünler arasında ise mısır, beyaz pirinç, soya, karabuğday, patates unu, keten tohumu, mercimek, fasulye, nohut, fındık, fıstık, badem, ceviz, meyveler, sebzeler, peynir, mandıra sütü, yoğurt, turşu, boza, sirke, nar suyu ve nar ekşisi sayabiliriz” diye konuştu.
Badem gluten içermiyor. Bademden elde edilen ve çapraz kontaminasyona uğramamış badem sütü de dolayısıyla glutensiz beslenen kişiler için güvenli bir süt alternatifi olabiliyor.
Ceviz, fındık, kabuklu yer fıstığı, kaju gibi yemişler doğal olarak glütensizdir.
Tüm işlenmemiş kabuklu kuru yemiş türleri, yer fıstığı, ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve badem. *Paketlenenler ve işlenmiş olan, tuzlanan kuru yemişler gluten içermektedir.
Badem unu olarak da bilinen badem tozu, öğütülmüş bütün bademlerden yapılır ve sağlıklı besin kaynağıdır. Gluten içermez ve vegan tüketime uygundur.
İlgili 27 soru bulundu
Kavururken bile glüten olmaz ve bu madde hiçbir kahveye eklenmez.
En çok tercih edilen glütensiz un çeşitlerinin başında nohut unu, kinoa unu, Karabuğday Unu, keçiboynuzu unu, Hindistan cevizi unu geliyor. Mesela nohut ununun protein içeriği yüksektir. Beyaz una nazaran daha yapışkan bir un çeşidi.
Çiğ olarak tüketilen çerezlerde gluten bulunmadığı için çölyak hastaları için herhangi bir risk faktörü oluşturmamaktadır.
Kavrulmuş fındıkların öğütülmesi ile elde edilen fındık unu, beyaz una kıyasla daha besleyici ve daha aromalı bir un alternatifidir. Glüten içermediği için çölyak hastaları ve glüten hassasiyeti olan kişilerin kullanımına uygundur.
Pek çok kişi için faydalı olabilen gluten proteini çölyak hastaları için risk arz eder. Patates tahıl ürünü olmadığı için nişasta içeren faydalı bir sebze olduğundan dolayı gluten içermez.
Nohut unu gluten içermez. Bu nedenle, gluten tüketmemesi gereken çölyak hastaları tarafından sıklıkla kullanılır. Çölyak hastaları, gluten içeren buğday unlarının yerine nohut ununu tercih edebilmektedirler. Nohut ununun besin değeri de oldukça yüksektir.
Gluten İçermeyen Güvenilir Yiyecekler:
Mısır, Pirinç, Patates, Kestane unu, Nohut unu, Soya unu, üzüm çekirdeği unu, tapioka, Yumurta, Reçel, Bal, Baharat ve bitki içermeyen sirke çeşitleri.
Acıbadem, içerdiği toksik maddeler nedeni ile yenilmesi uygun bir besin değildir. İsminde acı sözcüğü olsa da mutfağınızda kullanılan badem “tatlı” badem olmalıdır. Çiğ badem glüten içermez. Paketlenenler ve işlenmiş olan, kuruyemişler glüten içerebilmektedir.
Gluten yalnızca buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein olduğundan, sütten elde edilen peynirin doğal olarak gluten içermemesi gerekiyor.
İçinde gluten bulunan tahıllar arasında arpa, buğday kepeği, buğday tohumu, bulgur, çavdar, durum, irmik, kavuzlu buğday, Horasan buğdayı, kuskus, çavdar, buğday melezi olan mir, tam buğday ve tritikale sayılabilir.
Gluten alerjisi olan bir kişi, gluten tüketiminden sonra ciddi ve hızlı bir şekilde alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu reaksiyonlar arasında, deride kuruluk, kaşıntı ve döküntü, aşırı kilo kaybı veya kilo alımı, kusma ve ishal, karın ağrısı ve rahatsızlığı gibi belirtiler yer alabilir.
Glutensiz Besinler Nelerdir? Pirinç, mısır, nohut, darı, kara buğday, amaranth, kinoa gibi gıdalar glutensizdir. Ayrıca raflarda yer alan ve üzerinde 'Glutensiz' ibaresi bulunan un, makarna, şehriye, çikolata, kraker ve irmik gibi besinler glütensiz beslenmede tercih edilebilir.
Çikolata ve bitter çikolata saf haliyle gluten içermez. Ancak birçok çikolata türü üretilme biçimleri veya katkı maddeleri nedeniyle gluten içerebilir. Çikolata işlenirken içerisine diğer bileşenler girer. Süt, tuz ve şeker gibi bileşenler çikolata üretilirken kullanılır.
Glüten içermeyen ürünlerin üzerinde genellikle tek bir çizgi ya da çarpı işareti olan bir tahıl resmi yer almaktadır. Bununla birlikte "glütensiz” ya da "glüten free” gibi ibarelerle de ürünlerin glütensiz olduğu belirtilmektedir.
Canan Karatay, "Bunlar; ALS, dikkat dağınıklığı, otizm, diyabet, osteopeni, beyin bulanıklığı,kanser, sık sık hastalanma, süt ürünlerinde entolarans, büyüme geriliği, depresyon, mide bağırsak gazı, kısırlık, migren, sık sık düşük yapma, Alzheimer, sık acıkma, Parkinson, burun tıkanıklığıdır" diye konuştu.
Zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısır yağı, soya yağı gibi yağlar da glüten içermemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri