Aşurenin kararmasına sebebiyet veren buğdayın haşlanma şekli ve süresidir. Bunun için; özellikle buğdayın pişerken kararmaması için içme suyu kullanın ve içine bir çay kaşığı karbonat ilave edebilirsiniz.
Aşurenin rengini en çok koyulaştıran malzemelerden kuru incir, kuru üzüm ve ceviz içini mutlaka pişmesine az bir zaman kala aşurenize ilave etmelisiniz. Eğer çok erken ilave ederseniz aşurenizin rengini çok koyulaştıracaklardır.
Eğer dilerseniz aşurelik buğdayınızı haşlarken içerisine yarım çay kaşığı karbonat atarak pişirin. Bu da renginin daha beyaz olmasını sağlayacaktır. Bir diğer önemli püf noktası da kuru meyveleri ayrı bir yerde pişirmek.
Aşure yapımında az su kullanmak, malzemeleri fazla pişirmek ve bakliyat oranının dengesiz olması aşurenin kıvamının katı olmasına yol açabilir. Aşurenin kıvamı koyulaştığında tekrar ocağa alın ve üzerine uygun miktarda su ekleyin. Eğer tat kaybı yaşanmasını önlemek istiyorsanız, bir miktar şeker de ilave edebilirsiniz.
Aşurenin rengi beyaz olsun isterseniz; içerisine bir tutam pirinç veya oda sıcaklığında bekleyen 1 çay bardağı sütü ilave edebilirsiniz. Aşurenin kararmaması için kuru inciri aşure piştikten sonra üzerine ekleyin. Pişerken içerisine eklemek istiyorsanız başka bir yerde kaynattıktan sonra suyunu süzün ve ekleyin.
İlgili 33 soru bulundu
Özellikle buğday, pişerken rengini verip suyunu karartır. Bu nedenle, buğdayı haşlarken içme suyu kullanın ve içine bir çay kaşığı karbonat ekleyin. Aşurenin kararmaması için incir, ceviz ve gün kurusunu, pişirdikten sonra aşureye ekleyebilirsiniz.
Aşureniz bekledikçe koyulaşacaktır, unutmamalısınız.
Aşurenin renginin daha açık ve berrak olması için 1 tutam pirinç veya oda sıcaklığında 1 çay bardağı süt ekleyebilirsiniz.
Eğer o hoş koku yerini ekşimsi bir kokuya bıraktıysa aşureniz yüksek ihtimalle bozulmaya başlamış demektir. Aşurenin sulanması: Aşure bekletildiğinde bir miktar sulanır, ancak aşureniz aşırı miktarda sulandıysa bu içine eklediğiniz malzemelerin çürüdüğü anlamına da gelebilir.
Rivayete göre Hazreti Nuh'un gemisindekiler tufandan kurtuldukları gün ambarda kalan az sayıda zahire ve yemişi çıkarıp birbirine katarak bu tatlıyı yapmışlar. Bu sebeple hemen her cemiyette birbirine benzer şekilde aşure yapılır. İçine en az yedi çeşit katmaya da itina edilir.
Aşurenin kararması için buğday pişerken içme suyu kullanın ve içine bir çay kaşığı karbonat ilave edebilirsiniz. Ayrıca incir, kayısı, kuru üzüm gibi diğer malzemeleri ayrı ayrı pişirip, süzüp ilave etmelisiniz.
Aşurenin rengini koyulaştıran ve taneli olan dut kurusu, kuru incir, kuru kayısı gibi meyveler için ön haşlama yapın ancak çıkan suyu kullanmayın. Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin.
Aşurenin kararmasına sebebiyet veren buğdayın haşlanma şekli ve süresidir. Bunun için; özellikle buğdayın pişerken kararmaması için içme suyu kullanın ve içine bir çay kaşığı karbonat ilave edebilirsiniz.
Kuru İncir: Kuru incir de pişerken rengini aşurenin suyuna verdiğinden genellikle aşure piştikten sonra içine eklenir. Kuru üzüm: Aşurenin içine çok yakışan malzemelerden biri. Karanfil: Mideyi rahatlatan bir özelliği de olduğu için böyle bol bakliyatlı bir yiyeceğe çok yakışır.
İç malzemelerini koymadan önce de sütünü ilave edin. Sonra sırasıyla içine haşlanmış nohutları, kuru fasulyeyi koyup kaynatın. Suda beklettiğiniz kuru üzümleri ve fındığı süzüp aşureye ilave edin. Limon kabuğu rendesi ve kuş üzümünü de ilave edip karıştırın.
Aşurenin rengi koyu olursa rengi açmak için bazen süt koyanlar olabilmektedir. Buğdaylar haşlanmadan önce iyi yıkanmazsa aşureye kahverengi bir ton verir ve aşurenin rengi koyu olur. Beyaz bir aşure elde etmek isteyenler az miktarda süt koyabilirler.
Buğday, kıvam verici olduğundan dolayı aşurenin olmazsa olmazıdır. Normal bir tencerede haşlanma süresi 40-45 dakikayı bulurken, düdüklüde 20 ila 25 dakika arasında hazır hale gelir.
900 gram toz şekeri ve bir cezvede 10 adet karanfil ile kaynattığınız 1 su bardağı suyu da tencereye ekledikten sonra kısık ateşte sürekli olarak karıştırarak yarım saat kadar pişirin. Dilerseniz şeker miktarını damak zevkinize göre azaltabilirsiniz. Ocağın altını kapatıp, aşureyi yaklaşık 2 saat ılımaya bırakın.
Eğer sıcak halde buzdolabına kaldırırsanız aşureleriniz kısa sürede ekşiyecektir, aklınızda bulunsun. Kaselere aldığınız ve soğumasını beklediğiniz aşureleri aynı gün ya da bir sonraki gün tüketecekseniz kaseleri doğrudan buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Bakliyatları bir gün önceden suda bekletmiyorsunuz
Aşurenin olmazsa olmaz malzemelerinden olan nohut, buğday, kuru fasulyenin en az 8 saat öncesinde soğuk suyun içinde bekletilmesi gerekiyor.
41 çeşit malzemenin teminindeki zorluk nedeniyle daha az malzemeyle de yapılabiliyor. Bu durumda tüm besinlerin özü olduklarına inanıldığı için bir tutam tuz, biraz bal ve azıcık sütün bütün eksikleri tamamladığına inanılıyor.
Omega-3 yağ asidi özellikle damar sağlığı ve hafıza üzerine çok faydalıdır. Yapılan aşureye şeker yerine bal veya pekmezle tatlandırılırsa, besleyicilik değeri açısından daha kaliteli bir tatlı yapılmış olur" dedi.
Aşure piştikten sonra kıvamı yoğunlaşan bir tarif. Bu nedenle tam ayarında pişirip ocaktan almak önemli. Diyelim ki çok koyulaştı, böyle durumlarda ocağın üzerine yeniden alın ve içerisine yoğunluğunu açacak kadar su ilave edin. Lezzet kaybı olduysa şeker de ilave edebilirsiniz.
Küf: Aşureyi uzun süre dışarıda bıraktıysanız, üzerinde küfler oluşmaya başlar. İçinde çok fazla malzeme olduğu için bu küfler ilk anda görünmeyebilir. Ancak dikkatli baktığınızda küçük küfler varsa, kesinlikle aşureyi tüketmeyin.
Genellikle dövülmüş ceviz, nar taneleri, tarçın gibi malzemeler kullanılır. 15. Aşure oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında soğutarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri