Ancak en yaygın sebepleri bel fıtığı ve dar kanaldır. Her iki hastalıkta da vücuttaki en uzun sinir olan ve lumbar omurgadan ayaklara kadar uzanan siyatik sinirinin sıkışması, tahriş olması ağrıya kaynaklık eder. Diğer taraftan bacağa yayılan ağrının yaşlılarda sık görülen bir diğer nedeni kalça kireçlenmesidir.
Bel fıtığından kaynaklanan bacak ağrısına “iskiatik ağrı” veya “sciatica” denir. Bel fıtığının bacağa vurmasının sebebi, fıtıklaşan disk materyalinin omurilik kanalı içindeki sinir köklerine doğrudan baskı yapması veya iltihaplanmaya neden olmasıdır. Bu da bel bölgesinden bacağa yayılan ağrıya sebep olur.
Bacağın duyu ve motor fonksiyonların düzenlenmesini sağlayan siyatik, belin son omurları olan 4 ve 5. omurdan çıkar ve kalçadan geçerek diz bölgesinin arkasından ayağın altına kadar uzanır. S1 siniri olarak da bilinen bu sinirin sıkışmasına siyatik ya da siyatik ağrısı denir.
Siyatik tedavi edilmezse ne olur? Özellikle ciddi siyatik sinir sıkışmalarında bir müddet sonra sinir, fonksiyonunu yitirmeye başlayabilir. Bunun sonucunda da bacakta, ayakta kalıcı his kusurları ve kalıcı kuvvet kaybı, yürüme kusurları, düşük ayak, felç gibi durumlar oluşabilir.
Siyatik ağrıları bulunan kişilerin öncelikle bir ortopedi uzmanına muayene olması gerekir. Yapılan testler ve fiziki muayene sonrasında ise ortopedi uzmanı, hastayı beyin ve sinir cerrahisi, nöroloji ya da romatoloji bölümlerine yönlendirebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Bacağa vuran ağrı nasıl tedavi edilir? Akut semptomları hafifletmek için güçlü ağrı kesiciler ve kas gevşetici ilaçlar reçete edilebilir veya lokal anestezik enjeksiyonlar kullanabilir. Zamanında ağrı tedavisi ağrının kronik hale gelmesini engeller. Ağrının nedenine göre spesifik tedaviler uygulanır.
Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
Patlayan kısım hemen komşuluğunda bacağa giden sinire baskı yapar ve bulgular oluşur. Fıtıklaşmış bir diskin belirtileri bel ve bacakta künt veya keskin ağrı, kas spazmı veya kramp, bacaklarda güçsüzlük ve/veya uyuşukluk şeklindedir. Hapşırma, öksürme veya belden öne doğru eğilme ve bükülme genellikle ağrıyı artırır.
Fizik muayene sonrası röntgen, MR, BT veya CT taraması gibi yüksek çözünürlüklü tanı cihazlarıyla, fıtık nedeniyle oluşan omurilik veya sinir basısı tespit edilir. Ayrıca EMG (elektromyogram) cihazı ile hastanın hangi sinir kökü veya köklerinin fıtıktan etkilendiği belirlenir.
Genel olarak karın bölgesinde olan fıtıklarda kasların yırtılmasına bağlı olarak ağrı ve cilt altında şişlik görülür. Şişlik büyüdükçe ağrı azalsa da tedavi zorlaşır. Boyun ve bel fıtıklarında ise ekstremitelerde güçsüzlük, ağrı ve his kaybı gibi belirtilerin yanı sıra fıtığın olduğu bölgede de ağrı hissedilir.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Akut siyatik genellikle 4 ila 6 hafta cerrahi olmayan tedavi ile iyileşir. Kronik siyatik ise 8 haftadan uzun süren ağrı için tedavi süresi daha uzun sürebilir ve altta yatan nedene bağlı olabilir.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Çok hafif ağrı yaşayanlara kas gevşetici ilaç ve merhemler, ağrı kesici takviyeler önerilir. Ciddi siyatik ağrıları için cerrahi müdahale önerilebilir. Fizik tedavi uygulaması ve sinir hücrelerinin üzerindeki baskıyı azaltmak için lomber laminektomi uygulaması yapılabilir.
L4 / L5 Disklerinde : Baskıda kalan kök L5 köküdür. Kalça ve bacağın dış yan yüzü, ayak sırtı ve baş parmak ta ağrı, bacağın dış yüzünde, baş parmakta uyuşukluk hissedilir. Ayak baş parmağı ve ayağın yukarıya kaldırılmasında kuvvet azalması gelişebilir. Bu seviyede refleks kaybı olmaz.
Siyatik ağrısı, genellikle zamanla ve bazı kişisel bakım tedavileriyle kendi kendine geçebilir.
Siyatik ağrısında en etkili egzersiz piriformis kasını germe hareketidir. Bunun için sırt üstü uzanın hangi bacağınız ağrılıysa onu karşı ayağın dizinizin üzerine çapraz bir şekilde koyun ve ardından diğer dizinizi kendinize doğru çekin kalçanızın gerildiğini hissedin, birkaç saniye bekleyin ve yavaşça indirin.
Siyatik hastalığında tedavi hastanın hikayesine, siyatik ağrılarının şiddetine ve ağrıların kaynağına göre değişiklik gösterir. Hastalığın çok ilerlemediği durumlarda ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve antiinflamatuar ilaçlar yeterli olur. Bazı hastalara ise epidural steroid enjeksiyonu yapılması gerekebilir.
Hava sıcaklıkları ve nem oranının yüksek olduğu bu dönemlerde sabah tutulmaları veya oturduktan sonra ayağa kalkıldığında ağrılar görülebilir. Bu ağrılar genellikle uzun süre aynı pozisyonda oturmanın veya yatmanın vücudumuzda oluşturduğu baskının sonuçlarıdır.
Yatınca olan bacak ağrısı birçok nedenden olabilir. Ancak genellikle arter yani atardamarda pıhtı ya da daralmaya bağlı olan ağrılar dinlenmekle geçerken, toplardamarda olan ağrılar yatarken daha çok artmaktadır. Hastalar genellikle ayaklarını yukarı kaldırarak rahatladıklarını ifade etmektedir.
Birde soğuk havalar başlayınca kaslarımız gerilmeye başlıyor. Sıcak havalarda ise tam tersi oluyor ve sıcağın etkisiyle gevşiyor. Soğuk havaların etkisiyle kaslarımız spazm geçiriyor ve gerilen kaslarımız nedeniyle omurga açıklığı giderek azalıyor ve bu sefer fıtık ağrılarımız artıyor.
Yerinden çıkan bu parça bacaklara gelen sinirin altına girerek sinir üzerinde baskı yapar ve şiddetli ağrıya neden olur. Bu safha da artık hastalığın geriye dönüşü yoktur. Çünkü; omurilik kanalına çıkan kıkırdak parçasını ilaç veya manuel tedavi ile ortadan kaldırmamız mümkün değildir.
Eğilip kalkarken belde ağrı olduğunda belirli bir süre dinlenmek ve fiziksel aktiviteyi kesmek doğru olacaktır. Günlük olarak yaşanan fiziksel aktiviteler sırasında otururken ya da kalkarken bel bölgesinde ağrı oluşabilir ve bu durum çok farklı durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri