At elması (Eriolobus trilobatus) ülkemizde doğal yayılış gösteren nadir yabanıl meyveli orman ağaçlarından biridir. Kahramanmaraş ilinde de doğal yayılış gösteren tür yörede At elması = At alması adları ile bilinmektedir.
Bu aşamada akıllara “Yer elması çiğ yenir mi?” ya da “Yer elması nasıl pişer?” soruları gelir. Yer elması salatası veya yoğurtla yapılan bir yer elması mezesi içinde yer elmasını çiğ olarak yiyebilirsiniz.
Adem elması, triod kıkırdağının çıkıntısıdır, ergenlik döneminde larinksin büyümesi ile fark edilir hale gelir. Sadece erkeklerde değill kadınlarda da bulunan bir fiziksel özelliktir.
Turpa benzer bir dokusu ve tatlımsı bir tadı vardır. Yerelmasını ve patatesi diğer sebzelerden ayıran en büyük özelliği tohum ile üreme yerine vejetatif üreme yapmasıdır. Yani yerelması ile geri dönüşüm kullanılarak elde edilmesidir.
Yer elması; pişmiş veya çiğ olarak tüketilebilmektedir. Kaynatılarak, haşlanmış bir biçimde yendiği gibi çiğ haline tuz dökülüp limon sıkılarak da tüketilebilir. Bir başka kullanım şekli ise salatalardır. Salataların içerisinde tüketilebilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Daha önce dediğimiz gibi yer elması çiğ olarak tüketilebilen bir sebzedir. Ancak çiğ olarak tüketilecekse güzelce temizlenmesi ve kabukları soyulmalıdır. Eğer sade bir şekilde yemek istemiyorsanız, küçük küçük dilimleyip salatalara ilave edebilirsiniz.
Dikim alanı ve üretimin %80'i Ankara iline aittir.
Tiroid, tıpta prominentia laryngea olarak tanımlanan ve halk arasında adem elması olarak bilinen kıkırdak yapının hemen altında bulunur. Kelebeği andıran yapısıyla kendini belli eden bu organ, yutkunmayla birlikte yukarı aşağı hareket eder.
Aşırı belirgin adem elması kıkırdağı ufak bir ameliyatla küçültülebilir. Yabancı literatürde bu ameliyat "Adam's apple removal" olarak geçer. Bu şekilde internette arattığınızda göreceksiniz ki bu ameliyat yurtdışında sıkça yapılan bir ameliyattır. Nedense ülkemizde pek ilgilenilmemiş, saklı kalmış bir ameliyattır.
Tiroid bezi adem elması denen nefes borusu çıkıntısının (gırtlak) tam arkasındadır ve yutkunmakla aşağı yukarı hareket eder.
Uzmanlar tarafından sıkça tüketilmesi önerilen Japon elmasının faydaları ise; Japon elması sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. Lif oranı oldukça yüksek olan Japon elması, sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına katkı sağlar.
Yer elması; pişmiş veya çiğ olarak tüketilebilmektedir. Kaynatılarak, haşlanmış bir biçimde yendiği gibi çiğ haline tuz dökülüp limon sıkılarak da tüketilebilir. Bir başka kullanım şekli ise salatalardır. Salataların içerisinde tüketilebilmektedir.
Yer elması demir, kalsiyum, selenyum gibi birçok vitamin ve minerali içeren zengin bir lif kaynağıdır. Yer elması B ve C vitaminleri yönünden de oldukça zengindir. Ayrıca yer elmasının içinde beta-karoten adı verilen özel bir kimyasal bileşen bulunur.
Halk arasında tatlı patates olarak bilinen yer elması sebzesinin birçok çeşidi vardır. Tadı görünüş olarak benzediği sebzelerin aksine tatlıdır.
İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve vücut direncini artırır. Bunun yanında B vitamini bakımından da zengin olan yer elması hafıza ve beyin gelişimini de destekler.
Elazığ'da, kışın vazgeçilmezlerinden olan yer elmasının hasadına başlandı. Kendi kabuğunun tekrardan toprağa gömülmesiyle oluşan yer elmasının toplanması için köylüler zorlu bir dönem geçiriyor. Patates gibi toprak altında yetişen, kış sebzesi olan yer elmasının Elazığ'da hasadı başladı.
Yer elması toprağın altından çıkarıldıktan sonra meyve gibi soyularak tüketilebilir veya patates gibi haşlanarak püre yapılabilir. Yer elmasının havuç ve soğan gibi farklı sebzelerle birlikte yemeği yapılır. Bununla birlikte portakal ve mandalına gibi meyvelerle birlikte zeytinyağlı yemek olarak hazırlanır.
Özellikle Asya bölgesinde yetişen zencefiller zencefilgiller ailesinden gelme bir baharattır. Zencefilin dış görünüşü ise yer elması ile aynı olarak görülmektedir. Bundan dolayı ikisi de karıştırılmaktadır. Zencefil zencefilgiller familyasına bağlı olan bir bitkidir.
Haziran ve Temmuz ayında çiçeklerini veren sebze, sonbaharda hasat edilir. İlk hasadın yumruları çok küçük olursa tekrar ekilerek Ekim ayında tekrar toplanır. Kısacası, bu yeraltında yetişen sebzeyi pazarlarda Ekim ayından Kasım ayının sonlarına kadar pazarlarda bulabilirsiniz.
Yer elması, toprak altında yetişen bir kış sebzesidir. Anavatanı Kuzey Amerika olmasına rağmen Avrupa ve Türkiye'de de bir sebze bitkisi olarak yetiştirilir. Tadı turp ve enginara benzer. Görüntüsü de önemli oranda patatese benzeyen bu sebze, pek çok farklı yerde kullanılır.
Yer elması gaz yapar mı? Aşırı tüketimine bağlı olarak, hassas bağırsak yapısına sahip olanlarda ya da bebeklerde gaz problemine sebep olabilir.
Hassasiyeti olan kişilerin özellikle çiğ yer elması tüketiminden kaçınması gerekebilir. Antibiyotik kullanımının sonucunda bağırsak florasında oluşan probiyotik kaybının yerine konması için yer elması tüketimi doğru bir seçim olacaktır. İshal ve kabızlık durumlarının iyileştirilmesine de yardımcı olur.
Mide ağrılarını hafifletmeyi sağlayan yer elması, sindirim sistemini de koruyarak kabızlık, idrar sıkışması ya da kasık ağrısı gibi şikayetlerimizin azalmasına yardımcı olur. Yer elması diyet dostu ürünler arasında yer alır. Kalorisi az olduğundan dolayı zayıflamak isteyenler gönül rahatlığıyla tüketebilir.
Yaprak kenarları dişlidir. Yaprak rengi yeşil olup üzerleri tüylüdür. Yer elmasının çiçekleri gösterişli, büyük ve sarı renklidir. Her dalın ucunda tek bir çiçek tablasında çok sayıda çiçek oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri