Asya Fili: Asya'da yaşayan bu iri hayvanın nesli Türkiye'de 19 yüzyılda tükenmiştir. 7.
Geçmişte sadece Türkiye'de yaşayan Anadolu Parsı ile Anadolu topraklarında görülen Asya fili, yabani sığır, yaban eşeği, aslan, çita, kunduz, kaplan ve yılanboyun kuşunun ülkemizdeki nesilleri tamamen tükenmiştir.
Kamboçya'da doğal hayatı koruma alanı bölgesinde nesli tükenme tehdidi altında olan Asya fili, kaçak olarak avlanan kişiler tarafından öldürüldü.
NESLİ tükenen hayvanlar arasında Asya fili, yabani sığır, yabaneşeği, aslan, çita, kunduz bulunuyor. Nesli tükenmek üzere olanlar arasında ise Anadolu parsı, Dorcas ceylanı, kaplan, Akdeniz foku, alageyik, yabankoyunu, ceylan, karaca, çizgili sırtlan ve kirpi fare...
Tarihi dönemlerde Amik ovasında, Antakya' dan Kırıkhan, Hassa, İslahiye ve Türkoğlu üzerinden Kahramanmaraş'a kadar uzanan vadideki göl ve bataklıklar civarındaki ormanlarda yaşamıştır.
İlgili 42 soru bulundu
"Begümcan", "Winner" ve yavruları "İzmir", "Deniz" ve "Ege"den oluşan "Türkiye'nin ilk fil ailesi", İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda hayatlarını sürdürüyor.
Akdeniz foku, deniz kaplumbağası, flamingo, boz ayı, ülkemizde nesli tükenmiş canlılardandır.
Hayvan nesillerinin tükenmesinin genel olarak üç temel sebebi vardır: Habitat kaybı, çevre kirliliği ve iklim değişikliği. Bu sebeplerin çoğunun kaynağı maalesef insanlardır.
Diğer bir kategori hassas türlerdir. Bunun için temel kıstas türün yetişkin popülasyonunun 1000'den az olmasıdır. Dünya Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) 2006 raporu, insan kaynaklı suistimaller sonucu 784 türün dünya üzerinden tamamen yok olduğunu ve 16.119 hayvan türünün tükenmekte olduğunu göstermekte.
Fil karada yaşayan en büyük hayvandır. Afrika fillerinin boyları 3 ilâ 4 m arasında, ağırlıkları da 4.000 ilâ 7.000 kg arasında; Asya fillerinin boyu ise 2 ilâ 3,5 m ve ağırlıkları da 3.000 ilâ 5.000 kg arasında değişir. Her iki cinsin erkekleri dişilerinden daha büyüktür.
Begümcan - Winner. Yapılan arkeolojik araştırmalar Anadolu'da bir zamanlar doğal ortamlarında fillerin yaşadıklarını gösteriyor. Ne yazık ki artık Türkiye topraklarında doğal hayatta yaşamlarını sürdürebilen fillere rastlamak olası değil.
Yok olma tehlikesi altındaki kimi bitki türleri de şöyle: Konya gaşağı, sevgi çiçeği (gelin düğmesi), sığla ağacı, beyaz çiçekli çakal Nergisi, termopsis turcica, narin acı çiğdem, mavi yıldız, yabani siklamen, çan çiçeği, Karadeniz salkımı, Kilyos peygamber çiçeği, göl soğanı, İstanbul nazendesi, Erzincan süt otu, ...
Loxodonta veya Afrika fili, Elephantidae familyasına bağlı, nesli tükenmemiş iki türü (Afrika savan fili ve daha küçük Afrika orman fili) olan Loxodonta (Yunanca "eğik taraflı diş") cinsi fildir.
Neslinin tükenme riski çok yüksek
Kaçak avlanma ve ormansızlaşma nedeniyle nüfusları hızla küçüldü. 1970'lerde, Afrika'da bilinen 1.2 milyon fil vardı ancak kaçak avcılar ve habitat kaybı nedeniyle yok olmanın eşiğine sürüklendiler. 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre; sayıları sadece 100 bin civarında.
Neslinin bittiği veya bitmek üzere olduğu bir tehlike ile karşı karşıya olan hayvanlar: Vaşak, Leopar, Cava gergedanı, Çita, Sumatro orangutanı, Macellen pengueni, Deniz iguenası, Bozkır tuygunu, Mekong Yayın Balığı, Siyah ayaklı dağ gelinciği, Pigme borneo fili, Dağ gorili, Sumatra kaplanı, Cross River Gorili, Meksika ...
2020 yılında 36 bitki ve hayvan türünün neslinin yok olduğu ilan edildi. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (International Union for Conservation of Nature - IUCN) tuttuğu kırmızı listede 128 bin 918 nesli tükenen ve tükenme tehdidi altında olan canlı bulunuyor.
Türkiye'de Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşadığı bilinen Asya aslanının Anadolu'da nesli tükenmiştir. Son olarak 13. yüzyılda Anadolu'da yaşadığı tahmin edilmektedir.
HAZAR KAPLANI
Ancak 1900'lerin ilk yarısında, avlanma ve zehirlenme alt türleri yok etti. Ülkeler, tarım projeleri, pamuk ve diğer mahsulleri yetiştirmek için kaplanın bataklık arazisini kuruttu. Kaybolan habitatlar ve besin kaynakları, Hazar kaplanını 1950'lerde haritadan sildi.
Ortalama olarak dünya üzerinde tahminlere göre 500'den daha az vaşak yaşamaktadır. Eğer avlanmaya devam edilirse bu vaşakların sayısı da kısa süre içerisinde azalacak ve vaşakların nesli tükenecektir.
Ülkemizde Antalya Düzlerçamında bulunan alageyiklerin (dama dama) dünyadaki diğer alageyiklerin atası olduğu ve özellikle ülkemizde son yıllarda nesli tükenme tehlikesi altında bulunduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri